Monitor do okazjonalnej fotografii / UHD / 27"+ / 4k PLN
Re: Monitor do okazjonalnej fotografii / UHD / 27"+ / 4k PLN
Używany NEC PA271Q, z małym przebiegiem. Spełnia wszystkie Twoje potrzeby.
Nie wspominając, że w softach filmowych bez CMS jest kaszana...
W ACR idzie to zrobić. W LrC z tego co wiem tylko przez soft-proofing. Każda zmiana suwaka powoduje zaznaczanie i odznaczanie soft proofingu. Monitor z nawet częściowo poszerzonym gamutem powinien mieć opcje przycięcia do 100% sRGB i koniec i kropka. NEC rzadko to robił, ale w tym przypadku poszedł na łatwiznę po całej lini oporu. Szczególnie, że według Czornyja ten model ma sterowanie matrix 3x3 i dało się to zrobić w SV II. Czemu nie ma to już nie wiem.KubaT pisze: ↑18 stycznia 2025, 00:19 - sobNie ma to znaczenia, bo przestrzeń edycyjną (tutaj sRGB) i tak deklarujesz w programie do obróbki zdjęć.SzymonBN pisze: ↑17 stycznia 2025, 18:15 - ptGuzik prawda - EA271U wcale nie ma zbliżonego gamutu do sRGB, kryje go więcej i w skrajnie nasyconych żółciach/zieleniach i szczególnie czerwieniach jest różnica zauważalna. I NIE DA SIĘ w SV II przyciąć na sztywno do sRGB co jest dla mnie osobiście największą wadą tego monitora. Nie da się go ani traktować jako szeroki gamut (Adobe RGB) ani jako sRGB.
Nie wspominając, że w softach filmowych bez CMS jest kaszana...
Ok, to tak informacyjnie uznałem, że dam szansę temu ViewSonicowi. Dziś dotarł, dałem mu parę godzin ostygnąć w temperaturze pokojowej i podłączyłem obok Eizo.
Z pierwszych spostrzeżeń, panel domyślnie (w profilu Native, cokolwiek to znaczy) jest nieco chłodniejszy niż porównywane Eizo. Porównałem obraz na ekranie z referencyjnym wydrukiem który mam z drukarni z którą współpracuję. No i szczerze mówiąc pierwszy raz zobaczyłem jak bardzo różne jest to co widzę na Eizo od tego co widzę na ViewSonicu od tego co widzę na kartce Wiem, wiem, temperatura barwowa światła padającego na papier (4000K) zaburza odbiór, poczekam jeszcze do jutra żeby w ciągu dnia powtórzyć test, ale ogólnie jak ustawiłem na ViewSonicu odcień "ciepły" to miałem efekt bliższy temu co widziałem na papierze niż na Eizo.
Ogólnie jakość nie odstaje w niczym co moje oko okazjonalnego fotografa uznałoby za w jakiś sposób dyskwalifikujące. Mam wrażenie, że czerń względem Eizo jest nieco gorsza i podświetlenie na krawędziach dosłownie minimalnie bardziej widoczne, ale nie tak żeby to wyglądało tragicznie jak na niektórych zdjęciach czy testach tego monitora które przewijają się przez internet.
Potrzymam go jeszcze parę dni i sprawdzę w różnych warunkach. Póki co wygrywa ceną (poniżej 1900 zł), obecnością 4K i mniejszym smużeniem niż to widziałem w Eizo. Ogólnie jest coś co mogę sprawdzić w warunkach domowych, możecie dać znać chętnie się podejmę.
Z pierwszych spostrzeżeń, panel domyślnie (w profilu Native, cokolwiek to znaczy) jest nieco chłodniejszy niż porównywane Eizo. Porównałem obraz na ekranie z referencyjnym wydrukiem który mam z drukarni z którą współpracuję. No i szczerze mówiąc pierwszy raz zobaczyłem jak bardzo różne jest to co widzę na Eizo od tego co widzę na ViewSonicu od tego co widzę na kartce Wiem, wiem, temperatura barwowa światła padającego na papier (4000K) zaburza odbiór, poczekam jeszcze do jutra żeby w ciągu dnia powtórzyć test, ale ogólnie jak ustawiłem na ViewSonicu odcień "ciepły" to miałem efekt bliższy temu co widziałem na papierze niż na Eizo.
Ogólnie jakość nie odstaje w niczym co moje oko okazjonalnego fotografa uznałoby za w jakiś sposób dyskwalifikujące. Mam wrażenie, że czerń względem Eizo jest nieco gorsza i podświetlenie na krawędziach dosłownie minimalnie bardziej widoczne, ale nie tak żeby to wyglądało tragicznie jak na niektórych zdjęciach czy testach tego monitora które przewijają się przez internet.
Potrzymam go jeszcze parę dni i sprawdzę w różnych warunkach. Póki co wygrywa ceną (poniżej 1900 zł), obecnością 4K i mniejszym smużeniem niż to widziałem w Eizo. Ogólnie jest coś co mogę sprawdzić w warunkach domowych, możecie dać znać chętnie się podejmę.
Nada się do tego celu X-Rite eye one display 2 czy to jakiś stary złom na dzień dzisiejszy?
- NocnyJastrzab
Niech cie ręka boska broni!!! Cokolwiek z rodziny Display Pro lub Plus.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Jaki software najlepiej się sprawdzi pod tego ViewSonica jakbym wypożyczył i1 display pro? Do VP2786-4K było to chyba Colorbration?
- NocnyJastrzab
Tak, dedykowany to Colorbration.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Wróć do „Zastosowania amatorskie”