Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

20 stycznia 2025, 09:41 - pn

No to zostaje 3 opcja - powłoka SATYNOWA, która jest stosowana coraz częściej już od wielu lat, tylko są delikatne różnice pomiędzy stopniem wykończenia.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Kyle

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

20 stycznia 2025, 16:31 - pn

Moja ulubiona, bo jest przyzwoite rozpraszanie (nie jest to lusterko), a z drugiej strony jeszcze nie ma zjawiska "skrzącego śniegu" na bieli (takie specyficzne, paskudne "coś" co pojawia się na mocno matowych powłokach)
Awatar użytkownika
Trakotitek

21 stycznia 2025, 09:55 - wt

@nosilence

xD - i tyle w temacie. :lol:
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 stycznia 2025, 22:07 - wt

nosilence pisze:
18 stycznia 2025, 11:24 - sob
Następne pytanie, czy to możliwe, że gdy ustawię większą jasność ekranu oraz wyższy kontrast na MSI QD-OLED to możliwe, że wtedy na oczach będę mniej odczuwał zmęczenie oczu, pieczenie i szczypanie

Nie. Jest odwrotnie. Jeśli jasność ekranu i tła zaczyna się coraz bardziej różnić, wzrasta prawdopodobieństwo uciążliwości. Zresztą, ileż razy można pisać to samo? Problemy są zidentyfikowane, ale nikt nikogo nie zmusi do zastosowania prawidłowych metod radzenia sobie z nimi.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
nosilence

22 stycznia 2025, 20:15 - śr

Tom01 pisze:
21 stycznia 2025, 22:07 - wt
nosilence pisze:
18 stycznia 2025, 11:24 - sob
Następne pytanie, czy to możliwe, że gdy ustawię większą jasność ekranu oraz wyższy kontrast na MSI QD-OLED to możliwe, że wtedy na oczach będę mniej odczuwał zmęczenie oczu, pieczenie i szczypanie

Nie. Jest odwrotnie. Jeśli jasność ekranu i tła zaczyna się coraz bardziej różnić, wzrasta prawdopodobieństwo uciążliwości. Zresztą, ileż razy można pisać to samo? Problemy są zidentyfikowane, ale nikt nikogo nie zmusi do zastosowania prawidłowych metod radzenia sobie z nimi.
Zadałem to pytanie nie bez powodu, Od jednego z użytkowników z innego forum otrzymałem informację , że niska jasność i kontrast powoduje migotanie ekranu co sie wiażę z wlasnie czestszym miganiem ekranu i wlasnie większego zmęczenia oczu itd. Ale sprawdziłem to włączonym w telefonie nagrywaniem wideo, no i tak naprawdę w rzeczywistosci po sprawdzeniu tego ekran msi qd oled 240hz w ogóle nie mruga na telefonie przy wlaczonym nie nagrywanym wideo. Czyli nie powinien meczyc wzroku na najnizszych ustawieniach, ale jednak dalej po oczach szczypie od razu po wlaczeniu monitora, nie po jakimś czasie, tylko odczuwam to praktycznie od razu.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

22 stycznia 2025, 20:48 - śr

nosilence pisze:
Od jednego z użytkowników z innego forum otrzymałem informację , że niska jasność i kontrast powoduje migotanie ekranu

W internecie można też znaleźć wywody o tym, że Ziemia jest płaska.

nosilence pisze:
Czyli nie powinien meczyc wzroku na najnizszych ustawieniach, ale jednak dalej po oczach szczypie od razu po wlaczeniu monitora, nie po jakimś czasie, tylko odczuwam to praktycznie od razu.

Recepta była podana chyba z siedem razy. Powtórzę po raz ósmy. Sensownej klasy monitor, nie jakieś marketowo - konsumenckie barachło, prawidłowa regulacja - kalibracja, oraz sensownie zrobione oświetlenie. Wszystkie problemy znikną. Prędzej dupa boli od siedzenia przy komputerze, a nie oczy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

22 stycznia 2025, 21:22 - śr

Tom01 pisze:
22 stycznia 2025, 20:48 - śr
nosilence pisze:
Od jednego z użytkowników z innego forum otrzymałem informację , że niska jasność i kontrast powoduje migotanie ekranu

W internecie można też znaleźć wywody o tym, że Ziemia jest płaska.

nosilence pisze:
Czyli nie powinien meczyc wzroku na najnizszych ustawieniach, ale jednak dalej po oczach szczypie od razu po wlaczeniu monitora, nie po jakimś czasie, tylko odczuwam to praktycznie od razu.

Recepta była podana chyba z siedem razy. Powtórzę po raz ósmy. Sensownej klasy monitor, nie jakieś marketowo - konsumenckie barachło, prawidłowa regulacja - kalibracja, oraz sensownie zrobione oświetlenie. Wszystkie problemy znikną. Prędzej dupa boli od siedzenia przy komputerze, a nie oczy.
Te ktore monitory testuje to żadne barachło czyli QD OLED MSI to porzadny monitor, ktory kosztuje 2700zł i jest na matrycy Samsung, to najwyzszej klasy monitor drogi panie, to samo Samsung OLED Odyssey, ktore mialem okazje testowac. Dupa mnie nie boli od siedzenia, tylko oczy, Teraz pytanie brzmi jak wyglada technologia WOLED , nie mialem okazji przetestowac, a mam taką okazję i mogę to uczynić. Jest na tej technologi matryca WOLED marki LG, proszę bardzo:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/lg ... 33435.html

Może ta technologia byłaby najprzyazniejsza oczom?, jest sens wyprobowac? Wydaje mi się że tak.
nosilence

