Monitor używany - 400zł, czy jakikolwiek się znajdzie?

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Kageori

Monitor używany - 400zł, czy jakikolwiek się znajdzie?

15 kwietnia 2012, 16:05 - ndz

Witam,

To mój pierwszy post tutaj. Bardzo proszę o poradę - tak jak wszyscy wiem i przepraszam, ale nie jestem w stanie zrobić tego sama.

Ciężko powiedzieć, że zajmuję się grafiką, ale bardzo bym chciała. Przerabiam zdjęcia na razie dla znajomych znajomych, robiłam też projekt broszurki na zlecenie i właśnie przez ten projekt dowiedziałam się, że mój monitor to pomyłka kolorystyczna.
Udaje mi się jakimś cudem wybrać odpowiednie kolory do tych zadań, ale nie ukrywam, że byłoby niezwykle przydatnym odciążeniem dla mnie jakby monitor pokazywał mi choć trochę podobne kolory do tego co powinno wyjść przy druku i w internecie.

Przejrzałam forum, wiem, że nie kupię nic porządne bez 2000zł, ale nie mam tyle i nie będę mieć jeśli nie będę wiedziała co się pojawi po drugiej stronie, więc jestem w błędnym kole.

Także ponieważ muszę wybrać mniejsze zło, to bardzo proszę o polecenie mi monitora. Z listy podanej na allegro znalazłam te modele:

Eizo S1721x
Eizo S1921
NEC 1970NX
NEC 1990FXp
NEC 2070NX

Wszystkie po leasingowe więc z tego co się już dowiedziałam do niczego.
Jeśli nie takie to może jakieś CRT? Ale tu już nie ma żadnych porad konkretnych i trochę przeraża mnie ilość prądu jakie one potrafią czerpać.

W tej chwili mam do 300-400zł max maxów, nie jest to kaprys, ani oszczędność zwyczajnie nie mam więcej. Bardzo proszę, nie chcę rad w stylu dołóż 200zł, nie mogę tego zrobić przez najbliższe 2 lata, a tyle nie mogę czekać z kupnem monitora. No chyba, że byłby to taki Eizo CG222 wtedy mogłabym po prostu nie jeść i żywić się szczęściem ;)

Czy któryś z tych modeli jakoś się odznaczał na tle reszty i może warto zaryzykować? Nie zależy mi na rozmiarze matrycy, poradzę sobie na wszystkim, chcę tylko monitor lepszy niż w 6 letnim laptopie i pozwolił mi na pracę, aż uzbieram na jakiś porządny.
A może ktoś z was ma gdzieś w piwnicy jakiś zabytek, który zbiera kurz, a dla mnie będzie wybawieniem? :D

Pozdrawiam
gorky

Re: Monitor używany - 400zł, czy jakikolwiek się znajdzie?

15 kwietnia 2012, 16:28 - ndz

W ciągu ostatniego roku kupiłem dwa używane Eizo L568. Oba od sprzedawców prywatnych, oba świecą ładnie (porównuję do stojącego obok NEC P221W). Jeden ma już wyraźnie zużyte podświetlenie (~15k przepracowanych godzin) i trochę ociepla kolory, drugi to prawie nówka i to też widać po lampach. Za każdy dałem 250zł. Do tego 100-150zł za kalibrację i profilowanie i powinno być OK.

Ja używam ich jako dodatkowych ekranów, ale myślę że za tą cenę mogę spokojnie polecić L568 nawet jako główny monitor, trzeba tylko poświęcić trochę czasu na namierzenie jakiejś ładnej sztuki (czyli najpewniej od pierwszego użytkownika, a nie jakiś poleasingowy szrot). Ewentualnie jest wersja 19" - L768, ceny trochę większe, rozdzielczość ta sama.

