Porównanie monitorów, które posiadam - dylematy
Porównanie monitorów, które posiadam - dylematy
Witam. Posiadam swój główny monitor, który kupiłem nowy - Lenovo ThinkVision T32h-20 31.5 QHD WLED LCD, oraz 2 sztuki Lenovo ThinkVision t24i-10, które służą jako testowe w serwisie. Ostatnio jednak kupiłem za 25zł stary EIZO SX3031W, który udało się naprawić + dodatkowo usprawnić układ chodzenia na przyszłość (mogę tak to nazwać), oraz 27 calowy Eizo EV2736W - kupiony też za śmieszne pieniądze z przebiegiem 3500h. Mogę śmiało powiedzieć, że te stare monitory zaskoczyły mnie tak pozytywnie, że mam ogromny dylemat, czy nie zacząć ich używać zamiast kupionego 2-3 lata temu za 2 tys zł Lenovo Thinkvision. Kolory szczególnie na tym 17 letnim SX3031W są po prostu obłędne, najbardziej odpowiada mi taki ciepły kolor, który jest wyświetlany. Czy ja mam tylko takie wrażenie, czy coś jest na rzeczy? Nie mam pojęcia o grafice komputerowej. Czy ktoś może z grubsza porównać te 2 monitory EIZO do chociażby Lenovo T32-20? Zaletą Lenovo jest dla mnie to, że ładuje mi laptop przez USB-C dodatkowo.
- NocnyJastrzab
Re: Porównanie monitorów, które posiadam - dylematy
EIZO SX3031W jest jeszcze na świetlówkach, gdzie już się luminofor częściowo wypalił i stąd też rozjazd bieli. Seria SX była wówczas wyżej od FlexScan S. EV2736W też jest bardzo przyzwoity, zwłaszcza z takim przebiegiem i na plus na pewno szeroki zakres regulacji jasności, zwłaszcza w dolnym zakresie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
"SX" ma około 19tys h pracy. Najgorzej wypada stopka, która już ledwo daję radę trzymać wysokość monitora, oraz jego prądożerność 130W.
- Czornyj
- Kontakt:
Ciepły kolor to kwestia wypalenia świetlówek, które z czasem stają się coraz bardziej bursztynowo-żółte. Można sobie tak samo ustawić nowszy monitor przycinając w menu OSD kanał niebieski oraz zielony aż do uzyskania analogicznego odcienia bieli.
Czy taki ciepły kolor wpływa na mniejsze zmęczenie oczu, czy nie ma to znaczenia? Czy od strony jakkolwiek to zabrzmi "poprawności wyświetlania obrazu" jest to duże odchylenie od normy? 

- Tom01
- Kontakt:
Odcień bieli monitora może wpływać na rytm dobowy organizmu. Ma to związek z wydzielaniem neurohormonu - melatoniny. Zbyt niebieski obraz może powodować problemy z zasypianiem, nerwowość itp. Ciepły odcień ma ogólnie pozytywny wpływ na organizm, ale z kolei może powodować przyśpieszone znużenie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions