Z racji że jest to pierwszy post na forum, chciałbym się z Wami przywitać.
Przed ostatnie kilka dni przeczytałem mnóstwo fachowych opinii i jestem pewien że doradzicie jaki monitor powinienem wybrać.
Potrzebuję monitora do obróbki zdjęć ślubnych - będzie to 90% czasu pracy monitora, 10% to pozostałe uniwersalne zastosowanie.
Zastanawiałem się raczej nad 20-23" wyłącznie w sRGB (nie chcę AdobeRGB) i rozdzielczości 1920 x 1080.
Dysponuję budżetem max 2,5 tys i nie chcę go przekroczyć.
Spośród polecanych na forum monitorów zastanawiałem się nad wyborem pomiędzy poniższymi modelami:
23" [16x9] c-PVA sRGB EIZO EV2333W 1920 x 1080 (VA)
23" [16x9] e-IPS sRGB EIZO EV2335W 1920 x 1080 (IPS)
23" [16x9] c-PVA sRGB EIZO FS2331W 1920 x 1080 (VA)
23" [16x9] e-IPS sRGB EIZO FS2332W 1920 x 1080 (IPS)
23" [16x9] e-IPS sRGB NEC PA231W 1920 x 1080 (IPS)
początkowo faworytem był (a może nawet jest) NEC PA231W ale dosyć często wspomniane są bardziej wymagające warunki pracy (dobre doświetlenie stanowiska) a ja najczęściej pracuję późną porą i dobrze by było gdyby monitor dobrze radził sobie przy pracy w nocy. Monitor będzie podłączony do ASUSA N73.
Ewentualnie proszę o sugestię jeżeli inny model spełnia moje wymagania. Nie ograniczam się do wybranych powyżej modeli, sugerowałem się bardziej opinią na forum.
Pozdrawiam
Monitor do obróbki zdjęć ślubnych - max 2,5 tys (sRGB)
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Monitor do obróbki zdjęć ślubnych - max 2,5 tys (sRGB)
Każdy monitor ma takie same wymagania względem oświetlenia stanowiska w obróbce fotografii ślubnej, typ matrycy jest w tym kontekście bez znaczenia.
PA231W w porównaniu z wymienionymi panelami EIZO jest jak jasna stałka serii "L" w zestawieniu ze stabilizowanym zoomem standardowym.
PA231W w porównaniu z wymienionymi panelami EIZO jest jak jasna stałka serii "L" w zestawieniu ze stabilizowanym zoomem standardowym.
- Tom01
- Kontakt:
Witam na forum.
EIZO serii EV to sprzęt biurowy, FS domowy a fotografia ślubna to zdecydowanie za ciężki temat dla takich monitorów. Jeśli pracuje Pan wieczorami przy słabym świetle zdecydowanie radzę np EIZO SX2262W. To wysokiej jakości monitor graficzny z panelem PVA, dzięki czemu nie będzie miał Pan świecącej czerni i plam w narożnikach. Dodatkowy plus to kalibrowany gamut. Jeśli w tej chwili chce Pan koniecznie sRGB, można go tak ustawić i będzie się sprawował lepiej niż monitor z naturalnym gamutem sRGB. Jeśli natomiast zdecyduje się Pan na wykorzystanie większego potencjału, droga będzie otwarta. Niestety przekracza zadany budżet. Na monitory IPSowe można sobie pozwolić jeśli się pracuje w dzień, lub jest możliwość stworzenia stanowiska pracy z odpowiednim oświetleniem. Innym, choć gorszym wyjściem są amatorskie uniwersalne S2233W i S2243W.
EIZO serii EV to sprzęt biurowy, FS domowy a fotografia ślubna to zdecydowanie za ciężki temat dla takich monitorów. Jeśli pracuje Pan wieczorami przy słabym świetle zdecydowanie radzę np EIZO SX2262W. To wysokiej jakości monitor graficzny z panelem PVA, dzięki czemu nie będzie miał Pan świecącej czerni i plam w narożnikach. Dodatkowy plus to kalibrowany gamut. Jeśli w tej chwili chce Pan koniecznie sRGB, można go tak ustawić i będzie się sprawował lepiej niż monitor z naturalnym gamutem sRGB. Jeśli natomiast zdecyduje się Pan na wykorzystanie większego potencjału, droga będzie otwarta. Niestety przekracza zadany budżet. Na monitory IPSowe można sobie pozwolić jeśli się pracuje w dzień, lub jest możliwość stworzenia stanowiska pracy z odpowiednim oświetleniem. Innym, choć gorszym wyjściem są amatorskie uniwersalne S2233W i S2243W.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
czyli jednak nie zmieniam faworyta, tak czułem powyższy argument utwierdził mnie w tym całkowicie... chyba nie mam więcej pytańCzornyj pisze: PA231W w porównaniu z wymienionymi panelami EIZO jest jak jasna stałka serii "L" w zestawieniu ze stabilizowanym zoomem standardowym.
zastanawiałem się również nad tym monitorem,Tom01 pisze: Jeśli pracuje Pan wieczorami przy słabym świetle zdecydowanie radzę np EIZO SX2262W. (...) Niestety przekracza zadany budżet.
Dziękuję Wam za pomoc, wybór dokonany
Wróć do „Zastosowania amatorskie”