Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

17 grudnia 2024, 09:43 - wt

nosilence pisze:
16 grudnia 2024, 22:06 - pn
NocnyJastrzab pisze:
16 grudnia 2024, 21:57 - pn
No już gorzej chyba się nie dało. Ręce opadają razem z gaciami. Dwa gejmigowe szroty, które z jakością obrazu mają niewiele wspólnego. Jak po 1,5 miesiąca dalej rozkminiasz to może problem jest w głowie, a nie w monitorze? Już zostało napisane prawie wszystko, a Ty dalej robisz i myślisz na opak..
No ciekawe podejście do rozwiązywania problemów naprawdę ... To co napisałeś, jest conajmniej nie na miejscu, bo ja szukam rozwiązań a ty chcesz mi pokazać , żę ja myśle na opak, jeśli szukam różnych rozwiązań, które mogą pomóc rozwiązać problem, rzeczywiście ręce opadają to co piszesz.
Chciałem dać do zrozumienia, że te dwa wspomniane monitory Ci nie pomogą! Ale sprawdź! Może wyprowadzisz wszystkich z błędu, którzy tu dobrze radzą, zalecają itd.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

17 grudnia 2024, 22:40 - wt

hest pisze:
17 grudnia 2024, 07:53 - wt
Temat tego wątku powinien brzmieć: "Jaki monitor kupić sobie do gier, jakość obrazu nie ma znaczenia"...

Dokładnie. :)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
nosilence

23 grudnia 2024, 11:38 - pn

Jak to tłumaczycie, że na telewizor NEO QLED z podświetleniem MiniLED, ten który mam obecnie i oczy mi się przyzwyczaiły w około w nieco ponad miesiąc :

https://www.neonet.pl/telewizory/samsun ... -hevc.html

a na monitor OLED MSI , który obecnie dobiega 2 miesiące testowania :

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... -03-ms-gtg

Oczy się jeszcze nie przyzwyczaiły , odczuwam dziwny dyskomfort, delikatne pieczenie, szczypanie, zmęczenie oczu itp.

Aktualne ustawienia jakie mam ustawione to Jasność 30% , kontrast 0% w pulpicie , a w grach 40% jasność , kontrast 0%

Czy potrzebuję czasu by oczy przyzwyczaić jeszcze, myślę , że nic innego mi nie pozostaje, jak testowanie.

Wiadomo ten tv neo qled z mini led to inna technologia niż OLED MSI i tu jest pewnie to, że oczy inaczej reagują na inną technologię, chętny byłbym kupić monitor Samsung w tej technologii z mini led ale widzę , że nie produkują takich , a szkoda, tylko chińczyki jak Xiaomi, a powyżej 4tys zł są monitory MiniLED znalazłem ale ponad 4tys. więc muszę sobie odpusćić

Kupiłem tez na testy Mini LEDa 180hz Xiaomi

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... iled-180hz

Tam odczuwam dziwne objawy od razu, jakieś szczypanie oczu delikatne, całkowicie inna reakcja moich oczu jest na tą matrycę Xiaomi, mam dziwne odczucia , całkowicie inna reakcja jest oczu na ten Xiaomi i na MSI OLED też inna reakcja, odstawiłem ten Xiaomi na bok, bo już sam w sumie nie wiem co mam robić, na tamten jak wejdę to znowu przyzwyczajać oczy od nowa jak od tego OLEDa odejdę no i tak oto zostaję narazie na OLED MSI i próboje przyzwyczajać.
Kyle

23 grudnia 2024, 17:11 - pn

nosilence pisze:
Aktualne ustawienia jakie mam ustawione to Jasność 30% , kontrast 0% w pulpicie , a w grach 40% jasność , kontrast 0
Po co OLED, do jakiegoś niekontrastowego wyświetlania?
nosilence

23 grudnia 2024, 19:48 - pn

Kyle pisze:
23 grudnia 2024, 17:11 - pn
nosilence pisze:
Aktualne ustawienia jakie mam ustawione to Jasność 30% , kontrast 0% w pulpicie , a w grach 40% jasność , kontrast 0
Po co OLED, do jakiegoś niekontrastowego wyświetlania?
Co to oznacza?
Kyle

23 grudnia 2024, 21:03 - pn

Chodzi mi o to, że OLED kupuje się dla kontrastu/czerni, a Ty największą zaletę eliminujesz. Tak, czy inaczej, sugeruję raczej obniżać jasność ekranu i podnosić jasność pomieszczenia - zdrowszy sposób "obniżania kontrastu")
nosilence

