Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED
Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED
Osobiście bardzo lubię OLED-y i wybieram ten typ ekranu, kiedy tylko mogę.
Twoim problemem nie jest konkretna technologia wyświetlania, tylko ogólne dziadostwo panujące na rynku monitorów konsumenckich. Niezależnie, czy to jest OLED, QD-OLED, LED czy miniLED, monitory w tym segmencie mają przypadkowej jakości matryce (tzw. loteria panelowa) i tanie, proste układy sterujące, przez co często nie są w stanie zapewnić dobrego, łagodnego dla oczu obrazu.
To, że ten Neo QLED jest kompatybilny z twoim wzrokiem, to kwestia całkowitego przypadku. Inny egzemplarz tego samego telewizora, z gorszej jakości panelem, mógłby już drażnić Twoje oczy.
Twoim problemem nie jest konkretna technologia wyświetlania, tylko ogólne dziadostwo panujące na rynku monitorów konsumenckich. Niezależnie, czy to jest OLED, QD-OLED, LED czy miniLED, monitory w tym segmencie mają przypadkowej jakości matryce (tzw. loteria panelowa) i tanie, proste układy sterujące, przez co często nie są w stanie zapewnić dobrego, łagodnego dla oczu obrazu.
To, że ten Neo QLED jest kompatybilny z twoim wzrokiem, to kwestia całkowitego przypadku. Inny egzemplarz tego samego telewizora, z gorszej jakości panelem, mógłby już drażnić Twoje oczy.
Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED
No przecież pisałem o tym na 1 stronie w moim temacie, który założyłem, u jakiego lekarza byłem i jakie krople mam przepisane konkretnie, tylko jak to tłumaczyć, że na starym monitorze LCD nie potrzebuje żadnych kropli a na nowy monitor OLED mam krople używać? To nienormalne wg. mnie.
Chyba po części masz rację, co do tego co piszesz, natomiast co do tego, że moje oczy są kompatybilne z moim wzrokiem na tv z miniled Samsung, to nie było tak od razu, jednak potrzebowałem się przyzwyczajać nieco ponad miesiąc, miałem praktycznie te same objawy co na monitorze, w pierwszych dniach byłem tak wku*****y ze względu na moje objawy na oczach, że chciałem w pierwszych dniach oddać ten tv, jednak mimo przeciwności objawów na oczach, próbowałem na siłę chamsko przyzwyczajać i to okazało się strzałem w dziesiątkę.KubaT pisze: ↑29 grudnia 2024, 13:46 - ndzOsobiście bardzo lubię OLED-y i wybieram ten typ ekranu, kiedy tylko mogę.
Stare dobre czasy.
Kiedyś sprzęt projektował inżynier a dziś księgowa.
Przykład?
Z "wczoraj" - wycięta kalibracja sprzętowa w EA272, co kładzie linie EA na łopatki w segmencie w którym ostatnio była.
A Twój stary monitor?
Jak dobre wino, zestarzał się wraz z Tobą,
Nowy?
Pozostają wspomagacze
Kiedyś sprzęt projektował inżynier a dziś księgowa.
Przykład?
Z "wczoraj" - wycięta kalibracja sprzętowa w EA272, co kładzie linie EA na łopatki w segmencie w którym ostatnio była.
A Twój stary monitor?
Jak dobre wino, zestarzał się wraz z Tobą,
Nowy?
Pozostają wspomagacze
Koledzy z forum, którzy są w tej dziedzinie wyżej od nas i pewnie mają swoje źródła mówili już, że ma kalibracja się w nich pojawić. Trzeba być dobrej myśli. Właśnie raczej nie, to znaczy, że Sharp jest jednak wciąż inżynierem z Twojego porównania i raczej wie, że może tą decyzją stracić u wielu użytkowników. Jestem tylko ciekaw co z softem - czy zmienią logo w SV II, czy może będzie jakieś SV III tylko pod Sharpa
- NocnyJastrzab
Tu nie była kwestia księgowej, tylko ludki z Sharpa nie zczaili bazy, jaki potencjał kryje seria EA. Elektronika wciąż ma możliwości kalibracyjne tylko muszą zostać odblokowane w sofcie. A przez długie procesy decyzyjne Japońców to może trochę potrwać i może dopiero na wiosnę coś "rozkwitnie" ;pSzymonBN pisze: ↑29 grudnia 2024, 14:48 - ndzKoledzy z forum, którzy są w tej dziedzinie wyżej od nas i pewnie mają swoje źródła mówili już, że ma kalibracja się w nich pojawić. Trzeba być dobrej myśli. Właśnie raczej nie, to znaczy, że Sharp jest jednak wciąż inżynierem z Twojego porównania i raczej wie, że może tą decyzją stracić u wielu użytkowników. Jestem tylko ciekaw co z softem - czy zmienią logo w SV II, czy może będzie jakieś SV III tylko pod Sharpa
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Oby zatem Sharp się ogarnął i uradował fanów serii EA.
Narazie po małych testach stwierdzam, że Samsung OLED 27" 240Hz jest przyjaźniejszy oczom od MSI QD OLED 27" 240Hz, obraz jest gorszy od MSI QD OLED, mniej dokladny, to już nie te kolory i tesktury szczególnie w grach co MSI QD OLED, wygląda to tak, że im dłużej siedzę tym bardziej oczy są zmęczone na tym Samsung OLED, możliwe, że to kwestia przyzwyczajenia, nie wiem, tak jak napisałem są to małe testy, po dłuższych testach, które mam zamiar zrobić dam znać jak to będzie wyglądać, osobiście wolałbym zostać na MSI QD OLED, obraz po prostu jest ładniejszy, ale nie każdemu dogodzi, ważniejszy jest wzrok. Wszystko może się zmienić po dłuższym czasie, będę robił testy i dam znać jak to wygląda. Technologia Quantum Dot OLED , no trzeba przyznać doszli do mistrzostwa.
""
""
... kwestia kalibracji. Gdybym to ja testował, to oba modele bym ustawił na identyczną jasność, gammę, temp. barwową, oprofilował itd. i dopiero oceniał (np. możliwości samej kalibracji). Określenie:
jest subtelnie mówiąc: "infantylne".Technologia Quantum Dot OLED , no trzeba przyznać doszli do mistrzostwa
Jeszcze raz zapytam, jakie ustawienia mi zalecacie dla osób nadwrażliwych na nowe monitory , na które ciężko przyzwyczaić oczy na QD OLED lub OLED przy normalnym użytkowaniu na Windows oraz osobno jakie ustawienia mi zalecacie do gier jeśli chodzi o jasność , kontrast, temperature barw , bardziej to pytanie skierowane do osób, które miały przed swoimi oczami na testy takie monitory lub na stałe mają takie montiory.
- NocnyJastrzab
Kiedy w końcu zrozumiesz, że nie da się udzielić wprost właściwej odpowiedzi?! Nawet ChatGPT nie wymyślił nic nowego
>> Używanie nowych monitorów, szczególnie na technologii QD-OLED lub OLED, może być wyzwaniem dla osób wrażliwych na jasność, kolory, a także różne rodzaje migotania ekranu (flicker). Poniżej znajdziesz zalecenia zarówno do ogólnego użytkowania, jak i do gier, z uwzględnieniem komfortu wzrokowego i unikania zmęczenia oczu.
Ustawienia ogólne do normalnego użytkowania:
1. Jasność:
- Zbyt wysoka jasność może być męcząca dla oczu, zwłaszcza na OLED. Zacznij od ustawienia jasności na poziomie około **120-150 cd/m²**. Możesz dostosować ją w zależności od warunków oświetleniowych w pokoju.
- Jeśli monitor ma funkcję automatycznej regulacji jasności (tzw. "Adaptive Brightness"), upewnij się, że jest włączona, by monitor dostosowywał jasność w zależności od otoczenia.
