Witam wszystkich, chciałbym się doradzić w kwestii doboru monitorów. Na co dzień pracuje w obróbce wideo, ale chce żeby stanowisko było dosyć uniwersalne. Dlatego myślałem nad monitorem 32" 4K z wyższym odświeżaniem do samego montażu i sporadycznie do gier. Z kolei drugi monitor byłby wyłącznie do pracy (color grading) jakiś 27" 4K. Widzę że do pracy z grafiką na forum są polecane monitory EIZO/NEC spotkałem się jednak z monitorem ASUS ProArt PA279CRV, który wygląda solidnie w specyfikacji.
Póki co moja wizja to Dell G3223Q do montażu i na co dzień oraz ASUS ProArt PA279CRV lub NEC EA271U do podglądu i korekcji kolorów. Budżet ok. 6500zł
Co myślicie o takim układzie? I pytanie jak ergonomia takiego stanowiska? 32 to spory ekran i czy z 27" nie będzie za dużo latania głową? Lepiej obok siebie ustawione czy góra dół? Z góry dziękuje za odpowiedzi i rady.
Dwa monitory - codzienny i do pracy (montaż wideo)
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Dwa monitory - codzienny i do pracy (montaż wideo)
1) Wygodniej pracuje się na dwóch takich samych, a 32" jest na tyle szerokie że przy dwóch monitorach zaczyna ukręcać łeb
2) Fundamentalne pytanie to po co wyższe odświeżanie do montażu filmów, skoro filmy montuje się w max. 60Hz?
3) EA271U będzie miał lepszą równomierność i dokładność wyświetlanych kolorów od ASUSa, jak również będzie lepiej trzymał wartość i dawał możliwość sprzętowej kalibracji. Jeśli montujesz filmy w Rec.709 będzie to sensowniejszy wybór.
2) Fundamentalne pytanie to po co wyższe odświeżanie do montażu filmów, skoro filmy montuje się w max. 60Hz?
3) EA271U będzie miał lepszą równomierność i dokładność wyświetlanych kolorów od ASUSa, jak również będzie lepiej trzymał wartość i dawał możliwość sprzętowej kalibracji. Jeśli montujesz filmy w Rec.709 będzie to sensowniejszy wybór.
2. Tak jak wspomniałem chce aby jeden monitor był uniwersalny. Aby nadawał się zarówno do pracy, oglądania sportu co jest przyjemniejsze na wyższym odświeżaniu i sporadycznie do grania.
3. Postawie na NEC, dzięki
1. Rozumiem, tego właśnie się obawiam. Choć taka prawda że większość czasu będe patrzył albo na jeden albo na drugi.Czornyj pisze: ↑19 czerwca 2023, 18:42 - pn1) Wygodniej pracuje się na dwóch takich samych, a 32" jest na tyle szerokie że przy dwóch monitorach zaczyna ukręcać łeb
2. Tak jak wspomniałem chce aby jeden monitor był uniwersalny. Aby nadawał się zarówno do pracy, oglądania sportu co jest przyjemniejsze na wyższym odświeżaniu i sporadycznie do grania.
3. Postawie na NEC, dzięki
- Tom01
- Kontakt:
1. Wystarczy, że będą sąsiadować i jeden będzie leciał w zielony a drugi w czerwony. Też jestem zwolennikiem dwóch takich samych. 32" przy 4K UHD jest bez sensu. Traci się ostrość jaka jest w 27". Tym bardziej, że film / video ogląda się na urządzeniach o jeszcze wyższej gęstości, lub mniejszej, ale dużo dalej.
2. Jak jest coś do wszystkiego to jest do niczego.
3. 2xNEC EA271U, dodatkowo we właściwej wersji, to znakomity wybór: https://monitory.mastiff.pl/catalogsear ... uralna=460
2. Jak jest coś do wszystkiego to jest do niczego.
3. 2xNEC EA271U, dodatkowo we właściwej wersji, to znakomity wybór: https://monitory.mastiff.pl/catalogsear ... uralna=460
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions