Jestem posiadaczem X-Rite i1Display Pro zakupionym kilka lat temu, użytym kilka i gdy teraz go potrzebuję... otrzymuję komunikat, że:
"iProfiler ne obsługuje już urządzenia X-Rite Display Pro (...). Urządzenia te są jednak kompatybilne z najnowszym oprogramowaniem firmy Calibrite, partnera X-Rite."
Po czym oczywiście dostaję "zaproszenie" do płatnej aktualizacji oprogramowania.
Szczerze, nie podoba mi się to, bo miałem sprawne urządzenie a teraz żeby z niego korzystać, mam wykupić za prawie 200 zł płatną aktualizację? Bez tej aktualizacji kalibrator jest bezużyteczny? Nie da się wykorzystać innego oprogramowania albo dalej korzystać z iProfiler?
Nie pamiętam, czy kalibrator miałem zarejestrowany jednakże wiem, że z niego korzystałem przy użyciu iProfilera, chyba tam wpisywałem jakiś klucz otrzymany od sprzedawcy.
Przy okazji pytanie - czy ten kalibrator obsłuży przyszłościowo monitory miniled/oled?
X-Rite i1Display Pro + iProfiler wymagana płatna aktualizacja?
- NocnyJastrzab
Re: X-Rite i1Display Pro + iProfiler wymagana płatna aktualizacja?
No niestety.. Calibrite trochę się wycwanił i po zmianie softu starsze urządzenia nie są już obsługiwane. Trzeba korzystać z ostatniej kompatybilnej wersji albo wykupić aktualizację. Szczegóły w linku poniżej. Zostaje jeszcze darmowy displayCAL.
https://calibrite.com/pl/software-downloads/
*) Nie kluczy licencyjnych - aktywatorem jest samo kompatybilne urządzenie.
*)) Formalnie obsłuży, ale jakość pomiarów może być uzależniona od użytego softu i dostępnych charakterystyk widmowych.
https://calibrite.com/pl/software-downloads/
*) Nie kluczy licencyjnych - aktywatorem jest samo kompatybilne urządzenie.
*)) Formalnie obsłuży, ale jakość pomiarów może być uzależniona od użytego softu i dostępnych charakterystyk widmowych.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Czyli najlepiej byłoby jednak wykupić aktualizację? A co zyskam? Będzie obsługa miniled/oled?
Czy darmowy displayCAL jest dobry? Chciałbym mieć porównanie do testów innych osób z youtuba itp. a nie wiem czego ludzie najczęściej używają?
Wiesz jaka to wersja iProfila? Ja wczoraj pobrałem 3 ostatnie z ich strony tzn. x-rite i zainstalowałem ostatnią.NocnyJastrzab pisze: ↑28 stycznia 2025, 09:31 - wt(...) Trzeba korzystać z ostatniej kompatybilnej wersji (...)
Czyli najlepiej byłoby jednak wykupić aktualizację? A co zyskam? Będzie obsługa miniled/oled?
Czy darmowy displayCAL jest dobry? Chciałbym mieć porównanie do testów innych osób z youtuba itp. a nie wiem czego ludzie najczęściej używają?
- NocnyJastrzab
Ja prywatnie wolę używać displayCAL. Jest bardziej skomplikowany, ale potrafi dużo więcej. Aktualny Calibrite PROFILER różni się interfejsem i obecnym językiem polskim. Ale ja bym też się krzywił na potrzebę płatnej aktualizacji, która nie wnosi ani lepszej dokładności, ani coś szczególnie istotnego poza obsługą najnowszych urządzeń.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Będę musiał zatem zaznajomić się z displayCAL. Dziękuję za pomoc. Najwyżej w ostateczności wykupię aktualizację - bardzo niechętnie.
