Przed zakupem - o tanich Eizo na poważnie

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Nova

Przed zakupem - o tanich Eizo na poważnie

14 sierpnia 2012, 19:52 - wt

Witam

Temat kieruję szczególnie do Pana Administratora Tom01, ze względu na zawarte w nim odniesienia, jednakże zapraszam do dyskusji wszystkich którzy mają cokolwiek w temacie do dodania :) Zaglądam tu co jakiś czas by dowiedzieć się co nieco o aktualnościach ws obrazowania. Nadszedł czas by coś dla siebie zakupić. Wśród wszechobecnej tandety trudno znaleźć coś sensownego za małe pieniądze. Czytując MVA.pl trudno nie spostrzec, że poleca Pan głównie Eizo. Zwróciłem się przez to w stronę tej marki z poszukiwaniem czegoś dla siebie.

Wymagania są następujące:
- Intensywne użytkowanie wielogodzinne użytkowanie - opisując priorytetami - ma to być monitor do gier, pracy z tekstem / arkuszami, ogólnych zastosowań domowych.
- Częste korzystanie z monitora w nocy bez innych źródeł światła - żeby nie męczył wtedy wzroku.
- Monitor będzie stał frontem do okna. W nocy (jeśli nie praca w mroku) oświetlenie rozproszone z żyrandola 3x25W lub skupionej lampki 40-75W znajdującej się nad biurkiem (czytanie książek przy komputerze)
- Cena 2000- i bardzo bym chciał się na niej już zatrzymać.
- Niski czas reakcji (wykluczający ghosting – dynamiczne gry traktuję jako ulubioną i częstą rozrywkę)
- Matryca matowa
- Regulacja wysokości (o pivocie w tej cenie nie marzę – ale jakby się dało... ;))
- Przyciski - konieczne normalne przyciski, nie żadne dotykowe pieścidełka.

I tak... z moich analiz, patrząc na ofertę Eizo przez pryzmat wymagań, mniej lub bardziej pasowały by modele Foris: FS2331, FS2332, FS2333. Wybór był by jasny gdyby nie to forum :) Gdyż, choć tylko FS2333 spełnia jako - tako postawione wyżej wymagania, to jest to IPS. A kilka Pana wypowiedzi zachwiało moimi odczuciami do matryc IPS. Pisze Pan np:
To zupełna nieprawda że jakakolwiek odmiana IPS służy do rozrywki. Do tego celu stworzono PVA. IPS-y z uwagi na pewne wrodzone zalety znalazły zasłużone miejsce w monitorach do grafiki.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=589
Monitory z matrycami IPS niespecjalnie nadają się do użytku i warunków domowych
http://mva.pl/viewtopic.php?f=41&t=387
Słowem namieszał mi Pan w głowie :)

Założyłem ten temat by poznać odpowiedzi na następujące pytania:
1. Uwzględniając wymagania, czy jakiś inny monitor poza FS2333 by mi Pan polecił?
2. Proszę odnieść się do tego zdania „To zupełna nieprawda że jakakolwiek odmiana IPS służy do rozrywki” w kontekście wspomnianego FS2333
3. Co do IPS, najbardziej zaniepokoiły mnie doniesienia o ziarnistości tych matryc http://forum.pclab.pl/topic/765794-Szum ... -E2370VBF/ - czy mogę się tego spodziewać po FS2333?
4. SmartInsight – nowa technologia w FS2333 ( http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... EtHNKQ_A_A ) o ile przydatna w grach sieciowch, w singleplayer będzie psuła zabawę – stąd czy da się ją całkowicie wyłączyć?
5. Czy FS2333 ma matową matrycę?
6. Kalibracja. To dodatkowe koszta których wolał bym uniknąć. Stąd:
- Czy kalibracja z poziomu monitora, różni się od tej dokonywanej kolorymetrem tylko dokładnością? Tzn. Czy te same opcje są dostępne z poziomu monitora, co oprogramowania sprzętu kalibrującego? - szczególnie interesuje mnie – czy z poziomu opcji monitora FS2333 mogę modyfikować temperaturę barwową?
- Dlaczego sprzęt dostarczany do odbiorcy nie jest już optymalnie skalibrowany, zgodnie z przeznaczeniem linii produktowej? Rozumiem, że w rozwiązaniach dla grafików się to nie sprawdzi, ale monitory dla domu, mogły by już być odpowiednio wyregulowane...

Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Przed zakupem - o tanich Eizo na poważnie

14 sierpnia 2012, 23:59 - wt

Witam na forum
Nova pisze:- Częste korzystanie z monitora w nocy bez innych źródeł światła
Czyli nie powinien to być IPS. Jeśli czytał Pan więcej informacji na ten temat, wie Pan że to cholerstwo świeci narożnikami i plamami jak tylko chce. Noc i ciemne sceny = koszmar.
Nova pisze: - żeby nie męczył wtedy wzroku.
Panel w tym przypadku nie ma znaczenia. To funkcja zakresu regulacji jasności. Przy EIZO ani innych dobrych monitorach nie ma problemu.
Nova pisze:Gdyż, choć tylko FS2333 spełnia jako - tako postawione wyżej wymagania, to jest to IPS. A kilka Pana wypowiedzi zachwiało moimi odczuciami do matryc IPS. Pisze Pan np:
Chodzi o dwie rzeczy. FS2333 to typowe kiepskie zachowanie IPS w słabym świetle, ale jednocześnie elektronika zmuszająca ekran do rekordowo szybkiego zachowania. Czyli F2333 to świetny monitor do szybkich gier, ale przy normalnym świetle.
Nova pisze:- Dlaczego sprzęt dostarczany do odbiorcy nie jest już optymalnie skalibrowany, zgodnie z przeznaczeniem linii produktowej? Rozumiem, że w rozwiązaniach dla grafików się to nie sprawdzi, ale monitory dla domu, mogły by już być odpowiednio wyregulowane..
Aby to wytłumaczyć, posłużę się przykładem:
Czy kupując rower z przerzutkami, dostaje Pan od razu ustawione przez fabrykę do wszystkich rodzajów nawierzchni i sposobów eksploatacji (ścieżka, las, szosa)? Fabryka możne przygotować mechanizm, ale go nie ustawi bo nie ma pojecia w jakich warunkach i do jakiego rodzaju użytkowania będzie zakupiony każdy egzemplarz. Zębatki z przodu i tyłu ustawi Pan sam, ale monitora nie. Potrzebne do tego dość zaawansowane zaplecze i wiedza jak to się robi. Oczywiście kalibracja potrzebna jest przy zastosowaniach związanych z kolorem. Do domu zbytek luksusu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
raptor88

15 sierpnia 2012, 14:06 - śr

Swoje 0,02 pln dorzucę, a co. :D

Każda matryca IPS pochodzi od LG i ma większą ziarnistość niż matryce od Samsunga (xVA, TN, PLS ) czy AUO ( MVA ). Czy będzie to upierdliwe, zależy od odbiorcy i od odległości z jakiej na monitor patrzymy. Mając dwa różne modele do porównania, różnica jest widoczna gołym okiem. W tej chwili mam na biurku EV2333 c-PVA i PA301 H-IPS. Powłoka na EV jest rewelacyjna, gładka, czysta a i bez problemów rozprasza wszelkie światło nań padające. Życzyć sobie takiego wykończenia w reszcie matryc.

Imo, wszystkie matryce powinno się użytkować z jakimś chociaż minimalnym oświetleniem w pomieszczeniu*. Mniejsze IPS ( do 24" ), z lampkami w pokoju, są jako tako akceptowalne. Bez światła, jest słabo i tyle. PVA jest tutaj rozwiązaniem, aczkolwiek bez żadnego światła też nie będzie "smoły", jak każdy panel LCD świeci bo taka jego natura konstrukcyjna. Ale i tak będzie lepiej niż nawet IPS ze światłem. :lol:

* - mówimy oczywiście o normalnych, domowych warunkach z kameralnym oświetleniem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

15 sierpnia 2012, 14:11 - śr

raptor88 pisze:Swoje 0,02 pln dorzucę, a co. :D
Brakuje 1 gr więc sie nie liczy. :P
raptor88 pisze:Każda matryca IPS pochodzi od LG i ma większą ziarnistość
Z grubsza prawda, ale uzupełnię. "Ziarnistość" bierze się od dyfuzora, czyli płyty która rozprasza światło i robi za "tło" matrycy. IPSy często mają go srebrny jak prawie lustro, stąd efekt jest silniejszy. W najlepszych PVA jest biały, matowy i stąd nie ma ani "ziarna" ani srebrzenia-połyskiwania.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nova

15 sierpnia 2012, 21:19 - śr

Dziękuję za udział w dyskusji. Jak tak Panów czytam, to dochodzę do wniosku, że właśnie dlatego założyłem tu konto - tu można pogadać o konkretach, a nie jak na masie for słuchać pseudo-fachowców dorzucających do każdego polecanego zestawu taniego IPSa. Nie ważne co ma w środku byle były trzy magiczne literki I P S.