2. Kontrast:
- Warto zachować stosunkowo niski kontrast, by uniknąć przesadnego zmęczenia wzroku. Ustawienie kontrastu na 80-90% będzie wystarczające dla większości użytkowników.
3. Temperatura barw:
- Warto ustawić temperaturę barw na "ciepłą" (około 6500K) lub "neutralną" (około 6000K), ponieważ ciepłe kolory są łagodniejsze dla oczu. Jeśli monitor oferuje tryb "Night" lub "Blue Light Reduction", warto go włączyć w godzinach wieczornych.
4.Tryb oszczędzania energii:
- W przypadku OLED warto włączyć tryb oszczędzania energii, aby zmniejszyć wypalanie pikseli, szczególnie podczas pracy z jednolitymi obrazami lub długim wyświetlaniem statycznych elementów.
5. Flicker-Free (bez migotania):
- Upewnij się, że w monitorze włączona jest funkcja "Flicker-Free". OLED i QD-OLED mogą wykazywać migotanie, które nie zawsze jest zauważalne, ale może męczyć oczy, więc ta funkcja może znacząco poprawić komfort.
6. Kalibracja:
- Jeśli masz możliwość kalibracji monitora (np. za pomocą urządzenia do kalibracji), to warto przeprowadzić pełną kalibrację kolorów i jasności, aby uzyskać jak najbardziej naturalne kolory i minimalizować zmęczenie oczu.
---
Ustawienia do gier:
1. Jasność:
- W grach warto zwiększyć jasność, szczególnie w ciemniejszych tytułach, aby zapewnić lepszą widoczność detali. Zwiększ jasność do **150-200 cd/m²**, jednak zachowaj ostrożność, aby nie była ona zbyt intensywna, szczególnie w jasnych scenach.
- Jeśli masz do czynienia z dynamicznymi grami, np. FPS, wyższa jasność pomoże w lepszej widoczności przeciwników.
2. Kontrast:
- Zwiększenie kontrastu w grach pozwala na lepsze wyróżnianie elementów w ciemnych scenach i wyrazistsze kolory. Dostosuj kontrast na poziomie 90-100%. Jednak nie przesadzaj, bo zbyt wysoki kontrast może powodować "przepalenia" jasnych części obrazu.
3.Temperatura barw:
- W grach możesz ustawić cieplejszą temperaturę barw, ale zależnie od gatunku gry, niektóre osoby preferują chłodniejszy ton (np. 7500K) w tytułach science fiction lub fantastycznych, które często korzystają z zimniejszych barw.
- Zalecana wartość to 6500-7500K.
4. Tryb HDR:
- Jeśli twój monitor obsługuje HDR, włącz go, aby uzyskać bardziej żywe kolory i głębszy kontrast w odpowiednich grach. Ustaw HDR w zależności od wymagań gry i tego, jak dobrze monitor obsługuje ten tryb (niektóre monitory mogą zniekształcać obraz w HDR przy niewłaściwej kalibracji).
5. Ruch i płynność:
- Jeśli monitor oferuje różne tryby obrazu, takie jak Motion Blur Reduction (redukcja smużenia), warto używać tego ustawienia w szybkich grach FPS lub wyścigowych, aby poprawić ostrość obrazu podczas ruchu.
- Warto także upewnić się, że włączona jest opcja Adaptive Sync (FreeSync lub G-Sync), aby uniknąć zacinania obrazu i poprawić płynność.
6. Czas reakcji i odświeżanie:
- OLED-y i QD-OLED-y mają świetne czasy reakcji, ale upewnij się, że masz odpowiednią częstotliwość odświeżania (zwykle 120Hz lub więcej), aby uzyskać jak najlepsze doświadczenie w grach.
---
Dodatkowe porady:
- Regularne przerwy: Jeśli czujesz zmęczenie oczu, nie zapominaj o regularnych przerwach (np. metoda 20-20-20 – co 20 minut patrz na coś oddalonego o 20 stóp przez 20 sekund).
