Witam,
Zmieniam stanowisko pracy co wymaga ode mnie zakupu monitora/ów (postawiłem już na dwa, ponieważ wolę 16:9)
Użytkowanie:
-30% AutoCAD
-30% praca biurowa world/excel/pdf przeglądanie internetu
-20% gry
-20% filmy
Pojawia się kilka pytań z tym związanych:
1. Czy mogę zrobić mieszaninę dwóch matryc tzn 1mojitor IPS i 1 monitor VA? Jeżeli nie do dlaczego, jeżeli tak to też dlaczego .
Z mysla dostosowywania się w zależności czy się gra/ogląda czy pracuje pod któryś monitor.
2. Z waszego doświadczenia lepiej mieć 1 monitor główny 27” i drugi pomocniczy 24” czy dwa równe 27”?
3. Czy możecie polecić jakąś kompozycje dwóch monitorów(jeżeli jest sens brać dwa różne, jak nie to 1 monitora)?
Zależałoby mi raczej na rozdzielczości powyżej fullHD oraz minimum tych 100hz(innych już chyba nie ma)
Budżet tak do 1600/1800zl z tym że zawsze można poczekać na promocję
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
Wybór monitorów i ich konfiguracji
- Tom01
- Kontakt:
Na stanowisku wielomonitorowym najlepiej mieć monitory wszystkie identyczne. Wówczas będą się najmniej różniły. 100Hz? To tylko w masówce. Praktycznie wszystkie monitory średniej wyższej klasy to 60Hz.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Również radzę identyczne monitory do stanowiska wielo-ekranowego. To rozwiązuje różne problemy (skalowanie, profile kolorów - wystarczy jedno skalowanie i jeden profil kolorów)
Chyba, że na główny mieć 27 cali w podwyższonej rozdzielczości, a na boczny w pionie już ładnie pasuje coś w okolicach 24 cali. Mi się osobiście sprawdza coś takiego.
Co do różnych rodzajów matryc - czasem dwa IPSy są różne jak cholera. Jeśli ten VA byłby jakiś serio dobry, to pod boczny czemu nie. No ale z myślą zgrania kolorów i podobnej jakości to jednak bezpieczniej mimo wszystko IPS… Co Ci zmienia te Hz? Też kiedyś się naczytałem, że myszka chodzi jak masełko i „przyjemniej” korzysta się z komputera - całe szczęście przeszła mi ta fascynacja
Co do różnych rodzajów matryc - czasem dwa IPSy są różne jak cholera. Jeśli ten VA byłby jakiś serio dobry, to pod boczny czemu nie. No ale z myślą zgrania kolorów i podobnej jakości to jednak bezpieczniej mimo wszystko IPS… Co Ci zmienia te Hz? Też kiedyś się naczytałem, że myszka chodzi jak masełko i „przyjemniej” korzysta się z komputera - całe szczęście przeszła mi ta fascynacja
Wróć do „Zastosowania amatorskie”