23 grudnia 2024, 21:10 - pn

Kyle pisze:
Chodzi mi o to, że OLED kupuje się dla kontrastu/czerni, a Ty największą zaletę eliminujesz. Tak, czy inaczej, sugeruję raczej obniżać jasność ekranu i podnosić jasność pomieszczenia - zdrowszy sposób "obniżania kontrastu")
Wiesz co.... to że ustawiłem kontrast na 0% nie oznacza w rzeczywistości, żę tego kontrastu nie ma :) Oczywiście że jest i to w takim dużym stopniu że przy oglądaniu filmów czarne jest czarnym jak czarno w pokoju praktycznie, także te zmniejszanie jasności czy kontrastu w % to tylko przyciemnienie jeszcze mocniejsze praktycznie, tzw. "zciemnienie jasności" .
nosilence

23 grudnia 2024, 21:12 - pn

nosilence pisze:
23 grudnia 2024, 21:10 - pn
Kyle pisze:
Wiesz co.... to że ustawiłem kontrast na 0% nie oznacza w rzeczywistości, żę tego kontrastu nie ma :) Oczywiście że jest i to w takim dużym stopniu że przy oglądaniu filmów czarne jest czarnym jak czarno w pokoju praktycznie, także te zmniejszanie jasności czy kontrastu w % to tylko przyciemnienie jeszcze mocniejsze praktycznie, tzw. "zciemnienie jasności" .
Co też wcale nie oznacza, że ja na OLED musze zostać już na "stałe" bo to najlepszy i drogi i w ogóle, niekoniecznie tak musi być, tutaj chodzi o to by nowszy monitor był po prostu przyjazny moim oczom, na który przechodze z monitora LCD straego 19" 75hz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

27 grudnia 2024, 01:37 - pt

Który to już raz dyskusja zatacza koło? :)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
SzymonBN

27 grudnia 2024, 15:44 - pt

Na miejscu autora bym przerzucił się na forum pokroju pclab, tam jest pełno użytkowników i „testerów” ww. wymienionych ekranów. Narracja dla autora też tam by była dużo bardziej ukierunkowana pod własną z góry postawioną tezę.
nosilence

27 grudnia 2024, 20:14 - pt

:) No też prawda i tak też zrobię, szukać pomocy trzeba wszędzie gdzie się da, by rozwiązać swój problem, trzeba twardo temat wałkować, ale czy ukierunkowane pod własną z góry postawioną tezę :) Niekoniecznie. Narazie mój temat będzie na etapie testów monitora Samsung OLED 27" 240hz, więc temat jest na tym etapie, co będzie dalej, się okaże, trzeba czasu.
Kyle

28 grudnia 2024, 15:46 - sob

W ogóle to sam nie chciałem kupować 27" OLED 2560x1440, bo nie dość, że PPI nie powala, to jeszcze OLED mają nierewelacyjny kształt/układ subpikseli, więc do czytania jakość gorsza, niż jakiegoś typowego LCD 27" 2560x1440 - taka gorsza jakość tekstu też ma wpływ na zmęczenie oczu.
nosilence

28 grudnia 2024, 18:16 - sob

Nie masz racji niestety, bzdura totalna, że ludzie mówią , że OLED ma gorszą jakość tekstu niż LCD czy LED, jeśli sam nie testowałeś to nie masz prawa się wypowiadać na ten temat.
Ja dziś miałem okazje porównać Samsunga o matrycy OLED typowy OLED 27" 240hz oraz MSI QD OLED 240hz też 27". Pod każdym niemal względem QD OLED miażdzy zwykłego OLEDa, jedyny narazie plus w Samsung OLED to menu z zaawansowanymi opcjami ustawienn kolorow, gammy i roznych innych typu same kolor niebieski mozna pieknie wylaczyc itp. Jeśli chodzi o ustawienia w menu Samsung OLED miazdzy MSI, natomiast pod wzgledem kolorow grafika, szczegoly tekstury , wszystko, obraz pięknieszy i dokladniejszy, wyraźniejszy, myszka inaczej - dużo lepiej i szybciej i dokladniej reaguje np. w grach czy na pulpicie lepiej reaguje na QD OLED, menu w MSI jest po prostu bajka, design MSI QD OLED bajka, minus w Samsung OLED - nie mozna tak zjechac z regulacją na sam dół tuż przy podstawie monitora, jak to można zrobić na MSI QD OLED. Teraz kwestia oczu, który będzie bardziej przyjazny oczom? Się okaże po testach po dłuższym czasie. A więc czas pokaże, który będę próbował sobie zostawić.
Kyle

28 grudnia 2024, 18:25 - sob

nosilence pisze:
jeśli sam nie testowałeś to nie masz prawa się wypowiadać na ten temat.
To powiem tylko tyle, że poza Tobą praktycznie każdy użytkownik obecnych OLED 27" 2560x1440 dostrzega gorszą jakość tekstu, niż na 27" LCD 2560x1440 - faktycznie czy się do nich dołączę, czy nie, nic nie zmieni :) Każdy też twierdzi, że zwiększenie PPI minimalizuje/eliminuje ten problem (na OLED 31,5" 3840x2160 jest lepiej, niż na OLED 26,5" 2560x1440)
nosilence pisze:
myszka inaczej - dużo lepiej i szybciej i dokladniej reaguje np. w grach czy na pulpicie lepiej reaguje na QD OLED,
Czy w tej bajce byli też rycerze i smoki?
nosilence

28 grudnia 2024, 18:46 - sob

Kyle pisze:
28 grudnia 2024, 18:25 - sob
nosilence pisze:
jeśli sam nie testowałeś to nie masz prawa się wypowiadać na ten temat.
To powiem tylko tyle, że poza Tobą praktycznie każdy użytkownik obecnych OLED 27" 2560x1440 dostrzega gorszą jakość tekstu, niż na 27" LCD 2560x1440 - faktycznie czy się do nich dołączę, czy nie, nic nie zmieni :) Każdy też twierdzi, że zwiększenie PPI minimalizuje/eliminuje ten problem (na OLED 31,5" 3840x2160 jest lepiej, niż na OLED 26,5" 2560x1440)

No dobra niech ci będzie, że masz rację.
nosilence pisze:
myszka inaczej - dużo lepiej i szybciej i dokladniej reaguje np. w grach czy na pulpicie lepiej reaguje na QD OLED,
Czy w tej bajce byli też rycerze i smoki?
Nie było rycerzów i smoków, było wszystko inne prócz tego.
voriax

28 grudnia 2024, 23:22 - sob

Matko jedyna, ale fajnie się ten wątek czytało. Szukałem jakiegoś info o Benq, Nec EA itp. - a tu taki wąż z tyloma zakrętami w fabule i na koniec powrocie na początek :-)
Niestety mam wrażenie, że strony dyskusji są na tyle niekompatybilne, że nigdy nie dojdą do porozumienia.

By nie wrzucać bezproduktywnej wiadomości, dorzucę 2 grosze :)

Dla wzroku i pracy z tekstem dorzuć sobie do listy testów @nosilence - Benq RD280U - dla programistów i ma oszczędzać wzrok.
Nie jest gajmingowy, ma tylko 60Hz - za to ma mnóstwo ustawień pod testy dla łagodności dla wzroku.
SzymonBN

28 grudnia 2024, 23:57 - sob

Pytanie czy masz takową nadwrażliwość i testowałeś tego Benka osobiście? Szczerze? Takie ustawienia "chroniące wzrok" to nic innego jak z góry obliczone w fabryce presety wyciągnięte do OSD. To samo z ustawień można zrobić w każdym NECu EA, Eizo EV, CS, CG i każdym innym ekranie który daje się dobrze sterować, a takich trochę już jest. A i to nie rozwiązuje magicznie problemów, bo trzeba jeszcze "wtopić" monitor w tło. BenQ seria RD to to samo co graficzne PD - niby rozdmuchane, ale dużo względem NEC EA nie wnoszą. Z tą różnica - ww. w Twoim poście EA mają kalibrację sprzętową, więc dla hiperultra fanów presetów można i porobić kilka trybów, a nawet ich nieskończoną ilość pod "ochronę wzroku". ;)
voriax

29 grudnia 2024, 08:07 - ndz

Ja nadwrażliwych oczu nie mam i celuje osobiście w EA.

Ale autor wątku jako widać musi mieć jakiś problem z oczami, (hmm) dodatkowo niełatwo mu operować w sprawach technicznych.

Taki BenQ z gotowymi presetami wydaje się jak znalazł, tym bardziej że jak mówisz seria RD to graficzna PD .

Co wnosi RD wobec EA?
Gotowiec dla osób które nie poradzą sobie z takimi ustawieniami w EA.
Powłokę antyrefleksyjnab jakąś niby nano matte.
Tylne podświetlenie.
Na dodatek proporcje 3:2 -: ale to już sprawa indywidualna czy autorowi będzie to pasowało.
nosilence

29 grudnia 2024, 12:04 - ndz

voriax pisze:
29 grudnia 2024, 08:07 - ndz
Ja nadwrażliwych oczu nie mam i celuje osobiście w EA.

Ale autor wątku jako widać musi mieć jakiś problem z oczami, (hmm) dodatkowo niełatwo mu operować w sprawach technicznych.

