Asus ProArt Display PA348CGV
Wiem, że to nie "profesjonalny", jak piszą , ale może ktoś używa(ł) i może sie podzielić, czy do obróbki wideo w 4K i pracy w Photoshopie (tylko do internetu) się nada przy średnio wymagających projektach...
W tej cenie o wiele pewniejszym wyborem jest trochę droższy NEC EA271Q COLOR:
https://monitory.mastiff.pl/monitor-fot ... color.html
Ten NEC ma przyzwoitej jakości matrycę i układ sterujący. Z kolei w wypadku Asusa obydwa te elementy mogą być zupełnie losowej jakości, w efekcie czego może być mocno nierówny, silnie przekłamywać kolory i być trudny do w miarę poprawnego skalibrowania.
https://monitory.mastiff.pl/monitor-fot ... color.html
Ten NEC ma przyzwoitej jakości matrycę i układ sterujący. Z kolei w wypadku Asusa obydwa te elementy mogą być zupełnie losowej jakości, w efekcie czego może być mocno nierówny, silnie przekłamywać kolory i być trudny do w miarę poprawnego skalibrowania.
Wybór takiego szerokiego ekranu jest podyktowany wielozadaniowością, w przypadku takiego NEC-a musiałyby być 2 szt. Dodatkowo nie wiem, czy taki lub podobny do EA271Q dałby radę w odświeżaniu przy obróbce (gładkim podglądzie) filmów w DaVinci Resolve przy 50 fps 4K. Np. stare Eizo SX2262W (60 Hz) totalnie rwie obraz. Asus ma 120 Hz i 2 ms.
Słyszałem, ze Asus w serii ProArt poszedł do przodu z jakością ostatnio, może faktycznie losową...?
Ponadto, gdzieś nawet przeczytałem, że nieoficjalnie ten PA348CGV ma 100% Adobe RGB Generalnie na papierze fajny i uniwersalny sprzęt za relatywnie mały pieniądz. Pytanie, jak to się ma do codziennej roboty foto/wideo, praktycznie tylko do późniejszych zastosowań efektów pracy w internecie.
Słyszałem, ze Asus w serii ProArt poszedł do przodu z jakością ostatnio, może faktycznie losową...?
Ponadto, gdzieś nawet przeczytałem, że nieoficjalnie ten PA348CGV ma 100% Adobe RGB Generalnie na papierze fajny i uniwersalny sprzęt za relatywnie mały pieniądz. Pytanie, jak to się ma do codziennej roboty foto/wideo, praktycznie tylko do późniejszych zastosowań efektów pracy w internecie.
Procentowe pokrycie danej przestrzeni barwnej nie mówi absolutnie nic o jakości wyświetlanych barw. Monitor może mieć pełne pokrycie danej przestrzeni, np. Adobe RGB, a mimo to mocno przekłamywać zawarte w niej kolory.
60Hz samo w sobie raczej nie było przyczyną rwania obrazu w Resolve, bo to jest standard w prawie wszystkich monitorach do pracy z kolorem (za wyjątkiem niektórych referencyjnych).
60Hz samo w sobie raczej nie było przyczyną rwania obrazu w Resolve, bo to jest standard w prawie wszystkich monitorach do pracy z kolorem (za wyjątkiem niektórych referencyjnych).
Powiedz to ludziom którzy nagrywają sportowe klipy kamerkami GoPro, które mają bodaj 120Hz, nie wiem czy teraz już przypadkiem nie 240… Wszystko poniżej im się rwie
To co może być przyczyną? Stacja Robocza Fujitsu M7010 Power, Grafika Nvidia Quadro RTX 5000 przez DisplayPort, procesor Xeon W-2255 (10 rdzeni 4,7 GHz w turbo) i 128 GB RAM, więc chyba nie tu. Podłączałem nawet starego NEC-a EA192M (pażdzież też sprzed 14 lat - 75 Hz) i obraz był płynny, podobnie z jakąś nową budżetową Iiyamą do gamiingu 34" 144 Hz (GCB3480WQSU) - może ten egzemplarz Eizo miał jakiś feler? Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzić fizycznie, jak się zachowują inne monitory, jednak wiadomo że częstotliwość i czas reakcji na pewno mają na to wpływ...