OLED do fotografii i na co dzień

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
Awatar użytkownika
KubaT

Re: OLED do fotografii i na co dzień

18 listopada 2024, 15:41 - pn

W sumie masz rację.

Pytanie natomiast, ile czasu trzeba będzie poświęcić na ogarnięcie takiego monitora, bo czasami jest to bardzo długi i żmudny proces żonglowania ustawieniami oprogramowania do kalibracji, żeby znaleźć takie, przy których wszystko jest OK.

Tutaj Eizo mają ogromną przewagę bo po prostu się kalibrują, bez żadnych kombinacji.
SzymonBN

18 listopada 2024, 17:11 - pn

NEC też się kalibruje bez problemów. Znaczy w sumie to już nie, bo Sharp ma coś namieszane w rozumie, wiec postanowili zepsuć coś, co było dobre. Natomiast historycznie nie tylko Eizo jest wyznacznikiem kalibracji - całe szczęście. :D
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

19 listopada 2024, 11:27 - wt

SzymonBN pisze:
NEC też się kalibruje bez problemów. Znaczy w sumie to już nie, bo Sharp ma coś namieszane w rozumie, wiec postanowili zepsuć coś, co było dobre. Natomiast historycznie nie tylko Eizo jest wyznacznikiem kalibracji - całe szczęście. :D
Kolego nie sufluj plotek i nie siej dezinformacji, kalibracja w Sharpach/NECzkach nadal będzie jak dawniej.
apopelik

19 listopada 2024, 14:02 - wt

KubaT pisze:
17 listopada 2024, 23:09 - ndz
apopelik pisze:
17 listopada 2024, 21:17 - ndz
Moment, czyli w podlinkowanym filmie o monitorze MSI co jest mierzone w trybie srgb i chwalone?
Zobacz, jak na załączonym zrzucie ekranu wyglądają błędy wyświetlania kolorów (delta E) w trybie sRGB prosto po wyjęciu monitora z pudełka:

Średni: 3,4

Maksymalny: 7,4

Generalnie przyjmuje się, że dopiero błędy poniżej 1 są całkowicie niewidoczne dla ludzkiego oka. Tu natomiast są one wysokie i bardzo wysokie, co oznacza silne przekłamania barw. Tak więc bez kalibracji ten monitor zupełnie się nie nadaje do pracy z kolorem, a nie ma żadnej gwarancji, że uda się go skalibrować tak, by te błędy zmniejszyć do akceptowalnego poziomu.
A czy dE 0,4 będzie się nadawać do fotografii?
Bo taką ma oledowy ASUS ROG Swift PG32UCDM

"W nowej i bardzo efektownej funkcji Asus zapewnia raport kalibracji, który jest wbudowany w menu OSD, a nie drukowany na kartce papieru w pudełku. Wybranie tej opcji powoduje wyświetlenie bardzo ładnego graficznego potwierdzenia kalibracji fabrycznej, jak pokazano na zdjęciu powyżej. Potwierdza to, że urządzenie zostało skalibrowane fabrycznie w trybie predefiniowanym „sRGB Cal”. Nasz raport pokazuje, że ta jednostka najwyraźniej osiągnęła temperaturę barwową 6489K i średnią dE 0,4."

Źródło: https://tftcentral.co.uk/reviews/asus-r ... t-pg32ucdm
SzymonBN

19 listopada 2024, 14:14 - wt

Czornyj pisze:
19 listopada 2024, 11:27 - wt
SzymonBN pisze:
Kolego nie sufluj plotek i nie siej dezinformacji, kalibracja w Sharpach/NECzkach nadal będzie jak dawniej.
Ja tylko bazuję na informacjach ogólnie dostępnych, nie mam żadnych tajnych źródeł, że będzie - póki co jej nie ma i koniec. Ale że na bank wiesz więcej to ja nie mam kompetencji tego podważać i dobrze to słyszeć, że będzie. ;) Może będzie też odświeżone SV II?

