Planuję zakup monitora do mojego laptopa. Będzie służył przede wszystkim do pracy biurowej i tutaj wystarczy mi Full HD lub QHD w rozmiarze 24 cale. Taki monitor i to w fajnej smukłej stylistyce można kupić już za kilkaset złotych.
Ponieważ zajmuję się amatorsko fotografią przyrodniczą / krajobrazową, to pomyślałem że fajnie gdyby ten monitor nadawał się nieco lepiej (niż matryca laptopa) także do korekty zdjęć (obróbka RAW w Lightroom lub Luminar Neo). Czasem też składam krótkie filmiki na social media.
W pełni rozumiem, że podstawowy sprzęt Eizo czy NEC to minimum 2-3 tys. ale wydaje mi się, że monitory za 1000 zł też mogą być lepsze bądź gorsze pod kątem edycji foto? Na przykład 27 cali zamiast 24 - czy dobrze kombinuję że większy ekran to lepsza przestrzeń robocza? Albo rozdzielczość - FHD, UHD czy może 4k? No bo co do pokrycia gamutu, to wiadomo że Adobe RGB w tej cenie nie znajdę, ale można szukać 100% pokrycia SRGB i jeżeli dobrze rozumiem to taki monitor lepiej odda barwy niż inny z pokryciem 90% SRGB?
Jednym słowem mam milion pytań i nie wiem czego szukać, podpowiecie trochę?