Problem z ustawieniem NEC P241W

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Rob

Problem z ustawieniem NEC P241W

20 lipca 2012, 14:43 - pt

Bardzo dziękuję.
Pytam dlatego, że podłączyłem P241W i jestem załamany. Mój wysłużony NEC 1990SXi kontrastem, kolorem bije tego olbrzyma na głowę. P241W wyświetla obraz jakby za mgłą, albo lepsze porównanie - świeci jak Matryca TN w modelach za 300 zł. Przeglądnąłem opcje w menu i nawet kontrastu nie można ustawić (bo jest zarezerwowany dla wyjścia analogowego). Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Baza profili ICC

20 lipca 2012, 14:51 - pt

Kontrastu w ogóle nie można regulować w LCD. Jeśli jest taki regulator, nie należy go dotykać. Ciężko powiedzieć co u Pana jest nie tak. Wypadałoby zobaczyć, ew pomierzyć, sprawdzić system, skalibrować.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

20 lipca 2012, 15:11 - pt

ustawiłbym na dzień dobry wszystkie możliwe opcje w monitorze i sterowniku grafiki na domyślne.
Nie widziałem P241W, ale szczerze wątpię aby był gorszy, a tym bardziej znacznie gorszy od LCD1990SXi.
Może felerny egzemplarz?
Spodziewam się, że kalibracja proponowana przez Toma, winna nadać raczej szlifu, a nie zmienić całkiem obraz w monitorze sRGB, który już w ustawieniach domyślnych powinien być niemal perfekt.

PS. Ciekawostka. Sam mam LCD1990SXi i rozważam m.in. P241W.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

20 lipca 2012, 15:32 - pt

Rob pisze:Bardzo dziękuję.
Pytam dlatego, że podłączyłem P241W i jestem załamany. Mój wysłużony NEC 1990SXi kontrastem, kolorem bije tego olbrzyma na głowę. P241W wyświetla obraz jakby za mgłą, albo lepsze porównanie - świeci jak Matryca TN w modelach za 300 zł. Przeglądnąłem opcje w menu i nawet kontrastu nie można ustawić (bo jest zarezerwowany dla wyjścia analogowego). Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Proszę wyłączyć monitor przyciskiem Power, włączyć go trzymając wciśnięty przycisk Input do momentu pojawienia się obrazu, wejść w menu zakładka 1, opowiedzieć co ciekawego jest tutaj poustawiane.
Rob

20 lipca 2012, 15:43 - pt

Zainstalowałem multiprofiler i po uruchomieniu pojawił się opis, że nie może skomunikować się z żadnym monitorem. W konsekwencji żadna z opcji nie jest dostępna. Może to jest trop? Ale karta graficzna widzi monitor. Nawet sterowniki zainstalowałem.
W zakładce 1 mam:

PICTURE MODE - 2
PRESENT - sRGB
BRIGHTNESS 200cd/m^2
WHITE - 6500K
x:0.313 y: 0.329
GAMMA - sRGB
BLACK - MIN
RED x: 0.640 y: 0.330
GREEN x: 0.300 y: 0.600
BLUE x: 0.150 y: 0.060
COLOR VISION EMU - OFF
UNIFORMITY - 5
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

20 lipca 2012, 16:00 - pt

W ustawieniach karty czasem było coś zmieniane?

PS1. Monitor ma Pan ostro za jasny.
PS2. Zmniejszenie lub wyłączenie Uniformity zwiększy nieco kontrast, ale sądzę, że nie tu problem.
PS3. Wydzieliłem dyskusję do nowego wątku.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

20 lipca 2012, 16:56 - pt

Rob pisze:Zainstalowałem multiprofiler i po uruchomieniu pojawił się opis, że nie może skomunikować się z żadnym monitorem
Monitor podłączony kablem USB (jak drukarka albo skaner)?
Rob

20 lipca 2012, 17:32 - pt

Czornyj pisze:Monitor podłączony kablem USB (jak drukarka albo skaner)?
Podłączony przez DVI.
Wydaje mi się, że już lepiej świeci, ale i tak uważam, że staruszek 1990SXi był lepszy.
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2012, 17:37 - pt przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

20 lipca 2012, 17:33 - pt

Rob pisze:
Czornyj pisze:Monitor podłączony kablem USB (jak drukarka albo skaner)?
Podłączony przez DVI.
Dodatkowo musi być USB, inaczej MultiProfiler się z nim nie skomunikuje.