Taki BenQ z gotowymi presetami wydaje się jak znalazł, tym bardziej że jak mówisz seria RD to graficzna PD .

Co wnosi RD wobec EA?
Gotowiec dla osób które nie poradzą sobie z takimi ustawieniami w EA.
Powłokę antyrefleksyjnab jakąś niby nano matte.
Tylne podświetlenie.
Na dodatek proporcje 3:2 -: ale to już sprawa indywidualna czy autorowi będzie to pasowało.
Odniosę się do tego, że napisałeś :
cytuję :"Ale autor wątku jako widać musi mieć jakiś problem z oczami, (hmm) dodatkowo niełatwo mu operować w sprawach technicznych."

No mam problemy z oczami, mam w prawym oku astygmatyzm około-0.75dioptrii, natomiast w lewym bez astygmatyzmu 0.5, no i co z tego skoro żadnych problemów z oczami nie mam do dziś na monitorze LCD Samsung 19" 931bw 2ms 1440x900 75hz? Jak to tłumaczysz, że mogę siedzieć godzinami i nie dzieje się kompletnie nic, jest to monitor bardzo przyjazny moim oczom i nie narzekam do dziś na oczy na tym monitorze, to że mam astygmatyzm, to własnie jest potwierdzeniem tego że nowy monitory LED, miniLED czy OLED czy QD OLED, że na tych monitorach mam nadwrażliwość na oczach, w kołko to samo mam pisać to nieporozumienie, albo jak to tłumaczysz, że już pisałem niejednokrotnie o ile pamietam w tym wątku, że na tv miniLED neo qled na oczach miałem identyczne praktycznie objawy co na monitorach powyższych testowanych przeze mnie LED, miniLED, OLED i QD-OLED, ale na tv miniLED neo qled oczy przyzwyczaiły mi się w nieco ponad miesiąc i już jest ok całkowicie jest przyjazny moim oczom ten tv, nie bede pisał w kolko tego samego, ponieważ Wy chcecie mi proponować jakieś Benq LCD przyjazne oczom, ok, ale ja chciałbym przejść na OLED lub QD-OLED czego Wy nie potraficie do siebie przyjąć i zrozumieć, bo wam się nie podobają OLEDY czy QD OLEDY, miałem na testach EIZO z serii EV, jest spoko, do pracy ten monitor jest ok, wiec nie bede tego podważał, a teraz trzeba pomyslec co zrobic by moje oczy zaprzyjaznily sie z monitorem OLED lub QD OLED, proste i nie bede w kolko pisal tego samego, bo tu są znawcy, którzy preferują monitory inne niż OLED czy QD-OLED, nie lubią OLEDów i koniec i tak temat w kolko bede sie toczył, non sens.
Jesli chodzi o okulary , to testowalem okulary z filtrem swiatla niebieskiego ktore nie pomogly, to samo mialem z okularami z koretką na astygmaztym, nie sztuką jest pomoc okularami do nowego monitora, skoro do starego LCD nie potrzebuje okularów, sztuką jest zaproponować coś by OLEDy czy QD-OLEDy zaprzyjaźniły się z moimi oczami bez okularów. To nowoczesne monitory i powinny być lepsze od LCD, a okazuje się, że na odczuciach na wzroku są niestety gorsze niż mój stary LCD, to realne stwierdzone fakty.
Nie bede powtarzal po raz kolejny, pisze to poraz ostatni i powtorze sie ostatni raz, chcialbym pozostac na OLEDzie obecnie, czy to Samsung OLED czy MSI QD-OLED , ale chcialbym na nim pozostac i bede sie staral przyzwyczajac wzrok, to ma byc monitor uniwersalny do normalnego uzytkowania, do pracy oraz do gier, nie bede kupowal dwoch monitorow , jeden do pracy np. eizo z serii ev a drugi oled do np. rozrywki, to ma być 1 monitor do wszystkiego, koniec kropka, do tekstu nawet ten eizo z serii ev ma 5ms , wiec przesuwający scrollem tekst jest rozmazany, wypadałoby by to było minimum czas reakcji 2ms, a tego w eizo też brak, do pracy to ja moge miec stary swoj monitor LCD Samsung 931bw 19", ale pasowałbym mi jak mówię OLED lub QD-OLED , ktore mam na testy, kwestia jeden rzeczy by monitory te zaprzyjaznily się z moimi oczami i odwrotnie.
voriax

29 grudnia 2024, 12:26 - ndz

Zatem wg mnie pozostaje już nie inżynier koloru czy obrazu a lekarz, może on coś doradzi - krople, napar, olejki.

Wróć do „Monitory różne”