Samsung sm f2380m opinie o monitorze

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
kozdroman

Samsung sm f2380m opinie o monitorze

02 lutego 2012, 11:44 - czw

Witam bardzo serdecznie.

Chciałbym zakupić monitor Samsung f2380m.

Prosiłbym o opinie jaka jest jakość obrazu, czy jest choć porównywalna do eizo fs2331?
Jak ze smużeniem w grach i filmach? To ostatnie najbardziej mnie interesuje bo lubię sobie pograć
i nie wiem czy smużenie skutecznie tego nie utrudni.
Nie chciałbym dopłacać tych 500 złotych.
Proszę o opinie szczególnie użytkowników tego monitora i administratora forum, który z tego co czytam to ma niebagatelną wiedzę na ten temat.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Samsung sm f2380m opinie o monitorze

02 lutego 2012, 12:21 - czw

Witam na forum.

EIZO FS2331 ma 10-bitową tablicę koloru i znacznie bardziej zaawansowana elektronikę pozwalającą na wyciśnięcie więcej z tego samego typu ekranu. Smużenie na obu jest zauważalne tylko przez zawodowych graczy. Swoją drogą ciekawy oksymoron. ;)

500 zł dopłaca się za technicznie lepiej zrobiony monitor, wykraczający znacznie poza klasę masową w której operuje Samsung, o niebo lepszą regulację, pozwalającą na komfortowe używanie wieczorami, lepszą gwarancję, większą pewność braku wad typu piksele i nierówność podświetlenia.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
kozdroman

02 lutego 2012, 12:36 - czw

rozumiem. Ludzie piszą o samsungu, że jest ogromne smużenie a inni znowuż, że nie ma go wcale.
hmmm...gwarancja ma niebagatelne znaczenie, ale i różnica 500 zł też.

Dodam, że nie zajmuję się grafiką tylko ewentualnie obróbką filmów, oglądaniem i graniem w gry...nie jestem co prawda zawodowym graczem, ale powiem w nawiasie, że mam strasznego fioła na punkcie ładnego i nie marketowego obrazu, mimo iz nie jestem grafikiem/fotografem..a i jeszcze praca magisterska...

Pytam o samsunga bo jeśli chodzi o jakość obrazu to w teście pc laba uzyskał niewiele gorszy wynik od tego eizo, a i ma większe możliwości regulacji.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2012, 13:10 - czw

kozdroman pisze:rozumiem. Ludzie piszą o samsungu, że jest ogromne smużenie a inni znowuż, że nie ma go wcale.
Bo to, jak wiele innych rzeczy, kwestia indywidualna. Smużenie w klasycznym ujęciu to już historia, jednak niektórym przeszkadza "zmiękczenie" obrazu przy bardzo szybkich ruchach. Ma to znaczenie w grach, bo w filmie reżyser nie pozwoli kamerzyście na oszalałe rzucanie kamerą. ;)
kozdroman pisze:Dodam, że nie zajmuję się grafiką tylko ewentualnie obróbką filmów, oglądaniem i graniem w gry...nie jestem co prawda zawodowym graczem, ale powiem w nawiasie, że mam strasznego fioła na punkcie ładnego i nie marketowego obrazu, mimo iz nie jestem grafikiem/fotografem..a i jeszcze praca magisterska...
Dlatego mówimy o domowym monitorze a nie do fotografii czy grafiki.
kozdroman pisze:Pytam o samsunga bo jeśli chodzi o jakość obrazu to w teście pc laba uzyskał niewiele gorszy wynik od tego eizo, a i ma większe możliwości regulacji.
W "testach" można wyczytać różne dziwne rzeczy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

02 lutego 2012, 13:51 - czw

rozważam jeszcze dell u2412m. A jak się ma ten monitor do możliwości eizo i samsunga? cena to tak trochę po środku.

Dużo będę pracował też z tekstem więc nęci mnie format 16:10 i pivot, ale z drugiej strony nie wiem czy dokuczliwe będzie to srebrzenie i kaszka...

Jak Pan myśli?

czytałem, że mimo iż to model korporacyjny to da się dobrze zjechać z jasnością i do domu w sam raz, ale traci na tym ponoć kolor i kontrast tak?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2012, 14:03 - czw

kozdroman pisze:rozważam jeszcze dell u2412m. A jak się ma ten monitor do możliwości eizo i samsunga? cena to tak trochę po środku.
Ojoj... to najgorszy chyba monitor w tej klasie cenowej jaki w ogóle powstał.
kozdroman pisze:Dużo będę pracował też z tekstem więc nęci mnie format 16:10 i pivot, ale z drugiej strony nie wiem czy dokuczliwe będzie to srebrzenie i kaszka...
Najtańszy 16x10 o sensownej jakości i dobrą podstawą to NEC P221W. Póżniej EIZO S2233W. Ewentualnie do FS też można dokupić normalna nogę. Srebrzenia na matrycach PVA nie ma, na IPS jest dość silne.
kozdroman pisze:czytałem, że mimo iż to model korporacyjny to da się dobrze zjechać z jasnością i do domu w sam raz, ale traci na tym ponoć kolor i kontrast tak?
U2412m ma podświetlenie diodowe i wypala tak oczu jak inne modele tego producenta. Jednak jakość samego obrazu woła o pomstę. Tylko laptopy są gorsze.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

02 lutego 2012, 14:22 - czw

http://www.youtube.com/watch?v=8emm5iKM ... re=related

a jak odnieść się do tego? jakość obrazu nawet nawet, a to wlaśnie ten dell u2412m.