- Oświetlenie w pokoju: Staraj się utrzymywać odpowiednie oświetlenie w pomieszczeniu. Zbyt ciemny pokój może powodować zmęczenie oczu przy jasnym ekranie, a zbyt jasny – może prowadzić do odblasków.
- Zmniejszenie nasycenia: Jeśli kolory OLED lub QD-OLED są zbyt intensywne, rozważ zmniejszenie nasycenia kolorów, aby uzyskać bardziej stonowany obraz.
Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci stworzyć komfortowe ustawienia. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania o konkretne modele monitorów, chętnie pomogę!
>> Używanie nowych monitorów, szczególnie na technologii QD-OLED lub OLED, może być wyzwaniem dla osób wrażliwych na jasność, kolory, a także różne rodzaje migotania ekranu (flicker). Poniżej znajdziesz zalecenia zarówno do ogólnego użytkowania, jak i do gier, z uwzględnieniem komfortu wzrokowego i unikania zmęczenia oczu.
Ustawienia ogólne do normalnego użytkowania:
1. Jasność:
- Zbyt wysoka jasność może być męcząca dla oczu, zwłaszcza na OLED. Zacznij od ustawienia jasności na poziomie około **120-150 cd/m²**. Możesz dostosować ją w zależności od warunków oświetleniowych w pokoju.
- Jeśli monitor ma funkcję automatycznej regulacji jasności (tzw. "Adaptive Brightness"), upewnij się, że jest włączona, by monitor dostosowywał jasność w zależności od otoczenia.
2. Kontrast:
- Warto zachować stosunkowo niski kontrast, by uniknąć przesadnego zmęczenia wzroku. Ustawienie kontrastu na 80-90% będzie wystarczające dla większości użytkowników.
3. Temperatura barw:
- Warto ustawić temperaturę barw na "ciepłą" (około 6500K) lub "neutralną" (około 6000K), ponieważ ciepłe kolory są łagodniejsze dla oczu. Jeśli monitor oferuje tryb "Night" lub "Blue Light Reduction", warto go włączyć w godzinach wieczornych.
4.Tryb oszczędzania energii:
- W przypadku OLED warto włączyć tryb oszczędzania energii, aby zmniejszyć wypalanie pikseli, szczególnie podczas pracy z jednolitymi obrazami lub długim wyświetlaniem statycznych elementów.
5. Flicker-Free (bez migotania):
- Upewnij się, że w monitorze włączona jest funkcja "Flicker-Free". OLED i QD-OLED mogą wykazywać migotanie, które nie zawsze jest zauważalne, ale może męczyć oczy, więc ta funkcja może znacząco poprawić komfort.
6. Kalibracja:
- Jeśli masz możliwość kalibracji monitora (np. za pomocą urządzenia do kalibracji), to warto przeprowadzić pełną kalibrację kolorów i jasności, aby uzyskać jak najbardziej naturalne kolory i minimalizować zmęczenie oczu.
---
Ustawienia do gier:
1. Jasność:
- W grach warto zwiększyć jasność, szczególnie w ciemniejszych tytułach, aby zapewnić lepszą widoczność detali. Zwiększ jasność do **150-200 cd/m²**, jednak zachowaj ostrożność, aby nie była ona zbyt intensywna, szczególnie w jasnych scenach.
- Jeśli masz do czynienia z dynamicznymi grami, np. FPS, wyższa jasność pomoże w lepszej widoczności przeciwników.
2. Kontrast:
- Zwiększenie kontrastu w grach pozwala na lepsze wyróżnianie elementów w ciemnych scenach i wyrazistsze kolory. Dostosuj kontrast na poziomie 90-100%. Jednak nie przesadzaj, bo zbyt wysoki kontrast może powodować "przepalenia" jasnych części obrazu.
3.Temperatura barw:
- W grach możesz ustawić cieplejszą temperaturę barw, ale zależnie od gatunku gry, niektóre osoby preferują chłodniejszy ton (np. 7500K) w tytułach science fiction lub fantastycznych, które często korzystają z zimniejszych barw.