Patrzę teraz na Allegro i jest jeden od osoby prywatnej (tutaj) i parę od handlarzy (tutaj ładniejsze sztuki). Nie wiadomo jak świecą i nie wierzę w te 5000h (przesunięcie licznika to podobno nie problem) - trzebaby zadzwonić i się popytać a najlepiej obejrzeć przed zakupem - ale pewnie jest to jakiś punkt zaczepienia.
Kageori

16 kwietnia 2012, 02:12 - pn

Dziękuję za radę. Poszukam takiego jeszcze w ogłoszeniach regionalnych, może coś się w Gdańsku znajdzie. Po lekturze forum zraziłam się jakoś do wizji kupna od firmy handlującej sprzętem, wole nie ryzykować, że to "markowy składak" i też uważam, że jakoś bezpieczniej od prywatnych osób.

Bardzo żałuję, że nie ma wielu informacji odnośnie starszych modeli, ponieważ nawet najlepsze testy są mniej wiarygodnym źródłem niż użytkownik pracujący na co dzień:)
Kageori

19 kwietnia 2012, 22:11 - czw

Ponieważ nie widzę opcji edycji, to muszę napisać nowego posta.

Bardzo dziękuję za radę kupiłam tamten monitor i dzisiaj doszedł, ustawiłam go właśnie zgodnie z instrukcjami zawartymi na płycie, a różnicę jaką widzę mogę tylko przyrównać do porównywania obrazu namalowanego plakatówkami i farbami olejnymi.

Po godzinie oglądania zdjęć na starym i nowym monitorze, stwierdzam, że do tej pory nie wiedziałam co to są kolory i jeśli będę zmieniać monitor to jestem pewna, że tylko na Eizo. Bo jeśli tak wygląda starszy i słabszy model to nie wyobrażam sobie tych nowych. Jak tylko uda mi się uzbierać na nowy to od razu do Państwa wracam po radę:)

Jeszcze raz dziękuję.
gorky

20 kwietnia 2012, 01:22 - pt

Z tego co wiem to różnica między L568 a S1721 i współczesną serią S to raczej ewolucja niż rewolucja, pewnie pan Tomek się może bardziej kompetentnie wypowiedzieć.

Ale dobrze że monitor ładnie świeci, przy zakupie na odległość zawsze jest ta niepewność czy nie przyjdzie cegła :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

20 kwietnia 2012, 09:44 - pt

gorky pisze:Z tego co wiem to różnica między L568 a S1721 i współczesną serią S to raczej ewolucja niż rewolucja
Nawet regres, bo S1721 w stosunku do L568 ma mniej regulatorów. Ale i tak warto brać nowszy, bo z reguły mniej zużyty. Pełnoprawnym następcą L568 był S1731. Dodano dopalacz, zniknęło dzięki niemu smużenie, zmieniono na nieco mniej ascetyczną obudowę.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kageori

20 kwietnia 2012, 10:16 - pt

Będę obserwować oferty bo może znajdzie się jakaś perełka, ale po leasingowych nie chce brać bez możliwości obejrzenia.
Ten mój ma przepracowanych 4,9 tys. godzin, a na allegro jak pytałam to pomiędzy 6-10tys. za wyższą kwotę. Poniżej 5 tys. była tylko jedna oferta i to dwukrotnie wyższa, więc jestem bardzo zadowolona bo jeszcze zaoszczędziłam i w razie pojawienia się perełki będzie mi łatwiej:)

Teraz właśnie czytam temat gdzie Pan Tomek tłumaczył jak kalibrować ten monitor. I zastanawiam się czy muszę to zrobić bo w sumie na tych obrazkach testowych wypada dość dobrze moim zdaniem, te kolorowe są prawie szare z minimalnym tonem koloru.