- Czornyj
- Kontakt:
ccProfiler, czyli i1Profiler rebrandowany przez Calibrite wspiera i1Display Pro i jest cały czas do pobrania ze strony:
https://calibrite.com/software-downloads/
Istotne jest tylko by NIE POBIERAĆ oprogramowania Calibrite PROFILER na początku sekcji (działa ono tylko z nowymi i1D3 brandowanymi przez Calibrite), tylko zjechać na sam dół do Previous Software Versions i pobrać oprogramowanie ccProfiler 1.1.4
https://calibrite.com/software-downloads/
Istotne jest tylko by NIE POBIERAĆ oprogramowania Calibrite PROFILER na początku sekcji (działa ono tylko z nowymi i1D3 brandowanymi przez Calibrite), tylko zjechać na sam dół do Previous Software Versions i pobrać oprogramowanie ccProfiler 1.1.4
X-rite/Calibrite - Król zamieszania z nazwami produktów i programów
Doktorat można z tego zrobić za chwilę.
Doktorat można z tego zrobić za chwilę.
DisplayCAL/Argyll CMS to potężny kombajn, który pozwala na uzyskanie znacznie lepszych efektów niż oprogramowanie X-Rite/Calibrite. W przeciwieństwie do tego softu, DisplayCAL pozwala na sprawdzenie z jaką precyzją są wyświetlane kolory w interesujących Cię przestrzeniach barwnych, np. CMYK, sRGB, Adobe RGB.
Na początek nie zaznaczaj Options > Show Advanced options ani Options > Enable 3D LUT tab.
Koniecznie zaktualizuj Argylla do najnowszej wersji:
1) Pobierz najnowszą wersję (3.3.0): https://www.argyllcms.com/Argyll_V3.3.0_win64_exe.zip
2) Wypakuj archiwum.
3) Wejdź w File > Locate ArgyllCMS executables...
4) Przejdź do Argyll_V3.3.0_win64_exe\Argyll_V3.3.0\bin
5) Kliknij "Wybierz folder".
Kalibrację najlepiej robić tak:
1) Ustal, jaki dokładnie typ podświetlenia ma Twój monitor, żeby wybrać właściwą korekcję spektralną w zakładce "Display & instrument".
2) W zakładce "Calibration" wybierz cel kalibracji (temperatura barwowa, jasność, gamma). Prędkość kalibracji na początek zostaw na "High".
3) W zakładce "Profiling" na początek zostaw ilość próbek na domyślnej wartości 175, Auto-optimized.
4) Po wykonaniu kalibracji wejdź w zakładkę "Verification" i wybierz "Extended verification testchart", żeby sprawdzić, na ile dobrze profil pasuje do ekranu (optymalnie maksymalna delta E powinna być poniżej 1) . Możesz też użyć "Graybalance verification testchart", żeby uzyskać bardziej szczegółowy raport na temat liniowości ekranu.
5) Również w zakładce "Verification" zrób testy, jak monitor wyświetla kolory w interesujących Cię przestrzeniach barwnych. W tym celu wybierasz odpowiednią kombinację zestawu próbek i profilu symulującego daną przestrzeń, każdorazowo zaznaczając "Simulation profile" (UWAGA! Nie zaznaczaj "Use simulation profile as display profile!):
- FOGRA Media Wedge 3.0 (profil symulacyjny "Chemical proof") - jeżeli przygotowujesz projekty do druku;
- XXXL verification testchart (gamma 2.2, profil symulacyjny sRGB, Adobe RGB lub ProPhoto RGB, zależnie od potrzeb);
6) Oceniasz skutki uboczne kalibracji (banding, uwypuklenie wad panelu);
Procedurę kalibracyjną powtarzasz stopniowo zmniejszając prędkość kalibracji w zakładce "Calibration" (medium, low) oraz zwiększając ilość próbek koloru w zakładce "Profiling" (raczej nie ma sensu ustawiać więcej niż 1000). W wypadku zakładki "Profiling", warto poeksperymentować zarówno z "Auto-optimized", jak i gotowymi zestawami próbek ("Extended/Large testchart for LUT profiles".
