Co zamiast Apple Studio Display 5K jako upgrade EA271? :)

Listy polecanych monitorów do różnych zastosowań.
PiotrH

Co zamiast Apple Studio Display 5K jako upgrade EA271? :)

03 kwietnia 2025, 15:38 - czw

Dzień dobry,

Mam 2x NEC, jeden EA271U, drugi EA271Q.
Byłem z nich w 100% zadowolony po skalibrowaniu. Jednak od jakiegoś czasu przeszedłem na Macbooka 16 Pro... no i patrząc na ekran od Apple, monitor zewnętrzny już nie do końca mi pasuje ;)
Szczególnie gdy pracuję nad zdjęciami i mam podłączonego Maca do jednego z monitorów, jednocześnie z podglądem na Macu.

Zastanawiam się nad zmianą jednego z monitów na coś lepszego, ale też nie bardzo chcę Apple Studio Display (nie tyle ze względu na cenę), a połyskującą/błyszczącą matrycę. Model ze szkłem nanostrukturalnym w ogóle mi nie leży. Zdecydowanie wolę standardowe matowe monitory.

Teraz pytanie - co kupić (27-32", 4K), żeby było zdecydowanie lepiej niż EA271 i nie byłby to Apple Studio Display. Nie potrzebuję 5K, nie potrzebuję głośników, hubów i innych bajerów w monitorze. Cena?
Niech będzie nawet 8-9k, ale oczywiście wolałbym okolice 5-6k PLN :)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Co zamiast Apple Studio Display 5K jako upgrade EA271? :)

03 kwietnia 2025, 19:05 - czw

PiotrH pisze:
03 kwietnia 2025, 15:38 - czw
Dzień dobry,

Mam 2x NEC, jeden EA271U, drugi EA271Q.
Byłem z nich w 100% zadowolony po skalibrowaniu. Jednak od jakiegoś czasu przeszedłem na Macbooka 16 Pro... no i patrząc na ekran od Apple, monitor zewnętrzny już nie do końca mi pasuje ;)
Szczególnie gdy pracuję nad zdjęciami i mam podłączonego Maca do jednego z monitorów, jednocześnie z podglądem na Macu.

Zastanawiam się nad zmianą jednego z monitów na coś lepszego, ale też nie bardzo chcę Apple Studio Display (nie tyle ze względu na cenę), a połyskującą/błyszczącą matrycę. Model ze szkłem nanostrukturalnym w ogóle mi nie leży. Zdecydowanie wolę standardowe matowe monitory.

Teraz pytanie - co kupić (27-32", 4K), żeby było zdecydowanie lepiej niż EA271 i nie byłby to Apple Studio Display. Nie potrzebuję 5K, nie potrzebuję głośników, hubów i innych bajerów w monitorze. Cena?
Niech będzie nawet 8-9k, ale oczywiście wolałbym okolice 5-6k PLN :)
Apple stosuje świetny antyrefleks który w połączeniu z OCF, nieco wyższą rozdziałką i w przypadku Retiny XDR podświetlenia miniledowego oraz fabrycznej kalibracji spektroradiometrycznej na 3DLUTach daje niezrównaną klarowność, ostrość i kontrastowość. Takie monitory niestety nie występują w przyrodzie i poza ASD które i tak jest gorsze niż miniledowa Retina XDR w 16-tce nic nie da tego efektu. 
Albin

03 kwietnia 2025, 20:18 - czw

Również mam takie same odczucia i mam macbooka pro 16 z ekranem mini led ,wg mnie jest bezkonkurencyjny i proponuję poczekać podobno do końca br roku/takie są zapowiedzi/ na nowy ASD od Apple z miniledowym ekranem i mam nadzieję ,że dorówna ekranowi macbooka pro. Tak samo jak ty patrząc na większy zewnętrzny monitor wracam do macbooka i pomimo 16 '' bezapelacyjnie go wybieram....
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

03 kwietnia 2025, 21:38 - czw

Z nowych 5K pojawił się BenQ PD2730S (ok. 5200 zł) > https://www.benq.eu/pl-pl/monitor/profe ... 2730s.html / Będę miał 1 sztukę ;)
Z innych "ciekawostek" nowy ASUS ProArt Display PA27UCGE lub ASUS ProArt Display OLED PA32UCDM. Pierwszego chyba jeszcze nie ma w sklepach, a drugi to też może być loteria z OLED-em w takim rozmiarze.
https://www.purepc.pl/asus-proart-oled- ... d?page=0,4
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
KubaT

04 kwietnia 2025, 00:35 - pt

Eizo CS2740

Szerszy gamut (Adobe RGB vs sRGB) zapewni żywsze kolory, a pod względem reprodukcji barw na pewno jest będzie to krok wstecz względem NEC-ów EA.

Monitor do pracy z barwą ma przede wszystkim nie przekłamywać kolorów, żebyś miał maksymalną kontrolę nad efektem końcowym.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

04 kwietnia 2025, 09:43 - pt

Pytanie jaki priorytet obierze użytkownik ("co kupić (27-32", 4K), żeby było zdecydowanie lepiej niż EA271") - pod jakim kątem ma być lepiej?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Polecane monitory”