To oczywiście wszystko z troski, żeby Eizo się zbytnio nam nie rozepchało na rynku, bo tylko NEC ich może powstrzymać, to znaczy Sharp :D
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

19 listopada 2024, 14:24 - wt

apopelik pisze:
19 listopada 2024, 14:02 - wt
KubaT pisze:
17 listopada 2024, 23:09 - ndz
apopelik pisze:
17 listopada 2024, 21:17 - ndz
Moment, czyli w podlinkowanym filmie o monitorze MSI co jest mierzone w trybie srgb i chwalone?
Zobacz, jak na załączonym zrzucie ekranu wyglądają błędy wyświetlania kolorów (delta E) w trybie sRGB prosto po wyjęciu monitora z pudełka:

Średni: 3,4

Maksymalny: 7,4

Generalnie przyjmuje się, że dopiero błędy poniżej 1 są całkowicie niewidoczne dla ludzkiego oka. Tu natomiast są one wysokie i bardzo wysokie, co oznacza silne przekłamania barw. Tak więc bez kalibracji ten monitor zupełnie się nie nadaje do pracy z kolorem, a nie ma żadnej gwarancji, że uda się go skalibrować tak, by te błędy zmniejszyć do akceptowalnego poziomu.
A czy dE 0,4 będzie się nadawać do fotografii?
Bo taką ma oledowy ASUS ROG Swift PG32UCDM

"W nowej i bardzo efektownej funkcji Asus zapewnia raport kalibracji, który jest wbudowany w menu OSD, a nie drukowany na kartce papieru w pudełku. Wybranie tej opcji powoduje wyświetlenie bardzo ładnego graficznego potwierdzenia kalibracji fabrycznej, jak pokazano na zdjęciu powyżej. Potwierdza to, że urządzenie zostało skalibrowane fabrycznie w trybie predefiniowanym „sRGB Cal”. Nasz raport pokazuje, że ta jednostka najwyraźniej osiągnęła temperaturę barwową 6489K i średnią dE 0,4."

Źródło: https://tftcentral.co.uk/reviews/asus-r ... t-pg32ucdm

Zamów i sprawdź:D Wygląda ciekawie, choć design gamingowy jakość do mnie nie przemawia.

PS. Jakość ekranu do prac z kolorem to nie tylko niska deltaE. Aczkolwiek dla monitorów graficznych zaleca dE <2. Ważna też jest liniowość i równomierne podświetlenie oraz stabilność w czasie. Więc z tym Asusem ciężko stwierdzić w ciemno, jaka jest powtarzalność egzemplarzy i ogólna kontrola jakości.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
KubaT

19 listopada 2024, 22:26 - wt

Moim zdaniem zakup tego Asusa jest bez sensu, kiedy w podobnej cenie jest Eizo CS2740 COLOR:

https://monitory.mastiff.pl/monitor-fot ... color.html

Rozumiem, że Autor bardzo chciałby OLED-a, ale obecnie nie ma sprawdzonego modelu do pracy z barwą. Eizo też są szerokogamutowe, więc kolory również będą żywe. Jedynie maksymalny kontrast będzie mniejszy, ale za to kalibracja monitora będzie szybka i prosta, bez jakiegokolwiek kombinowania.
apopelik

20 listopada 2024, 07:09 - śr

KubaT pisze:
Moim zdaniem zakup tego Asusa jest bez sensu, kiedy w podobnej cenie jest Eizo CS2740 COLOR:

Rozumiem, że Autor bardzo chciałby OLED-a, ale obecnie nie ma sprawdzonego modelu do pracy z barwą. Eizo też są szerokogamutowe, więc kolory również będą żywe. Jedynie maksymalny kontrast będzie mniejszy, ale za to kalibracja monitora będzie szybka i prosta, bez jakiegokolwiek kombinowania.
Ja widzę taki sens, że jest większy (32') ma znacznie lepsze odświeżanie i 4k. Jest bardziej uniwersalny, bo mogę na nim pograć też w gry i obejrzeć filmy.

Jak go dostanę w dobrej cenie, to postawie obok mojego skalibrowanego Neca i zobaczymy czy warto było.
Awatar użytkownika
KubaT

20 listopada 2024, 08:16 - śr

CS2740 też ma 4K, podobnie jak CG2700X.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

20 listopada 2024, 09:43 - śr

Ma możliwość i chęć niech testuje :D
SXB

05 stycznia 2025, 23:10 - ndz

apopelik pisze:
20 listopada 2024, 07:09 - śr
KubaT pisze:

Ja widzę taki sens, że jest większy (32') ma znacznie lepsze odświeżanie i 4k. Jest bardziej uniwersalny, bo mogę na nim pograć też w gry i obejrzeć filmy.