Menu proponuję na próbę ustawić w mode 3, PRESET HIGH BRIGHT
Awatar użytkownika
max

Re: Problem z ustawieniem NEC P241W

20 lipca 2012, 23:11 - pt

co by wyeliminować wszelkie możliwe i nieoczekiwane ustawienia w sterowniku grafiki, można by spróbować odpalić komputer choćby w trybie awaryjnym (na sterownikach vga) i wtedy porównać kolory. Pewnie nie da się ustawić odpowiedniej rozdzielczości, ale wyeliminujemy na 100% błędne korekcje/profile sterownika grafiki.
Jak już wspominałem ustawić wszystko na standard, po za jasnością, którą zdecydowanie obniżyć i wyrównać na obu.
Nie sądzę jednak aby stary użytkownik LCD1990SXi miał problemy z obsługą menu P241W. Menu tych modeli nie różnią się aż tak bardzo.
A ha. Trzeba jeszcze sprawdzić ustawienie LCD1990SXi. Może tutaj zostało coś kiedyś przestawione np. korekcja gamma, temperatura albo coś innego. W menu zaawansowanym jest tego od cholery i trochę.

Czyżby eIPS był tak marny? Stawiam jednak na to, że da się dojść do tego co się poprzestawiało.

Mam jeszcze taki pomysł. A może przy niskich poziomach jasności P241W obniża jasność bieli przez matrycę a nie podświetlenie, co dramatycznie obniża poziom kontrastu.

Jeśli wszystko jest standardowo, to proszę o porównanie obrazu LCD1990SXi vs P241W - czysto subiektywne.
Rob

22 lipca 2012, 16:27 - ndz

Podejmując różne próby uzyskałem efekt prawie identyczny jak na NEC 1990 SXi. Teraz jasność mam ustawioną w przedziale (100-140) Dla zobrazowania niewielkich, ale jednak dostrzegalnych różnic, zrobiłem PrintScrn, które można ściągnąć tutaj (nazwa pliku to: WielkośćMatrycy.NrZdjecia). Różnica, które najbardziej mi doskwierają dotyczą tekstu. Mam wrażenie, że na starszym egzemplarzu jest on bardziej czarny (teraz od czytania oczy mnie bolą - na starym tego nie było). Może to też wynikać z "oszukiwania percepcji" gdyż, NEC P241W ma plamkę mniejszą 0.27 (NEC 1990 SXi 0.294) oraz matryca jest zdecydowanie większa. Tym samym na elementy oddalone od środka ekranu patrzymy pod większym kątem.
Zastanawiałem się, czy wyjście DisplayPort poprawi cokolwiek. Teoria mówi, że raczej nie - może ktoś bieglejszy to zweryfikuje. Ale zrobiłem mały test i wyszło, że biel jest bardziej biała na DisplayPort :-). W paczce też jest porównanie. Czy warto porzucić DVI na korzyść DisplayPort?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

22 lipca 2012, 16:35 - ndz

Rob pisze:Teraz jasność mam ustawioną w przedziale (100-140)
Strasznie jasno. Jakie ma Pan oświetlenie w pokoju?
Rob pisze:Dla zobrazowania niewielkich, ale jednak dostrzegalnych różnic, zrobiłem PrintScrn
Jakim cudem zrzut ekranowy ma pokazać różnice w ustawieniach ekranów? Przecież PrintScreen to zrzut pamięci obrazu karty graficznej a nie tego co pokazuje monitor. Równie dobrze można wysłać komuś płytę CD sugerując żeby posłuchał jak grają nasze głośniki. Prawda że to bez sensu?
Rob pisze:Zastanawiałem się, czy wyjście DisplayPort poprawi cokolwiek. Teoria mówi, że raczej nie - może ktoś bieglejszy to zweryfikuje. Ale zrobiłem mały test i wyszło, że biel jest bardziej biała na DisplayPort :-). W paczce też jest porównanie. Czy warto porzucić DVI na korzyść DisplayPort?
Nie ma to żadnego związku. Na innym wejściu po prostu działają inne ustawienia obrazu.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Rob

22 lipca 2012, 16:49 - ndz

Tom01 pisze:Strasznie jasno. Jakie ma Pan oświetlenie w pokoju?
Przy świetle dziennym. Pokój dość jasny - biurko pod ścianą, a w sąsiedztwie okno. Akurat teraz mam zasłoniętą jedną żaluzję, bo inaczej słońce świeciłoby mi w twarz. Zmniejszyłem do 85 i chyba też jest dobrze. A w jakim zakresie powinienem się poruszać.
Tom01 pisze: Jakim cudem zrzut ekranowy ma pokazać różnice w ustawieniach ekranów? Przecież PrintScreen to zrzut pamięci obrazu karty graficznej a nie tego co pokazuje monitor. Równie dobrze można wysłać komuś płytę CD sugerując żeby posłuchał jak grają nasze głośniki. Prawda że to bez sensu?
To się wygłupiłem, ale to wynika z niewiedzy.
Awatar użytkownika
max

23 lipca 2012, 10:33 - pn

Rob pisze:Podejmując różne próby uzyskałem efekt prawie identyczny jak na NEC 1990 SXi. Teraz jasność mam ustawioną w przedziale (100-140) Różnica, które najbardziej mi doskwierają dotyczą tekstu. Mam wrażenie, że na starszym egzemplarzu jest on bardziej czarny (teraz od czytania oczy mnie bolą - na starym tego nie było). Może to też wynikać z "oszukiwania percepcji" gdyż, NEC P241W ma plamkę mniejszą 0.27 (NEC 1990 SXi 0.294) oraz matryca jest zdecydowanie większa.
Można spróbować:
* zwiększyć wielkość czcionki systemowej w Win do 125%
* użyć ClearType Tuning. Programik, który (w Win7 jest domyślnie, w XP trzeba ściągnąć ze strony MS) umożliwia regulację wyglądu czcionki systemowej w Win. Można m.in. regulować w pewnym zakresie grubość czcionki oraz jednocześnie jej "czarność", sposób czy "siłę" antyaliasingu na subpixelach.

Co do jasności to Tom wiele razy pisał na forum o białej kartce obok monitora. Jak dla mnie (50)60-100cd/m2 wieczorem (w zależności od ilości bieli na ekranie), w dzień obok okna 100-120(140).

Co było nie tak z domyślnymi ustawieniami, że nie pasowały do starego modelu?

Proszę o porównanie P241W i 1990SXi.
Rob

26 lipca 2012, 18:09 - czw

Max pisze:Proszę o porównanie P241W i 1990SXi.
To proszę na priv o informację, co miałoby (byłoby interesujące) znaleźć się w takim porównaniu.
Jedną z rzeczy, która wyszła ostatnio, jest wyświetlanie filmów - zobaczę, czy w ciemności podobne pixele są widoczne w 1990SXi.
Rob

29 lipca 2012, 22:54 - ndz

Podłączyłem oba monitory do komputera, aby mieć bezpośrednie porównanie. Parametry środowiska: Win 7 x64, Firefox 14.01, wyłączona jest funkcja ClearType. Zacznę od ustawień, ale należy nadmienić, że opcje choć podobne nie pokrywają się ze sobą.

Najważniejsze ustawienia NEC1990Sxi (stary monitor):
Brightness 70%/m^2
Contrast 50.7%
Black level 50.7%
Gamma selection – OPT oraz DICOM SIM.
Color Control – Native
Colorcomp – Off
Colorcomp Level – 5
Sharpness – 23%

Najważniejsze ustawienia NEC241W (nowy monitor):
Present - sRGB
Brightness 90cd/m^2
White - 6500k
Gamma - sRGB
Black - min
Red x: 0.640 y: 0.330
Green x: 0.300 y: 0.600
Blue x: 0.150 y: 0.060
Color vision emu - off
Uniformity – 5
Sharpness - +2
Response Improve – On

Wydaje mi się, że są to najlepsze ustawienia dla obu monitorów, a próba przyjęcia podobnych zawsze kończy się pogorszeniem jakości obrazu. Jednak zmiana ustawień w starym monitorze na sRGB powoduje trochę mniejsze przekolorowanie zdjęć.

Tekst:
Bez względu na wysiłki jakie podejmowałem odnośnie ustawień, stary monitor obiektywnie robi to lepiej. To już nie jest subiektywne odczucie, ale zauważalna różnica. Potęguje się ona wtedy, gdy tekst pojawia się na szarym tle – tak bardzo często jest na forach internetowych np. mva.pl :-) . Krótko rzecz ujmując, tekst jest bardziej czarny i bardziej wyraźny – po prostu brzytwa. Dzięki temu oczy się tak nie męczą i czyta się bardziej komfortowo.

