Wysoki kontrast monitora po kalibracji

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
faffotografia

Wysoki kontrast monitora po kalibracji

01 marca 2025, 20:07 - sob

w domu posiadam monitor eizo cg 277 i jest ze mną już 3 lata. Pierwsze wyniki kalibrowania wbudowanym czujnikiem jak i zewnętrznym i1display pro plus wskazywały kontrast na poziomie fabrycznego 1000. oczywiście nie było to idealne ale w granicy mnij jak 5 % odchyłu od fabrycznych danych. Po zakupie wersji kalibratora od calibrite wersja HL pobawiłem sie trochę nim i nawet spróbowałem wbudowany czujnik trochę poprawić i "prze kalibrowałem" kalibrator. Ustawiłem mu automatyczną kalibracje dla profilów i tak sobie poprawiał wbudowany kalibrator nie zważałem na wyniki. Do pewnego czasu gdzie zauważałem na jednym profilu podczas zabawy kalibracją zewnętrznym kolorymetrem ze współczynnik kontrastu wynosił nawet 1350. Trochę to sporo 35% więcej jak deklaruje producent, ale jak przejrzałem wyniki to co kalibrował wewnętrzny kalibrator (poprawiany jego praca wersja HL calibrate). to jeden nawet wyniósł 3500, to wyniki matryc VA a nie ips. przeprowadziłem kalibrację dwoma wersjami kolorymetrów szarym calibrite i tym nowym czarnym wersja HL, wyniki sa podobne w granicach teraz 1250. Resetowany wewnętrzny kalibrator do parametrów domyślnych pokazał trochę mniej ale i tak 1200 kontrastu. Te same wyniki pokazał program iprofiler (stara wersja). Po resecie monitora do fabrycznych ustawień poprawiła się liniowość monitora i kontrast monitora teraz max 1260, czyli już tylko 26% więcej jak deklaruje producent. Czy ktoś ostatnio zauważył w swoich monitorach skok kontrastu względem danych producenta? może nastąpiła jakaś aktualizacja sterowników I1displaypro+ (eizo, lg oprogramowanie widzi każdy z tych kolorymetrów jako to samo urządzenie) i teraz jakaś inna praca kolorymetrów?
SzymonBN

Re: Wysoki kontrast monitora po kalibracji

01 marca 2025, 21:50 - sob

Raczej błąd, a nie inna (nowa) praca kolorymetru
faffotografia

Re: Wysoki kontrast monitora po kalibracji

03 marca 2025, 11:24 - pn

Błąd czego? Program iProfiler pokazał podobne wyniki. Dwa różne modele kolorymetru calibrite DP+ i calibrite DPHL pokazały wyniki powyżej 25%. To bald czego? Programu napewno nie bo dwa różne programy, błąd kolorymetru też nie bo dwa różne sprzęty. Jedynym wspólnym mianownikiem jest ten sam producent kolorymetru.

Wróć do „Kalibracja monitorów”