NEC EA272U
Minał już pawie miesiąc - czyżby wyniki były tak rozczarowujace, że nie da sie znaleść przyzwoitej sztuki?
Re: NEC EA272U
Cześć!Czornyj pisze: ↑18 lutego 2025, 12:37 - wtKilka pozytywnych informacji:
- środkowoeuropejska Centrala SHARP/NEC Display Solutions MA JUŻ DOSTĘP do narzędzia umożliwiającego PEŁNĄ KALIBRACJĘ SPRZĘTOWĄ monitorów SHARP EA272U oraz EA272Q. Kalibracja sprzętowa koryguje tryb P-Programmable jak we wszystkich wcześniejszych monitorach serii EA, który nadal znajduje się w menu OSD monitora
- update FW zgodnie z moimi optymistycznymi przewidywaniami nie jest potrzebny by takową kalibrację przeprowadzić
- monitor Sharp EA272U posiada funkcję Uniformity poprawiającą elektronicznie równomierność panelu
- gamut monitora EA272U jest poszerzony (zbliżony do przestrzeni DCI-P3 będącej standardem wyświetlaczy w ekosystemie Apple w monitorach, laptopach, tabletach, smartfonach i smartwachach)
Więcej informacji opublikuję wkrótce, po dokonaniu testów pomiarowych skalibrowanego wyświetlacza.
Minał już pawie miesiąc - czyżby wyniki były tak rozczarowujace, że nie da sie znaleść przyzwoitej sztuki?
- Czornyj
- Kontakt:
Po prostu paskudnie złamałem sobie prawą nogę w kostce i nie miałem jak podjechać do centrali

Zdrowia życzę i cierpliwie czekam.
Pozdrawiam!
Re: NEC EA272U
Oj, bardzo mi przykro.
Kuruj się zatem!
Zdrowia życzę i cierpliwie czekam.
Pozdrawiam!
Witam, jak zatem rozpoznać czy posiadam wersję kalibrowaną sprzętowo, czy programowo. Na EA272 U Color Tunned białego czekałem 2.5 miesiąca i przyszedł do mnie dopiero pod koniec lutego. Otrzymałem w kopercie kartkę w wykazem podstawowych informacji i parametrów, oraz wykaz nominalnych, rekomendowanych i aktualnych delta E*00. Jest też tabelka palety kolorów zaczynając od białego, kończąc na żółtym i tam również wiele wartości przy każdym kolorze. Na końcu tych wartości jest delta E00, gdzie największą wartość to 0.82. Czy zatem to świadczy o wersji CT skalibrowanej sprzętowo?
- NocnyJastrzab
CT zamawiane do końca lutego były realizowane programowo. Dopiero kolejne "nowe" zamówienia będą sprzętowo. NIskie delty to nic nadzwyczajnego, aczkolwiek godne odnotowania. Kalibracja sprzętowa ma większe znaczenia dla poprawy liniowości i gammy. Wizualnie dla zwykłego użytkownika obraz nie będzie się różnił.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Zatem jeśli teraz zamówię wysyłkowo CT otrzymam te kalibrowane sprzętowo na 100% czy takie jakie będą na stanie?NocnyJastrzab pisze: CT zamawiane do końca lutego były realizowane programowo. Dopiero kolejne "nowe" zamówienia będą sprzętowo. NIskie delty to nic nadzwyczajnego, aczkolwiek godne odnotowania. Kalibracja sprzętowa ma większe znaczenia dla poprawy liniowości i gammy. Wizualnie dla zwykłego użytkownika obraz nie będzie się różnił.
- NocnyJastrzab
Jeżeli dany sklep ma na stanie wersję CT „od ręki” to prawie na pewno jest „programowa”.
W FotoPlus stan magazynowy jest "pytaj o dostępność" - zatem przy zamówieniu pójdzie z magazynu NEC przez sklep do klienta i będzie to monitor już kalibrowany sprzętowo?
- NocnyJastrzab
W tym przypadku tak.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”