- Zalecana wartość to 6500-7500K.
4. Tryb HDR:
- Jeśli twój monitor obsługuje HDR, włącz go, aby uzyskać bardziej żywe kolory i głębszy kontrast w odpowiednich grach. Ustaw HDR w zależności od wymagań gry i tego, jak dobrze monitor obsługuje ten tryb (niektóre monitory mogą zniekształcać obraz w HDR przy niewłaściwej kalibracji).
5. Ruch i płynność:
- Jeśli monitor oferuje różne tryby obrazu, takie jak Motion Blur Reduction (redukcja smużenia), warto używać tego ustawienia w szybkich grach FPS lub wyścigowych, aby poprawić ostrość obrazu podczas ruchu.
- Warto także upewnić się, że włączona jest opcja Adaptive Sync (FreeSync lub G-Sync), aby uniknąć zacinania obrazu i poprawić płynność.
6. Czas reakcji i odświeżanie:
- OLED-y i QD-OLED-y mają świetne czasy reakcji, ale upewnij się, że masz odpowiednią częstotliwość odświeżania (zwykle 120Hz lub więcej), aby uzyskać jak najlepsze doświadczenie w grach.
---
Dodatkowe porady:
- Regularne przerwy: Jeśli czujesz zmęczenie oczu, nie zapominaj o regularnych przerwach (np. metoda 20-20-20 – co 20 minut patrz na coś oddalonego o 20 stóp przez 20 sekund).
- Oświetlenie w pokoju: Staraj się utrzymywać odpowiednie oświetlenie w pomieszczeniu. Zbyt ciemny pokój może powodować zmęczenie oczu przy jasnym ekranie, a zbyt jasny – może prowadzić do odblasków.
- Zmniejszenie nasycenia: Jeśli kolory OLED lub QD-OLED są zbyt intensywne, rozważ zmniejszenie nasycenia kolorów, aby uzyskać bardziej stonowany obraz.
Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci stworzyć komfortowe ustawienia. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania o konkretne modele monitorów, chętnie pomogę!
Bardzo Ci dziękuję za obszerne porady, skorzystam z nich, masz racje jest to zdecydowanie wyzwanie dla osób wrażliwych,czyli dla mnie. No szkoda, że tak muszę się z tym męczyć.
Kontrast można zmniejszyć zapalając choćby światło w pokoju. Także lepiej pozostawić go na pełny natywny, a jak jest zbyt jasno (np. na białym) to po prostu obniżyć jasność, a nie kontrast.
Odp 3.
Neutralna to 6500K, a "ocieplona" to 6000K.
Odp 2.NocnyJastrzab pisze: ↑04 stycznia 2025, 21:01 - sob2. Kontrast:
3. Temperatura barw:
Kontrast można zmniejszyć zapalając choćby światło w pokoju. Także lepiej pozostawić go na pełny natywny, a jak jest zbyt jasno (np. na białym) to po prostu obniżyć jasność, a nie kontrast.
Odp 3.
Neutralna to 6500K, a "ocieplona" to 6000K.
- NocnyJastrzab
To nie moje porady tylko "czatowe"..
To chłop se wziął wasze porady do serca i poszedł na następcę pclola.
To taka specjalna wersja błyszczący mat. Błyszczący przy świetle i mat bez światła - przyjazny dla oczu.
To taka specjalna wersja błyszczący mat. Błyszczący przy świetle i mat bez światła - przyjazny dla oczu.
Jak już próbojesz mnie ośmieszyć to wypowiedz się na temat pracowników sklepów sieciowych gdzie wystawiają monitory jako "matowe" a w rzeczywistości są "błyszczące" typu rtv euro agd, media expert.Trakotitek pisze: ↑14 stycznia 2025, 19:27 - wtTo chłop se wziął wasze porady do serca i poszedł na następcę pclola.
Nikt cię nie próbuje ośmieszyć , bo sam to robisz wręcz wzorcowo. A twój fragment o błyszcząco-matowej matrycy to już cud malina.