Zdjęcia:
Do zaobserwowania różnic wybrałem zdjęcia lokomotywy (warto przeczytać pierwszy post): http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=614&hilit=windows+8
- różnica w kolorystyce znaczna: na starym oba zdjęcia są przekolorowane w stosunku do nowego monitora, a różnica między obrazkami po lewej stronie jest ogromna.
- patrząc na napis: „Biblioteka zdjęć 1 plik”, widzę, że na nowym pierwsze 2 wyrazy są białe, na starym natomiast są one przybrudzone (domieszka szarego) a napis „1 plik” jest bardziej rozmazany. Na nowym po prostu brzytwa.
- zdjęcia na nowym są bardziej wyraziste/większy kontrast, albo inaczej na starym są bardziej rozmazane.
- czerń na nowym jest „bardziej czarna” (nasycona) – sprawdziłem dodatkowo na innej ale już zupełnie czarnej kartce (RGB(0,0,0), na obrazku jest RGB(29,29,29))

Porównywałem też różne zdjęcia zrobiona aparatem cyfrowym i zawsze na starym kolory były troszeczkę bardziej nasycone (a może raczej bardziej przekolorowane?)

Uwagi ogólne:
- nowy monitor „schodzi” do 40 cd/m^2. Przy takiej wartości nie zauważam znacznego (albo żadnego) spadku kontrastu. Jak dla mnie, nawet w nocy jest za ciemno.
- na czarną kartkę patrzyłem pod ostrymi kątami i na starym monitorze czarny przechodził w fioletowo-czerwony bardzo szybko (w funkcji kąta); nowy monitor tego nie wykazywał, tylko bardzo, bardzo delikatnie zauważyć można było domieszkę szarego/srebrnego.
- matryca w nowym monitorze jest zdecydowanie równomierniej podświetlona; czarny i biały są lepsze.
- na początku, gdy miałem w nowym monitorze ustawione 150 cd/m^2 to zaczęły mi łzy lecieć i oczy piec. Przy obecnych ustawieniach (w nocy mam 70-80) wzrok jakoś specjalnie się nie męczy. Choć jakby przeprowadzić jakiś obiektywny test na zmęczenie oczu podczas czytania, to podejrzewam, że zmęczenie byłoby mniejsze na NEC1990SXi.

W podsumowaniu muszę stwierdzić, że NEC241W to bardzo dobry monitor, choć jakość wyświetlanego tekstu jest na niższym poziomie niż w NEC1990SXi. To dziwi - w kontekście porównań zdjęć - gdyż ostrość i reprodukcja barwy jest wyraźnie lepsza niż w NEC1990SXi. Biorąc to pod uwagę i fakt, że jestem tzw. użytkownikiem uniwersalnym (nie amatorem fotografii) na pewno nie zdecydowałbym się na monitor większy np. 30”, gdyż mniejsza plamka zamęczyłaby mój wzrok. Piszę o tym, gdyż osoby chcące przesiąść się z 19” monitora na jakiś większy niż 24” bezwzględnie powinny chwilę z nim popracować.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy można jeszcze tak zmienić ustawienia, aby poprawić lub osiągnąć taki sam efekt wyświetlanego tekstu jak na monitorze starszym. Zaznaczę, że nie chcę korzystać z funkcji Win 7 ClearType.

Jeśli byłby pytania odnośnie uzupełnienia powyższego opisu o dodatkowe porównania to proszę pisać.
raptor88

29 lipca 2012, 23:54 - ndz

A to bardzo źle że CT nie chcesz używać. Przy małych pikselkach właśnie CT + powiększenie tekstu w przeglądarkach daje świetne rezultaty. Różnicę między 0.270 mm w 24" a 0.250mm w 30" widać od zaraz i to z dużym plusem dla 30".
Awatar użytkownika
max