A jeśli chodzi o wygląd to mimo, że jestem kobietą i lubię ładne rzeczy, to zawsze byłam zdania, że urządzenia powinny działać i wygląd jest mi obojętny.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2012, 10:19 - pt przez Kageori, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

20 kwietnia 2012, 10:18 - pt

Tom01

monitory.mastiff.pl

Kageori

21 kwietnia 2012, 13:45 - sob

Zastanawiałam się w sensie, że po prostu jestem zadowolona z efektu jaki widzę:D

Chciałabym się zapytać czy urządzenie X-Rite DTP94 lub DTP92 używane nadawałyby się do kalibrowania tego monitora? W FAQ są wymienione jako amatorskie, ale dobre, tylko trochę czasu minęło już od opublikowania artykułu. Widziałam też informacje gdzieś na angielskich forach, że DTP92 już nie jest wspierany, czy to prawda?
Widziałam je w dość korzystnej dla siebie kwocie więc mogłabym zużyć resztę pieniążków, które mi zostały z monitora tylko czy jest faktycznie sens?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 kwietnia 2012, 13:49 - sob

Kilkaset zł Pani zapłaci i położy urządzenie na półkę. Jeśli ma być sens w wydaniu pieniędzy, proponuję zakupić X-Rite I1 Display Pro. Koszt ok 800 zł (stan na kwiecień 2012) i jest to najlepiej wydane 800 zł na cokolwiek związanego z kalibracją monitorów. Jeśli budżet tego nie przewiduje, proponuję zlecić usługowo.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Kageori

21 kwietnia 2012, 14:37 - sob

Ale odłożę na półkę bo będzie do niczego, czy jest trudny w obsłudze?
Bo jeśli wymagałoby to nawet codziennego powtarzania ustawień to na tę chwilę byłabym skłonna się męczyć, a zbierać na porządny sprzęt, taki monitor z kalibratorem w zestawie już, ach :)

Poza tym mam jeszcze pytanie odnośnie obrazów testowych. Jeśli w tym z zielonym światłem paski mam szare, a w tym od charakterystyki gamma -> https://monitory.mastiff.pl/images/220.png mam delikatne przebarwienia w RGB, które znika przy przestawieniu gamma na 2.0, ale Pan wszędzie wspomina, żeby tego nie ruszać za żadne skarby, więc jest coś można teraz zrobić, żeby to poprawić bez ruszania gammy? Czy tylko kalibracja?
No i przy zmianie gammy zielone światło też zmienia się w delikatną poświatę z RGB.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 kwietnia 2012, 19:36 - sob

Kageori pisze:Ale odłożę na półkę bo będzie do niczego, czy jest trudny w obsłudze?
Kalibrator tak jak linijka. Jak będzie krzywa to jaki sens jej używać?
Kageori pisze:Poza tym mam jeszcze pytanie odnośnie obrazów testowych. Jeśli w tym z zielonym światłem paski mam szare, a w tym od charakterystyki gamma -> https://monitory.mastiff.pl/images/220.png mam delikatne przebarwienia w RGB, które znika przy przestawieniu gamma na 2.0, ale Pan wszędzie wspomina, żeby tego nie ruszać za żadne skarby, więc jest coś można teraz zrobić, żeby to poprawić bez ruszania gammy? Czy tylko kalibracja?
Tylko kalibracja. Tymi obrazami można ocenić tylko czy jest źle i z grubsza jak bardzo. Absolutnie nie nadają się do korekcji.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Kageori

23 kwietnia 2012, 15:45 - pn

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Wypróbowałam trochę możliwości monitora i jestem jeszcze bardziej zadowolona. Dałam poprawione zdjęcie do druku i wyszło praktycznie identyczne to znaczy "na oko" nie mogę doszukać się konkretnych różnic.

Ale i tak zapoluję na ten kalibrator bo na pewno prędzej czy później będzie mi potrzebny. Szkoda, że nie ma na taki sprzęt żadnych studenckich zniżek:)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
NeroN

23 kwietnia 2012, 15:52 - pn

To chyba nawet faceci sie mniej na zabaweczki napalają ;)

Naprawdę, będzie zdecydowanie LEPIEJ - zlecić kalibrację tego monitora - niż kupować kalibrator.

Wróć do „Monitory różne”