A Wie Pan ile kosztuje sama podstawa i czy dałoby się obrócić tego fs2332 do pionu i automatycznie przełączyłby się obraz?
gdzie mogę kupić taką podstawę jak na przykład jest w dellu?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2012, 14:32 - czw

kozdroman pisze:a jak odnieść się do tego? jakość obrazu nawet nawet, a to wlaśnie ten dell u2412m.
Jakim cudem chce Pan ocenić jakość obrazu oglądając film na SWOIM ekranie? Takim samym bezsensem są na przykład reklamy telewizorów. Obraz cud-miód-malina, kolor, ostrość, po prostu zachwyca. A przecież ogląda Pan to na SWOIM telewizorze. :)
kozdroman pisze:A Wie Pan ile kosztuje sama podstawa i czy dałoby się obrócić tego fs2332 do pionu i automatycznie przełączyłby się obraz?
gdzie mogę kupić taką podstawę jak na przykład jest w dellu?
Oryginalna podstawa EIZO FS, ze wszystkimi możliwymi regulacjami, nowa to koszt 250 zł. Automatycznego przełączania obrazu nie ma i nie jest to w ogóle możliwe na żadnym obecnym monitorze. Trzeba sobie ustawić skrót klawiaturowy. Kiedyś EIZO miało taki patent, ale wymagał współpracy monitora ze sterownikiem karty graficznej i było kłopotliwe. Zarzucono to rozwiązanie bo przełączenie obrotu we współczesnych kartach jest banalnie proste.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

02 lutego 2012, 14:36 - czw

ok :D to zamawiam tego eizo :D a z czasem dokupię podstawę na vesa.

Teraz rozumiem w czym tkwi problem bo oglądam to na laptopie na razie :D

Dziękuje bardzo i liczę, że się nie zawiodę na jakości eizo tym bardziej, że szukam coś co zadowoli moje oczy i stanie na równi z jakością kolorów w crt.

Prosiłbym jeszcze tylko o linka do takiej podstawy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2012, 15:01 - czw

Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

02 lutego 2012, 15:04 - czw

Aha i proszę jeszcze o info na temat gwarancji eizo.

Ma ona co prawda 5 lat, ale czy nie ma w tym jakiegoś haczyka?
Czy przez te 5 lat obejmuje ona wszystkie elementy monitora czy może stopniowo są zawężane?
to jest ważna sprawa, analogicznie do gwarancji Kia motors. Niby 7 lat, a po 5 roku już mało co jest na gwarancji.

I jak jest z bad pikselami/gwarancją i ogólnie z żywotnością matrycy w fs2331
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2012, 15:09 - czw

kozdroman pisze:Aha i proszę jeszcze o info na temat gwarancji eizo.
Ma ona co prawda 5 lat, ale czy nie ma w tym jakiegoś haczyka?
Jeśli to będzie EIZO z polskiej dystrybucji to jest 5 lat cały czas na całe urządzenie. Jeśli pokusi się Pan na tańsze z Niemiec, 5 lat jest tak naprawdę na obudowę. Reszta podzespołów ma wykluczenia i po 2, max 3 latach gwarancji już praktycznie nie ma. Paradoksalnie, dlatego, że jesteśmy biedniejszym rynkiem, za relatywnie większą cenę wymagamy więcej i polskie przedstawicielstwo EIZO to zapewnia.
kozdroman pisze:I jak jest z bad pikselami/gwarancją i ogólnie z żywotnością matrycy w fs2331
Ilość wad pikseli określa norma ISO13406-2 i pewna ilość jest dopuszczalna. Szczegóły tu: https://monitory.mastiff.pl/faq/index/vi ... cle_id/53/ Można to obejść selekcjonując monitory. Wówczas za dodatkową opłatą gwarancja jest rozszerzana na całkowity brak wad pikseli. Trwałość matrycy to ok 100 tys godzin. Trwałość podświetlenia do utraty jasności o połowę 30 tys godzin.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

02 lutego 2012, 19:01 - czw

Tom01 pisze: Jeśli to będzie EIZO z polskiej dystrybucji to jest 5 lat cały czas na całe urządzenie. Jeśli pokusi się Pan na tańsze z Niemiec, 5 lat jest tak naprawdę na obudowę. Reszta podzespołów ma wykluczenia i po 2, max 3 latach gwarancji już praktycznie nie ma. Paradoksalnie, dlatego, że jesteśmy biedniejszym rynkiem, za relatywnie większą cenę wymagamy więcej i polskie przedstawicielstwo EIZO to zapewnia.
a jak to poznać z jakiego to przedstawicielstwa? cena w sklepach to ok 1480 i taniej chyba nigdzie nie ma. Widziałem w Vobisie ten monitor

http://www.vobis.pl/oferta/komputery/mo ... 31-bk.aspx

co może oznaczać dopisek BK? różni się czymś to od fs2331w?
Tom01 pisze: Ilość wad pikseli określa norma ISO13406-2 i pewna ilość jest dopuszczalna. Szczegóły tu: https://monitory.mastiff.pl/faq/index/vi ... cle_id/53/ Można to obejść selekcjonując monitory. Wówczas za dodatkową opłatą gwarancja jest rozszerzana na całkowity brak wad pikseli.

W jaki sposób można wyselekcjonować taki monitor?
Pytań dużo, ale jestem laikiem więc pytam obeznanego :)

I ostatnie pytanie. Czy karta geforce fx 5200 128 bit uciągnie póki co ten monitor na rozdzielczości nominalnej? to znaczy zmodernizuje sprzęt jak będę miał kasę na co innego, ale póki co chciałbym to podpiąć na d-sub właśnie pod tą kartę?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2012, 19:12 - czw

kozdroman pisze:a jak to poznać z jakiego to przedstawicielstwa? cena w sklepach to ok 1480 i taniej chyba nigdzie nie ma. Widziałem w Vobisie ten monitor
Lista autoryzowanych partnerów jest na stronach eizo.pl.
kozdroman pisze:co może oznaczać dopisek BK? różni się czymś to od fs2331w?
Poprawne oznaczenie to FS2331. Wszelkie inne dopiski to twórczość handlowca. Dopisek BK oznacza z reguły czarny kolor obudowy, przy czym FS2331 nie występuje w innym kolorze i EIZO nie stosuje takiego sufiksu w symbolu.
kozdroman pisze:W jaki sposób można wyselekcjonować taki monitor?
Proszę rzucić okiem na prawą kolumnę "Szef kuchni poleca": https://monitory.mastiff.pl/popularne/mo ... s2331.html
kozdroman pisze:I ostatnie pytanie. Czy karta geforce fx 5200 128 bit uciągnie póki co ten monitor na rozdzielczości nominalnej? to znaczy zmodernizuje sprzęt jak będę miał kasę na co innego, ale póki co chciałbym to podpiąć na d-sub właśnie pod tą kartę?
Z rozdzielczością nie powinno być problemu, ale nowoczesny monitor LCD i DSUB to zdecydowanie nie jest dobry pomysł.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

02 lutego 2012, 19:20 - czw

Tom01 pisze: Z rozdzielczością nie powinno być problemu, ale nowoczesny monitor LCD i DSUB to zdecydowanie nie jest dobry pomysł.
Wiem wiem :D to jest tylko okres przejściowy do wakacji :D he he :) nie będę na tym grał. Póki co musi to sobie siedzieć na starym sprzęciku, a z czasem i stacjonarkę rozbuduje. Wolałem najpierw zająć się monitorem gdyż to jest w zasadzie najważniejsze i zakup na lata
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2012, 19:24 - czw

kozdroman pisze:Wolałem najpierw zająć się monitorem gdyż to jest w zasadzie najważniejsze i zakup na lata
O! To jest bardzo, ale to bardzo trafne i niestety rzadkie stanowisko.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

02 lutego 2012, 23:07 - czw

Nie każdy, nawet pospolity człek, ma ochotę pracować na co dzień na byle jakim monitorze za 400 złotych, z wieloma wadami z media smark :D

pozdrawiam i dzięki za wszelkie info :)
gorky

03 lutego 2012, 16:35 - pt

Tom01 pisze:
kozdroman pisze:I ostatnie pytanie. Czy karta geforce fx 5200 128 bit uciągnie póki co ten monitor na rozdzielczości nominalnej? to znaczy zmodernizuje sprzęt jak będę miał kasę na co innego, ale póki co chciałbym to podpiąć na d-sub właśnie pod tą kartę?
Z rozdzielczością nie powinno być problemu, ale nowoczesny monitor LCD i DSUB to zdecydowanie nie jest dobry pomysł.
Brat ma podłączony FS2331 przez DSUB do jakiejś stareńkiej grafiki ATi i jest OK. Nie ma śladów cieni za literami, rozmycia linii itp...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 lutego 2012, 16:37 - pt

gorky pisze:Brat ma podłączony FS2331 przez DSUB do jakiejś stareńkiej grafiki ATi i jest OK. Nie ma śladów cieni za literami, rozmycia linii itp...
Ma kartę dobrej jakości. Rzadkość w dzisiejszym zalewie chińszczyzną.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kozdroman

03 lutego 2012, 20:45 - pt

Panowie byłem dziś w sklepie vico oglądać ten monitor. No rewelka i co najśmieszniejsze podłączony był pod d-sub na zintegrowanej sklepowej karcie !!
Wszystko działało więc myślę, że moje ge force fx 5200 jest lepszy od integry jakby nie było :D w poniedziałek go biorę :D

Wróć do „Monitory różne”