30 lipca 2012, 11:47 - pn

dziękuję bardzo za porównanie.
Muszę przyznać, że niektóre ustawienia mnie nieco dziwią. Dodam, że używam dokładnie tego samego softu.
* nie wyobrażam sobie dzisiaj używania monitora bez Clear Type. Funkcja ta oprócz wygładzania krawędzi czcionek, również pogrubia je o ułamek grubości piksela. wyświetlanie czcionki bez ClearType powoduje, że wszystkie elementy litery mają grubość dokładnie jednego piksela. Moim zdaniem to za mało. Pisałem już o tym wcześniej, więc się powtórzę, ale włączyłbym ClearType, powiększył czcionkę systemową do 125% i w razie potrzeby uruchomił narzędzie dostosowawcze regulujące działanie ClearType. W Win7 jest zainstalowane z systemem.
Jestem teraz w pracy i używam XP i innego monitora, ale wygląda to mniej więcej tak:
CT_Tuner.JPG
CT_Tuner.JPG (47.35 KiB) Przejrzano 2585 razy
* ustawienia jasności wydają się być zupełnie różne: według mojej wiedzy 70% na LCD1990SXi odpowiada ok. 190cd/m2. W P241W ustawił Pan na 90cd/m2. No chyba, że podświetlenie w staruszku baaardzo mocno się zużyło. Na własny użytek zrobiłem sobie taką tabelkę:
LCD1990SXi_Jasność.JPG
LCD1990SXi_Jasność.JPG (39.79 KiB) Przejrzano 2585 razy
* gamma selection: sam swego czasu używałem bardzo długo DICOM. Pulpit wydawał się bardziej kontrastowy. Ale DICOM przyciemnia dość mocno ciemne szarości. Być może dlatego musiał Pan tak mocno podjaśnić 1990SXi. Ja ustawiłbym gammę na 2,2/native (nie mam teraz przed oczami NECa). Wydaje się, że może to mieć też znaczenie dla czytelności textu na szarym tle (ale musiałbym sprawdzić).
* Sharpness 23%. To ważny parametr odpowiadający za ostrość czcionek. Jak wrócę do domu to sprawdzę jaką mam wartość. Ale mam fabryczną.
* w nowym monitorze sharpness +2. Nie wiem czy to ustawienie domyślne, ale ja bym takie pozostawił (znaczy domyślne)
* uwagi dot. wyświetlania "Biblioteka wyświetlania 1 plik". Zgaduję, że przybrudzenie w LCD1990SXi wynika z tego, że ma mniejszą rozdzielczość (co bezpośrednio nie ma znaczenia), ale skutkuje to pomniejszeniem zdjęcia. Na nowym zdjęcie jest być może wyświetlane na 100% powiększenia - stąd lepsza czytelność. Ale mogę się mylić. Proszę obejrzeć oba zdjęcia w przeglądarce zdjęć, przy powiększeniu =100%, a nie w firefoxie.
* porządne obrazy testowe są tu
http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
i te miałem na myśli jako sprawdzenie. Wszystkie należy oglądać w przeglądarce zdjęć, przy powiększeniu =100%, bo oba monitory mają różną rozdzielczość i przy domyślnym wyświetlaniu mogą w różny sposób pomniejszać obraz. Na obu musiałaby by być jednakowa gamma=2,2. W przeciwnym wypadku zupełnie inny będzie rozkład przejścia szarości (od białego do czarnego). Odpowiednia plansza w linku powyżej.
* ustawienia jasności monitora napawają optymistycznie. Zejście do 40cd/m2 bez widocznego spadku kontrastu jest dla mnie nieoczekiwane ale jednocześnie bardzo budujące. Aczkolwiek podejrzewam, że spadek kontrastu widoczny pewnie będzie tylko po ciemku. W dzień chyba nie sposób tego dostrzec.
* jeśli chodzi o czytelność textu do drugorzędne znaczenie ma jeszcze budowa pixela, a raczej kształt elementów cząstkowych subpixeli. Ale pierwszorzędne znaczenie przydzielałbym raczej ustawieniom ClearType.
* mały rozmiar pixela: rozważam zakup modelu z pixelem 0,233mm. W 19" mamy 0,294mm. 0,294/0,233=1,26. Ustawiłbym po prostu wielkość czcionki systemowej na 150%. (Dodam, że na 19" mam 125%. Dla niektórych to zapewne wielkie kulfony). ClearType oczywiście obowiązkowy. Bez ClearType można moim zdaniem używać tylko dwóch wartości: 100% i 200% (przy czym 100% daje za małe literki)

Część uwag wyda się Panu być może oczywista, a część być może błędna z racji braku drugiego modelu do porównania, ale takie mam propozycje.
Jeszcze raz dziękuję za włożony wysiłek. Część spraw spróbuję wyjaśnić wieczorem na NECu, teraz używam niestety innego badziewia.
gorky

30 lipca 2012, 17:19 - pn

Nie jestem ekspertem, ale jeśli rzeczywiście na poprzednim monitorze była ustawiona krzywa DICOM to ja tutaj szukałbym źródła 'problemu'. Po prostu nowy monitor wyświetla obraz takim, jakim jest on naprawdę, na starym był przekontrastowany.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

30 lipca 2012, 18:14 - pn

Nic prostszego jak ustawić TRC P241W na DICOM i sprawdzić. A pomysł - swoją drogą - osobliwy...

Wróć do „Kalibracja monitorów”