Co do tematu. Ciężko mi wyobrazić sobie problemy które Panowie opisują bo nie mam doświadczeń z inną jakością jak matryca TN.
Jeśli czytał Pan więcej informacji na ten temat, wie Pan że to cholerstwo świeci narożnikami i plamami jak tylko chce. Noc i ciemne sceny = koszmar.
Właśnie szukam na ten temat i znaleźć nie mogę. Zalety IPS opisywane są wszędzie, a wady (poza wysokim czasem reakcji są pomijane). Więc – jakie dokładnie są wady IPSów? Pisze Pan, że "świeci narożnikami", "noc i ciemne sceny = koszmar" - Nie rozumiem, może Pan sprecyzować jak to wygląda? Czy chodzi o to że wyświetlany kolor czarny, w zaciemnionym pomieszczeniu wyglądał będzie gorzej niż w oświetlonym?

Każda matryca IPS pochodzi od LG i ma większą ziarnistość niż matryce od Samsunga (xVA, TN, PLS )
Powiem Panu, że ludzie o tym nie mają pojęcia... A warto to wiedzieć. Czyli ziarnistość, to po prostu cecha tych monitorów z IPS - jak opisuje to Tom01. A czym jest opisywane przez niektórych "srebrzenie" w IPSach?

Co do kalibracji:
Oczywiście kalibracja potrzebna jest przy zastosowaniach związanych z kolorem. Do domu zbytek luksusu
Też tak mi się wydawało, ale natknąłem się na taki temat który mnie zaniepokoił:
http://www.eizo.pl/forum/index.php?/top ... is-fs2331/

Tak więc – jaki monitor Panowie byście mi polecili uwzględniając warunki finansowe i wymagania przedstawione w pierwszym poście?
Pamiętając przede wszystkim, że głównym zastosowaniem będą dynamiczne gry - zależy mi, żebym nie musiał się martwić rozmyciami w dynamicznych/ciemnych scenach - czyli możliwie niski czas reakcji.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

15 sierpnia 2012, 21:41 - śr

Nova pisze:Co do tematu. Ciężko mi wyobrazić sobie problemy które Panowie opisują bo nie mam doświadczeń z inną jakością jak matryca TN.
Być może wie Pan jak to jest, bo często TN ma te same wady. Prawdopodobnie problematykę można odwrócić, czyli nie wie Pan jakie zalety ma dobry monitor z PVA.
Nova pisze:Więc – jakie dokładnie są wady IPSów? Pisze Pan, że "świeci narożnikami", "noc i ciemne sceny = koszmar" - Nie rozumiem, może Pan sprecyzować jak to wygląda? Czy chodzi o to że wyświetlany kolor czarny, w zaciemnionym pomieszczeniu wyglądał będzie gorzej niż w oświetlonym?
To wygląda tak (a nawet gorzej):
Obrazek
Nova pisze:Też tak mi się wydawało, ale natknąłem się na taki temat który mnie zaniepokoił:
http://www.eizo.pl/forum/index.php?/top ... is-fs2331/
Wielu ludzi nie potrafi samodzielnie poprawnie ustawić sobie ekranu, ulega silnym złudzeniom optycznym. Stąd nierzadko do zwyczajnych zastosowań też kalibruje się monitory. Użytkownik wówczas ma pogląd jak wygląda fabryczny a jak poprawnie ustawiony.
Nova pisze:Tak więc – jaki monitor Panowie byście mi polecili uwzględniając warunki finansowe i wymagania przedstawione w pierwszym poście?[/b] Pamiętając przede wszystkim, że głównym zastosowaniem będą dynamiczne gry - zależy mi, żebym nie musiał się martwić rozmyciami w dynamicznych/ciemnych scenach - czyli możliwie niski czas reakcji.
Musi Pan zadecydować co ważniejsze. Jakość obrazu czy szybkość?
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nova

15 sierpnia 2012, 22:49 - śr

Obrazek
Tak na to patrzę ;) Bardzo dziękuję za zdjęcie – dużo mi ono wytłumaczyło. Taki stan matrycy były dla mnie nie do przyjęcia. Masakra.

