Witam forumowiczów,
po wielodniowych poszukiwaniach, czytaniach testów, przeglądaniu ofert, wylądowałem w końcu na tym forum. Wylądowałem z niezłym mętlikiem w głowie i ze świadomością, że budżet który mam (2000pln) jest chyba najgorszym z możliwych. Mając połowę tego wybór był by prosty (byle co), w drugą stronę było by pewnie równie trudno wybrać, ale po analizie tego forum stwierdzam, że łatwiej znaleźć faworytów.
Do czego zmierzam, potrzebuję zakupić dwa monitory (dwa różne stanowiska) do grafiki i fotografii (zastosowanie webowe, czasem leci coś do druku ale w większości to druk cyfrowy w małych nakładach). Moje oczekiwania to prawidłowe odwzorowanie kolorów (w granicach tej półki cenowej , praca w warunkach domowych, zależy mi też na jak największym obszarze roboczym (min. 1920 x 1080, wolę 1920x1200) lepiej 24 niż 22 cale. Jeśli ktoś ma doświadczenie i może potwierdzić, że większa rozdzielczość na 22 calach równie dobrze nadaje się do pracy co na 24 to chętnie przeczytam opinie.
Znalazłem sobie kilka monitorów mieszczących się w moim budżecie i zwracam się do Was z prośbą o poradę co wybrać (z góry dzięki za pomoc).
LCD 24" Dell U2410
NEC MultiSync PA231W
NEC MultiSync P232W (nie mam pojęcia czym się różnią)
NEC P221W - ma mniejszą rozdzielczość niż chcę ale został wyróżniony, może tak świetnie odwzorowuje kolory że warto zrezygnować z rozdzielczości?
Eizo S2243WFS może dołożyć do niego?
być może jest jakiś inny monitor który mi umknął a był by najlepszym rozwiązaniem?
pozdrawiam serdecznie,
GD
2000 pln - czyli najgorszy budżet z możliwych
- Tom01
- Kontakt:
Re: 2000 pln - czyli najgorszy budżet z możliwych
Jak najbardziej. Obszar roboczy ten sam, jedynie wielkość kątowa inna, ale wystarczy przysunąć nieco monitor.gie-dee pisze:Jeśli ktoś ma doświadczenie i może potwierdzić, że większa rozdzielczość na 22 calach równie dobrze nadaje się do pracy co na 24 to chętnie przeczytam opinie.
I to jest dobra koncepcja. Przy pogodzeniu się z utratą 120 linii rozważać można P232W. Do przygotowania do druku jest lepszy od S2243W, choć ma mniej pewny, pod względem trwałości, ekran.gie-dee pisze:Eizo S2243WFS może dołożyć do niego?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
dziękuję za szybką odpowiedź,
zapytam jeszcze o jedną rzecz, czy oznaczenie przy nazwie robi jakąś różnicę: pisze Pan o S2243W, a w necie dostępne głównie S2243WFS.
pzdr,
G
zapytam jeszcze o jedną rzecz, czy oznaczenie przy nazwie robi jakąś różnicę: pisze Pan o S2243W, a w necie dostępne głównie S2243WFS.
pzdr,
G
- Tom01
- Kontakt:
Końcówka symbolu to oznaczenie podstawy. Obecnie dostępny jest tylko na podstawie FS (FlexStand). Kolumnowa ze wszystkimi regulacjami. Kompletne oznaczenie: EIZO S2243WFS-BK
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl