Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED
Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED
Wątek został posprzątany a kolega @nosilence ma tydzień nad zastanowieniem się czy czasem nie przygryźć języka, nomen omen.
Administracja forum mva.pl
Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED
Poproszę o propozycję monitora 27" 2K do normalnego użytkowania komputera oraz do pracy. Budżet myślę max 2500zł. Myślałem nad EIZO - EIZO FlexScan EV2760-BK 27" ale tam czas reakcji 5ms, w IIYAMA jest 1ms i jest połowę tanśzy iiyama ProLite XUB2797QSU-B1
A drugą propozycję monitora też 27" 2K do gier, tak by to był przyjazny monitor wzrokowi jak mój poprzedni monitor Samsung 19" 2ms 1440x900 75Hz - Tutaj myślę budżet tak do 3tys zł.
Jeśli natomiast znajdziecie dla mnie monitor 27" 2K uniwersalny czyli do normalnego użytkowania, pracy i gier przyjazny mojemu wzrokowi jak powyższy Samsung to poprosiłbym o model, ale musiałby być to czas reakcji poniżej 2ms by to był do gier tutaj. Miałem okazję testować Eizo 5ms i niestety nie nadaje się do grania.
A drugą propozycję monitora też 27" 2K do gier, tak by to był przyjazny monitor wzrokowi jak mój poprzedni monitor Samsung 19" 2ms 1440x900 75Hz - Tutaj myślę budżet tak do 3tys zł.
Jeśli natomiast znajdziecie dla mnie monitor 27" 2K uniwersalny czyli do normalnego użytkowania, pracy i gier przyjazny mojemu wzrokowi jak powyższy Samsung to poprosiłbym o model, ale musiałby być to czas reakcji poniżej 2ms by to był do gier tutaj. Miałem okazję testować Eizo 5ms i niestety nie nadaje się do grania.
Do samej pracy weź EA272U:
https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multi ... sprzedawca
Rozdzielczość 3840x2160 przy przekątnej 27" zapewni Ci bardzo ostry obraz, dzięki czemu Twoje oczy będą się mniej męczyć: im mniej ostry obraz, tym bardziej oczy się męczą, bo mózg próbuje złapać ostrość. Z tego powodu warto zadbać nie tylko o jak największe zagęszczenie pikseli na ekranie, ale również używać odpowiednio ostrego obrazu na tapecie
https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multi ... sprzedawca
Rozdzielczość 3840x2160 przy przekątnej 27" zapewni Ci bardzo ostry obraz, dzięki czemu Twoje oczy będą się mniej męczyć: im mniej ostry obraz, tym bardziej oczy się męczą, bo mózg próbuje złapać ostrość. Z tego powodu warto zadbać nie tylko o jak największe zagęszczenie pikseli na ekranie, ale również używać odpowiednio ostrego obrazu na tapecie
@Tom01 - to go nie zbanowaliście jeszcze? Przecież to jest jakiś troll.
Wcześniej był fanklub turboMSI i Szajsunga, gdzie Eizo było gównem. A teraz Eizo nagle wchodzi w grę.
Litości. Przecież było pisane tyle razy - nie da się połączyć tych dwóch zastosowań, jeśli ponad obraz stawiasz mityczne 2ms.
Albo kupujesz NECa bądź Eizo z 5ms, albo badziew co ma 1ms z tandetnym obrazem i się meczysz. Tyle w temacie.
Wcześniej był fanklub turboMSI i Szajsunga, gdzie Eizo było gównem. A teraz Eizo nagle wchodzi w grę.
Litości. Przecież było pisane tyle razy - nie da się połączyć tych dwóch zastosowań, jeśli ponad obraz stawiasz mityczne 2ms.
Albo kupujesz NECa bądź Eizo z 5ms, albo badziew co ma 1ms z tandetnym obrazem i się meczysz. Tyle w temacie.
- NocnyJastrzab
Pomijając, że różnica miedzy 5ms a 1ms jest prawie nieodczuwalna. Jeśli dobrze kojarzę, to percepcja ludzkiego oka wynosi ok. 16ms.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Tylko ja zaproponowałem propozycję Waszych modeli monitora osobno do gier i osobno do grania. A tu kolega pisze, że wszystko co ma 1ms to badziew z tandetnym obrazem.SzymonBN pisze: ↑23 lutego 2025, 14:30 - ndz@Tom01 - to go nie zbanowaliście jeszcze? Przecież to jest jakiś troll.
Kolega wyżej napisał, że 4K monitor mniej męczy wzrok niż mniejsze rozdzielczości np. 2K i mniejsze, popieracie kolegę, też jesteście tego zdania? Dodam, że nie noszę okularów. To pytanie bardzo ważne bo wzrok mam jeden i niechciałbym sobie go zniszczyć.
Miałem okazję testować EIZO 5ms w grach i niestety słabo to wygląda, więc dla mnie wskazane są 2 monitory jak wyżej, jeden do pracy drugi do gier.'NocnyJastrzab pisze: ↑23 lutego 2025, 15:26 - ndzPomijając, że różnica miedzy 5ms a 1ms jest prawie nieodczuwalna. Jeśli dobrze kojarzę, to percepcja ludzkiego oka wynosi ok. 16ms.
Kolega wyżej napisał, że 4K monitor mniej męczy wzrok niż mniejsze rozdzielczości np. 2K i mniejsze, popieracie kolegę, też jesteście tego zdania? Dodam, że nie noszę okularów. To pytanie bardzo ważne bo wzrok mam jeden i niechciałbym sobie go zniszczyć.
Czy ten model miniLED nazywacie "szitem" ? LG 27GR95UM - 27" Mini LED Nano IPS 4K 1ms 144Hz HDR - kosztuje nówka 4300zł
albo ten nówka po 1700zł : Samsung LS27DG702EUXDU - 27'' | IPS | 4K | 1ms | 144Hz ? Jak porównacie te 2 monitory do samego grania ....
albo ten nówka po 1700zł : Samsung LS27DG702EUXDU - 27'' | IPS | 4K | 1ms | 144Hz ? Jak porównacie te 2 monitory do samego grania ....
- NocnyJastrzab
To nie jest forum "gejmingowe" i nikt Ci specjalnie tego nie porówna!
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Na boczny sobie ustaw gejmingowy 1ms jeśli tak lubisz i będziesz miał po problemie. Życie i tak jest skomplikowane, po cholerę za przeproszeniem rozbijać taki gowniany temat na atomy i komplikować sobie jeszcze bardziej(?)
Pisałem wyżej wiele razy i inni też - weź sobie kup EA271U/272U i jest koniec tematu. Najwyżej go oddasz i napiszesz, że jest śmieciem, ale przy człowieku o zdrowych zmysłach raczej tak nie będzie.nosilence pisze: ↑25 lutego 2025, 18:43 - wtMiałem okazję testować EIZO 5ms w grach i niestety słabo to wygląda, więc dla mnie wskazane są 2 monitory jak wyżej, jeden do pracy drugi do gier.'NocnyJastrzab pisze: ↑23 lutego 2025, 15:26 - ndzPomijając, że różnica miedzy 5ms a 1ms jest prawie nieodczuwalna. Jeśli dobrze kojarzę, to percepcja ludzkiego oka wynosi ok. 16ms.
Na boczny sobie ustaw gejmingowy 1ms jeśli tak lubisz i będziesz miał po problemie. Życie i tak jest skomplikowane, po cholerę za przeproszeniem rozbijać taki gowniany temat na atomy i komplikować sobie jeszcze bardziej(?)
Przy czasie reakcji 16ms, to byś miał łatwo widoczne rozmycie na ruchomym obrazie. Natomiast to 5ms czy 1ms to faktycznie niespecjalnie istotne, bo obie wartości są marketingowe i wciąż rzędy wielkości gorsze na LCD, od pierwszego z brzegu OLED.NocnyJastrzab pisze: ↑23 lutego 2025, 15:26 - ndzPomijając, że różnica miedzy 5ms a 1ms jest prawie nieodczuwalna. Jeśli dobrze kojarzę, to percepcja ludzkiego oka wynosi ok. 16ms.