Co do Pana pytania – myślałem, że przy 2000 nie będziemy musieli wybierać :)
Ale skoro trzeba – zdecydowanie wybieram szybkość. Smugi na ekranie były by dla mnie nie do przyjęcia.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

15 sierpnia 2012, 23:35 - śr

Nova pisze:Ale skoro trzeba – zdecydowanie wybieram szybkość. Smugi na ekranie były by dla mnie nie do przyjęcia.
Zatem FS2333. Nie ma obecnie na rynku szybszego monitora "nie-TN". Tyle, że trzeba zapomnieć o ciemnych tłach a w czasie użytkowania dokładać światła w pokoju dotąd, aż zniknie "świecenie" czerni. Innym wyjściem jest o ok 400 zł droższy, niewiele wolniejszy ale o niebo bardziej uniwersalny i lepiej zrobiony EIZO S2243W. Przy okazji ma 1920x1200 a nie 1920x1080 i świetną podstawę ze wszystkimi regulacjami.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nova

16 sierpnia 2012, 00:55 - czw

No to wróciliśmy do punktu wyjścia ;) Ale kiedy mi Pan to zdjęcie pokazał to mi się odechciało IPSów... Świecącą czerń bym przeżył - domyślam się że taką właśnie mam na laptopie. Ale te nierównomierności podświetlenia to masakra. Jeszcze ewentualna ziarnistość... Na EIZO S2243W patrzyłem już wcześniej - często Pan go poleca. Jednak czasy reakcji nie pasują. Czyli jeśli Eizo to razie stawiamy na FS2333...

A co Pan myśli o tych produktach:
- IIyama ProLite G2773HS http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-g2773hs-1/
- Benq XL2410T http://benq.pl/products/LCD/index.cfm/product/1223
- Benq XL2420T http://benq.pl/products/LCD/index.cfm/product/1302

Zdaje sobie sprawę, że mając doświadczenie z Eizo/Nec pewnie powiedział by Pan "oczojebna tandeta" ;) ale pomijając, że to masówki na TN - to wykluczają one problemy z plamami, smugami i ziarnistością. A to dla mnie ważne.

Z moich obserwacji:
- Szalony design i dość ciekawe parametry miał by XL2420T - gdyby nie fakt, że jakiś idiota wymyślił te dotykowe przyciski. Nawet włącznik mają dotykowy! A potem dziwić się, że ludzie mają takie problemy http://www.youtube.com/watch?v=nWG_ItTTRD8 Na plus ergonomia.
- IIyama ProLite G2773HS zapowiadana szumnie jako wspaniały monitor dla graczy okazała się badziewiasta, bo inny idiota wymyślił wspaniałą podstawkę którą cechuje praktycznie brak możliwości regulacji. Mało tego obudowa i podstawka są fingerprit ready - plastik piano black. Co by szkodziło dać podstawkę z B2776HDS http://www.iiyama.com/gb_en/products/pr ... 2776hds-1/ z regulacją wysokości... Przyciski (chyba) też dotykowe.
- zostaje Benq XL2410T, który niestety nie ma najlepszych opinii. Na plus ergonomia i normalne przyciski.

Tak ja to widzę. Jest jeszcze marka ViewSonic ale nie ma ona poważnej dystrybucji w PL. Miał by Pan jakieś sugestie?

PS. W G2773HS mamy FullHD przy 27 calowym ekranie. Daje to wielkość pixela 0.3113 mm. Pan mi powie czy to nie za dużo? Czy gry nie będą miały nadmiernie poszarpanych krawędzi (odległość oczy-monitor max 80cm).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