Po każdej kalibracji sprawdzasz, jak profil pasuje do ekranu, jakie są błędy reprodukcji barw w interesujących Cię przestrzeniach oraz jak silne są skutki uboczne kalibracji. Twoim celem jest stworzenie profilu, który jak najlepiej poprawia wyświetlanie barw przy jak najmniejszych skutkach ubocznych.
Na początek nie zaznaczaj Options > Show Advanced options ani Options > Enable 3D LUT tab.
Koniecznie zaktualizuj Argylla do najnowszej wersji:
1) Pobierz najnowszą wersję (3.3.0): https://www.argyllcms.com/Argyll_V3.3.0_win64_exe.zip
2) Wypakuj archiwum.
3) Wejdź w File > Locate ArgyllCMS executables...
4) Przejdź do Argyll_V3.3.0_win64_exe\Argyll_V3.3.0\bin
5) Kliknij "Wybierz folder".
Kalibrację najlepiej robić tak:
1) Ustal, jaki dokładnie typ podświetlenia ma Twój monitor, żeby wybrać właściwą korekcję spektralną w zakładce "Display & instrument".
2) W zakładce "Calibration" wybierz cel kalibracji (temperatura barwowa, jasność, gamma). Prędkość kalibracji na początek zostaw na "High".
3) W zakładce "Profiling" na początek zostaw ilość próbek na domyślnej wartości 175, Auto-optimized.
4) Po wykonaniu kalibracji wejdź w zakładkę "Verification" i wybierz "Extended verification testchart", żeby sprawdzić, na ile dobrze profil pasuje do ekranu (optymalnie maksymalna delta E powinna być poniżej 1) . Możesz też użyć "Graybalance verification testchart", żeby uzyskać bardziej szczegółowy raport na temat liniowości ekranu.
5) Również w zakładce "Verification" zrób testy, jak monitor wyświetla kolory w interesujących Cię przestrzeniach barwnych. W tym celu wybierasz odpowiednią kombinację zestawu próbek i profilu symulującego daną przestrzeń, każdorazowo zaznaczając "Simulation profile" (UWAGA! Nie zaznaczaj "Use simulation profile as display profile!):
- FOGRA Media Wedge 3.0 (profil symulacyjny "Chemical proof") - jeżeli przygotowujesz projekty do druku;
- XXXL verification testchart (gamma 2.2, profil symulacyjny sRGB, Adobe RGB lub ProPhoto RGB, zależnie od potrzeb);
6) Oceniasz skutki uboczne kalibracji (banding, uwypuklenie wad panelu);
Procedurę kalibracyjną powtarzasz stopniowo zmniejszając prędkość kalibracji w zakładce "Calibration" (medium, low) oraz zwiększając ilość próbek koloru w zakładce "Profiling" (raczej nie ma sensu ustawiać więcej niż 1000). W wypadku zakładki "Profiling", warto poeksperymentować zarówno z "Auto-optimized", jak i gotowymi zestawami próbek ("Extended/Large testchart for LUT profiles".
Po każdej kalibracji sprawdzasz, jak profil pasuje do ekranu, jakie są błędy reprodukcji barw w interesujących Cię przestrzeniach oraz jak silne są skutki uboczne kalibracji. Twoim celem jest stworzenie profilu, który jak najlepiej poprawia wyświetlanie barw przy jak najmniejszych skutkach ubocznych.
- Czornyj
- Kontakt:
...potężnej straty czasu na masę skomplikowanych zabiegów bez znaczenia
Na pomiarach wyraźnie widać efekty.
Oczywiście lepiej mieć sprzętowo kalibrowanego Eizo lub NEC-a, gdzie poprawna kalibracja to kwestia minut.
Oczywiście lepiej mieć sprzętowo kalibrowanego Eizo lub NEC-a, gdzie poprawna kalibracja to kwestia minut.
Wróć do „Kalibracja monitorów”