Jak go dostanę w dobrej cenie, to postawie obok mojego skalibrowanego Neca i zobaczymy czy warto było.
Cześć wszystkim, witam na forum. Czy udało Ci się może kupić tego OLEDa od ASUSa i testujesz go?
Generalnie podepnę się do tematu jeśli można. Obecnie mam EIZO CS270 od około 5 lat i jestem bardzo zadowolony. Używam do fotografii (nie zawodowo, amatorsko ale dość zaawansowanie) i także do montażu wideo/animacji. Chciałbym się przesiąść na większy monitor 32" 4K lub 6K, pracuję na Mac Studio. Nie chcę kupować już 27" tylko około 32". Z graficznych od EIZO jest tylko CG319X ale nowy poza moim budżetem, NEC (Sharp) obecnie nie ma nic w tym segmencie. Kupuję monitor na kolejne kilka lat więc mógłbym wydać max. 9-10k PLN. Teoretycznie jest BENQ SW321C za około 8k PLN tylko to już dość stary model (być może za chwilę wyjdzie odświeżona wersja). Jest DELL 6K U3224KBA za ponad 8K generalnie dobre opinie no ale czy warto dać tyle za DELLa. Jest kilka modeli ASUSa ProArt np. model ASUS ProArt PA32UCG-K za około 9k PLN do kupienia i jest to MiniLED. Brałem też pod uwagę OLEDy ale bardziej na W-OLED niż QD-OLED a konkretnie myślałem o LG 32GS95UE ale sam nie wiem jak to się sprawdzi w fotografii - równomierność matrycy i ogólnie. Natrafiłem też na ciekawy model LENOVO ThinkVision P32PZ-30 który jest wykonany w technologii MiniLED 1152 strefy i ma bardzo dobre pokrycie praktycznie wszystkich przestrzeni związanych z foto i wideo. Normalnie jego koszt to około 5k PLN ale sprawdzony sklep sprzedaje je za 3.8k PLN. W przypadku tego modelu zastanawiam się i proszę o poradę - czy nie będzie problemu z kalibracją programową i trzymaniem parametrów temperatury bieli. MiniLED ma raczej dość równomierne podświetlenie matrycy, będę wdzięczny za rzeczowe porady.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 stycznia 2025, 13:47 - pn

Nie ma obecnie na rynku monitorów +30" do 10 tys, mogących konkurować z EIZO, nawet tanią serią CS.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
KubaT

06 stycznia 2025, 14:57 - pn

Jeśli nie chcesz zrobić kroku wstecz, to zostań przy Eizo. Najsensowniej byłoby dozbierać do CG2700X. Co prawda nie zwiększy się przekątna, ale przynajmniej poprawi się ostrość obrazu.

BenQ, Asusa i resztę bym sobie odpuścił, bo jest duże ryzyko wtopienia pieniędzy.

Tak wygląda czerń w SW272U w porównaniu do Eizo CS2420:

https://www.dpreview.com/forums/post/67505345
SXB

06 stycznia 2025, 15:20 - pn

Tom01 pisze:
06 stycznia 2025, 13:47 - pn
Nie ma obecnie na rynku monitorów +30" do 10 tys, mogących konkurować z EIZO, nawet tanią serią CS.
Nie dam 19500 PLN za EIZO CG319X, dlatego szukam alternatywy goszej jakości obrazu w tym rozmiarze i rozdzielczości 4K+ale do 10k PLN max. Jestem zaawansowanym amatorem.
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2025, 15:31 - pn przez SXB, łącznie zmieniany 1 raz.
SXB

06 stycznia 2025, 15:28 - pn

KubaT pisze:
06 stycznia 2025, 14:57 - pn
Jeśli nie chcesz zrobić kroku wstecz, to zostań przy Eizo. Najsensowniej byłoby dozbierać do CG2700X. Co prawda nie zwiększy się przekątna, ale przynajmniej poprawi się ostrość obrazu.

BenQ, Asusa i resztę bym sobie odpuścił, bo jest duże ryzyko wtopienia pieniędzy.

Tak wygląda czerń w SW272U w porównaniu do Eizo CS2420:

https://www.dpreview.com/forums/post/67505345
27" odpada. Szukam alternatywy dobrego obrazu w rozmiarze ~32" przy 4K lub 6K. Proszę o ewentualne porady odnośnie czegoś innego niż EIZO bo wiemy że tutaj nic nie ma spełniającego założenia. Dell U3224KBA 6K trochę mnie korci. Natomiast Lenovo p32pz-30 z serii ThinkVision wydaje mi się bardzo dobrą alternatywą patrząc na dane na papierze, MiniLED i cenę 3800 PLN. Zawsze jest 14 dni na sprawdzenie. Z EIZO też można wtopić, nie wszystkie są zawsze idealne.
Awatar użytkownika
KubaT

07 stycznia 2025, 12:28 - wt

Kupując Della, Lenovo lub jakiś podobny sprzęt prawie na pewno wtopisz pieniądze.

To jest sprzęt klasy konsumenckiej, gdzie panuje ogólne dziadostwo - losowej jakości matryce (tzw. loteria panelowa) połączone z kiepskiej jakości układami sterowania. W efekcie dostajesz monitor bez sprzętowej kalibracji, nierówny, o kiepskiej liniowości i reprodukujący kolory ze sporymi błędami. Doprowadzenie takiego sprzętu do porządku (poprawa liniowości, zmniejszenie błędów reprodukcji barw do akceptowalnego poziomu) może okazać się trudne, o ile w ogóle będzie możliwe. Do tego z nierównością nie da się nic zrobić.

W wypadku Della płacisz przede wszystkim za 6K, a cena powyżej 10 000 zł bynajmniej nie oznacza, że to jest dobrej jakości sprzęt, który nada się do pracy z kolorem.
Kyle

07 stycznia 2025, 17:29 - wt

KubaT pisze:
07 stycznia 2025, 12:28 - wt
Kupując Della, Lenovo lub jakiś podobny sprzęt prawie na pewno wtopisz pieniądze.

To jest sprzęt klasy konsumenckiej, gdzie panuje ogólne dziadostwo - losowej jakości matryce (tzw. loteria panelowa) połączone z kiepskiej jakości układami sterowania.
Pamiętam jak na EIZO S2231W (klasa biurowa ... coś jak dzisiejsze EV) było takie "sterowanie" że jak odjąłeś czerwonego i zielonego (by uzyskać 6500K) to można było zobaczyć banding na gradiencie 256 odcieni ... podczas gdy "ambitny"/"graficzny" DELL z tamtych czasów, miał śliczny gradient po korekcji niczym NEC 1990SX. Pewnie dzisiejsze EIZO EV już takiej tandety nie mają ... ale tanie współczesne DELL/LG IPS też nie.

Natomiast co do równomierności podobnie - przy śmieciowym/szybkim pomiarze 3x3 na EIZO S2231W było 15% spadku jasności ... tyle samo co przy DELL i innych LG (przy porządnym pomiarze 9x5 to 15% zamienia się w lekko 20%).

Fakt EIZO S2231W miał porządnie skorygowaną gammę ... ale jakiś biznesowy DELL 24" 1920x1200 IPS ale z 2019r (P coś tam) też ślicznie trzymał gammę (to już zależy od modelu, bo są modele LG/DELL z badziewną gammą, jak i rewelacyjną niczym w EIZO).

Także gdybym na własne oczy nie widział, to bym w te Twoje bajki uwierzył.

EIZO wygrywa, ale dopiero jakieś CG, tym, że możesz równocześnie mieć kalibrację sprzętową+DUE ... no i oczywiście ten filtr OCF, to coś, czego w DELL nie znajdziemy (jak i tanich EIZO). Także albo kupujesz EIZO CG z OCF i sprzętową kalibracją z DUE, albo lepiej brać "graficzne marketówki" zamiast biurwowych EIZO.

ps. wszystko co napisałem tyczy się oczywiście monitorów LCD
Awatar użytkownika
KubaT

07 stycznia 2025, 19:18 - wt

Oczywiście, źe miałem na myśli graficzne Eizo, nie biurowe.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

08 stycznia 2025, 09:27 - śr

Niedługo się pojawi OLED Acer PE320QK X - ciekawe, co tam zmajstrowali.
Kyle

08 stycznia 2025, 21:20 - śr

Jeśli jesteśmy już przy ciekawostkach niezwiązanych z OLED, a ze starym dobrym IPS:
The Dell UltraSharp 32 and 27 4K Thunderbolt Hub Monitors feature the world’s first enhanced IPS Black technology with a 3,000:1 contrast ratio,
źródło:
https://tftcentral.co.uk/news/dell-anno ... d-monitors

Wróć do „Zastosowania amatorskie”