16 sierpnia 2012, 00:58 - czw

Nova pisze:Jednak czasy reakcji nie pasują.
Tylko na papierze. W rzeczywistości ów model ma jeden z najlepiej dostrojonych dopalaczy jakie w ogóle są. Smużenie na nim może i można zauważyć. Nie wiem, nie widziałem. Gracze jacy go mają też nie narzekają.
Tom01

monitory.mastiff.pl

raptor88

16 sierpnia 2012, 14:07 - czw

Tom01 pisze:
raptor88 pisze:Swoje 0,02 pln dorzucę, a co. :D
Brakuje 1 gr więc sie nie liczy. :P
Kryzys. :)
Nova pisze:No to wróciliśmy do punktu wyjścia ;) Ale kiedy mi Pan to zdjęcie pokazał to mi się odechciało IPSów... Świecącą czerń bym przeżył - domyślam się że taką właśnie mam na laptopie. Ale te nierównomierności podświetlenia to masakra. Jeszcze ewentualna ziarnistość... Na EIZO S2243W patrzyłem już wcześniej - często Pan go poleca. Jednak czasy reakcji nie pasują. Czyli jeśli Eizo to razie stawiamy na FS2333...
IPS-y które mam są świetnie i równo podświetlone. To te złowieszcze kąty obserwacji powodują, że czerń połyskuje/świeci. Do rozrywki, typu filmy czy granie, brałbym coś z S-PVA. Ewentualnie jakiś IPS do 24" z szeroką regulacją jasności i z oświetleniem w pokoju.

BTW, najlepsze doznania z gier miałem na S2231W. Świetna czerń + szeroki gamut fajnie się spisały. Tylko to strasznie małe było... :cry:
Nova

16 sierpnia 2012, 14:49 - czw

Panowie. Kupując monitor do gier za 2000-2500 złotych nabywca musi być zadowolony. To nie jest przedział cenowy świecidełek do 1000 zł, w którym możemy mówić o kompromisach. Za te pieniądze ja oczekuje od monitora pewnych cech, których jak widać Eizo nie może mi zagwarantować. Co mi po monitorze o szerokim gamucie, wspaniałym dopalaczu i nie męczących wzroku rozwiązaniach, skoro może na nim występować smużenie w pva, czy brak ciemnych teł, konieczność doświetlenia pokoju, ziarnistość, plamy w ips. Na ten moment uważam, że do gier w tym przedziale cenowym najlepiej sprawdzi się TN. Rozumiem, że to stara i prymitywna technologia, ale ma zalety niedoścignione dla pozostałych matryc i w tym przedziale cenowym jest mi w stanie ZAGWARANTOWAĆ brak smużenia i brak wad znanych z IPS.

Tak więc powtarzam dwa pytania:

1. Co Panowie myślą o
- IIyama ProLite G2773HS http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-g2773hs-1/
- Benq XL2410T http://benq.pl/products/LCD/index.cfm/product/1223
- Benq XL2420T http://benq.pl/products/LCD/index.cfm/product/1302
są to monitory kierunkowane do graczy.

2. W G2773HS mamy Full HD przy 27 calowym ekranie. Daje to wielkość pixela 0.3113 mm. Czy to nie za dużo? Czy gry nie będą miały nadmiernie poszarpanych krawędzi (odległość oczy-monitor max 80cm).
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

16 sierpnia 2012, 14:53 - czw

Nova pisze:ZAGWARANTOWAĆ brak smużenia i brak wad znanych z IPS.
Raczysz mocno żartować - srebrzenie IPS to czarna dziura w porównaniu ze srebrzeniem TNki. Co do smużenia się nie wypowiadam - nie gram, nie oglądam filmów. Ale szczerze mówiąc niczego takiego się nie dopatrzyłem...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

16 sierpnia 2012, 14:58 - czw

Nova pisze:Panowie. Kupując monitor do gier za 2000-2500 złotych nabywca musi być zadowolony. To nie jest przedział cenowy świecidełek do 1000 zł, w którym możemy mówić o kompromisach. Za te pieniądze ja oczekuje od monitora pewnych cech, których jak widać Eizo nie może mi zagwarantować. Co mi po monitorze o szerokim gamucie, wspaniałym dopalaczu i nie męczących wzroku rozwiązaniach, skoro może na nim występować smużenie w pva, czy brak ciemnych teł, konieczność doświetlenia pokoju, ziarnistość, plamy w ips.
Sądzę, że smużenia na S2243W Pan nie uświadczy. A przy okazji dostanie dodatkowo cały szereg zalet.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nova

16 sierpnia 2012, 15:39 - czw

Panie Tom01. Już pomijając że patrzyłem na ekrany 24-27, to polecany Eizo S2233 ma proporcje 16:10. Niezaprzeczalnie dobrze sprawdza się to w pracy (obecnie na takiej pracuje), ale do współczesnych gier nie jest dobrym wyborem. Pomijając również, że nie każda gra obsługuje 16:10, to w grach mniej informacji się na takim ekranie zmieści. Ponieważ współcześnie, gry są skalowane do wysokości monitora a nie jego szerokości. W konsekwencji na szerszym ekranie gracz zobaczy więcej. Rozwiązaniem dlatego byłby model FS2333 nie matryca IPS i jej wady o których się tu dowiedziałem.

Nie rozumiem dlaczego nikt nie może się odnieść do pytań o marki inne niż Eizo. Pytałem dwa razy o markę Iiyama i Benq... Przecież to forum ogólnie o obrazowaniu, a nie tylko o Eizo. Na froncie strony jest napisane "...nie ma tu zwyczaju wychwalania wszystkiego pod niebiosa." przez to unikanie odpowiedzi na moje pytanie, ktoś mógł by odnieść wrażenie, że wszystkiego innego poza Eizo

Czy inni producenci się nie liczą?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

16 sierpnia 2012, 15:50 - czw

Nova pisze:Czy inni producenci się nie liczą?
Liczą, ale nie Benq, Iiyama i inna masówka. Na tym forum rozmawiamy o monitorach przynajmniej rozsądnych jakościowo. Marketowe badziewie po prostu mnie nie interesuje. Więcej opinii na ich temat znajdzie Pan np na purepc, ale oczywiście nic merytorycznego poza "mam i polecam", tudzież "świetny, zab*sty obraz po moim starym LG na TN".
Tom01

monitory.mastiff.pl

gorky

16 sierpnia 2012, 16:02 - czw

Nova pisze:Rozwiązaniem dlatego byłby model FS2333 nie matryca IPS i jej wady o których się tu dowiedziałem.
Albo FS2331 i przebolenie podstawki.
Nova

17 sierpnia 2012, 05:34 - pt

Panie Tom, nie będę się z Panem sprzeczał, bo mam uznanie dla Pańskiej wiedzy w temacie. Dziwi mnie jakkolwiek taka sytuacja rynkowa, że statystycznego człowieka po prostu nie stać dziś na porządny monitor... Stąd zastanawiam się czy potrzebny mi aż tak dobry monitor... Podsumowując. Albo zakupie coś na TN, albo poczekam na recenzje FS2333 które zweryfikują obawy odnośnie IPSów. Co do proponowanego przez Pana Gorky FS2331 to w opiniach o nim wspomina się smużenie, a nie o to chodziło w tym zakupie. Co mnie dziwi to strategia produkcyjna Eizo. Model FS2333 to już kolejny rozrywkowy IPS po FS2332. Dlaczego nie pozostali przy PVA? BTW. Czytałem pogłoski, że być może w FS2333 będzie matryca PLS. Ale raczej to tylko plotki http://hardforum.com/showthread.php?t=1700242

PS. Ponownie Panów pytam – czy widział ktoś monitor o rozmiarze pixela 0.3113mm? Jak to wygląda? Ząbkowato? Jak się na takim pixelu pracuje/gra?
Awatar użytkownika
max

17 sierpnia 2012, 09:04 - pt

Nova pisze:PS. Ponownie Panów pytam – czy widział ktoś monitor o rozmiarze pixela 0.3113mm? Jak to wygląda? Ząbkowato? Jak się na takim pixelu pracuje/gra?
Mam plamkę 0,294mm i specjalnie nie widzę problemu. Wystarczy odsunąć nieco monitor od siebie aby zmniejszyć wielkość kątową plamki.
Moim zdaniem w grach/zdjęciach/filmach/ ogólnie obrazach rastrowych - nie ma to znaczenia.
Przy tekście, liniach skośnych, rysunkach wektorowych - już ma. Odsunięcie w takim przypadku monitora pomaga odciążyć wzrok przy dłuższej pracy (długotrwała akomodacja na większej odległości).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

17 sierpnia 2012, 11:45 - pt

Nova pisze:Co mnie dziwi to strategia produkcyjna Eizo. Model FS2333 to już kolejny rozrywkowy IPS po FS2332. Dlaczego nie pozostali przy PVA?
EIZO jak wszyscy producenci monitorów korzystają z dostępnych na rynku matryc. A obecnie, mniej więcej od 1,5 roku trwa ofensywa LG-Display z różnymi odmianami IPS-ów. Samsung z PVA nie poszedł na tą wojnę. Stąd tych drugich jest mniej i są droższe.

PS. PLS to też IPS.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”