22 stycznia 2025, 21:33 - śr

A może podłączenie pod kablem HDMI - na ktorym jest max 120Hz rozwiążę problem z oczami ? zamiast obecnego Displayport na którym to mam 240Hz i na takim użytkowałem do teraz MSI QD OLED oraz Samsung OLED. Muszę probowac i kombinować.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

22 stycznia 2025, 22:12 - śr

Nie. Żadnego związku.
Tom01

monitory.mastiff.pl

voriax

22 stycznia 2025, 22:26 - śr

Ja bym jednak poradził siedzieć dalej od monitora,
znajomy powiedział, że od niedawna zamiast na krzesełku na kółkach siada na piłce - ponoć mu pomogło.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

22 stycznia 2025, 22:40 - śr

nosilence pisze:

Te ktore monitory testuje to żadne barachło czyli QD OLED MSI to porzadny monitor, ktory kosztuje 2700zł i jest na matrycy Samsung, to najwyzszej klasy monitor drogi panie, to samo Samsung OLED Odyssey, ktore mialem okazje testowac. Dupa mnie nie boli od siedzenia, tylko oczy, Teraz pytanie brzmi jak wyglada technologia WOLED , nie mialem okazji przetestowac, a mam taką okazję i mogę to uczynić.

:lol: :lol: :lol: A ty dalej zachowujesz się jak ignorant.. Od kogo chcesz być mądrzejszy? Wypożycz Eizo CG to dopiero zobaczysz porządny monitor. MSI i Odyssey to monitory "rozrywkowe" i technologia OLED ma tu drugorzędne znaczenie, o ile w ogóle..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
nosilence

22 stycznia 2025, 23:54 - śr

NocnyJastrzab pisze:
22 stycznia 2025, 22:40 - śr
nosilence pisze:

Te ktore monitory testuje to żadne barachło czyli QD OLED MSI to porzadny monitor, ktory kosztuje 2700zł i jest na matrycy Samsung, to najwyzszej klasy monitor drogi panie, to samo Samsung OLED Odyssey, ktore mialem okazje testowac. Dupa mnie nie boli od siedzenia, tylko oczy, Teraz pytanie brzmi jak wyglada technologia WOLED , nie mialem okazji przetestowac, a mam taką okazję i mogę to uczynić.

:lol: :lol: :lol: A ty dalej zachowujesz się jak ignorant.. Od kogo chcesz być mądrzejszy? Wypożycz Eizo CG to dopiero zobaczysz porządny monitor. MSI i Odyssey to monitory "rozrywkowe" i technologia OLED ma tu drugorzędne znaczenie, o ile w ogóle..
Żaden ignorant ze mnie, ten Eizo CG to wygląda jak na meczach piłkarskich sędzia podchodzi do VARowego TV poza liniami boiska i ma taki śmieszny daszek własnie, poza tym ta cena lekko przeraża, także odpada, może i MSI i Odyssey to monitory rozrywkowe, co nie oznacza , że są to firmy "krzaki", wybacz ale te 2 firmy bardzo lubię i je szanuję i to się raczej nie zmieni. Eizo również szanuję i tego też nic nie zmieni, że firmę Eizo też lubię i możliwe że w przyszłości zagośći u mnie jakiś model na biurku.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

22 stycznia 2025, 23:59 - śr

Ok, czyli problemy wątkotwórcy prawdopodobnie nigdy nie zostaną rozwiązane. Idź chłopie swoją drogą i nie marnuj naszego czasu. Wiesz wszystko, MSI i Samsung to TOP. Sorry, ale fakty są inne a Ty je odrzucasz bez żadnego zastanowienia. Nie ma sensu dalsza dyskusja.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

23 stycznia 2025, 21:18 - czw

nosilence pisze:
23 stycznia 2025, 16:49 - czw
ale zignorowaliście pytanie o monitorze WOLED od LG , o którym wyżej wspomniałem.

Myślę, że nikt nie będzie sobie zawracał głowy odpowiedziami bez związku ze sprawą. Technika podświetlenia NIE MA ZNACZENIA, w kontekście ergonomii. Mówione było o tym kilka razy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

24 stycznia 2025, 20:23 - pt

Administrator pisze:
23 stycznia 2025, 21:16 - czw
nosilence pisze:
23 stycznia 2025, 16:49 - czw
Poza tym to Wy jesteście ingnoranci
@nosilence, proszę nie obrażać ludzi, którzy usiłują pomóc. Na forum nie jest mile widziane takie zachowanie.
No przecież jeden z użytkowników wyżej napisał , że jestem ignorantem, a prawda jest taka że Ci są ignorantami co olali monitora WOLED o ktorym napisałem wyżej, także to co Pan administrator pisze jest conajmniej nie na miejscu, proszę się odnieść to pierwszego komentarza o ignorancji w moją stronę, a widzę, że pan Administrator to olał tylko do mnie coś ma, więc.... skomentuję to jako " brak słów".
nosilence

25 stycznia 2025, 13:30 - sob

Dobrym pomysłem byłoby kupienie monitora osobno do normalnego użytkowania i pracy ?? np. ten : FlexScan EV2781
27,0″ (68,5 cm) | 2560 x 1440 (16:9) | IPS, tylko on ma 350cd/m2, nie lepiej by było 250cd/m2 ? : https://eizo.pl/monitor/flexscan-ev2781/

a osobno do rozrywki np. Samsung OLED 27" 240Hz?

Jeśli powyższa moja propozycja jest sensowna to poproszę o modele 27" jakie polecacie, myślę że z rozdziałką 2560 będzie ok
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

25 stycznia 2025, 14:11 - sob

nosilence pisze:
wszyscy z góry już wiedzą, bez testowania, że będzie to samo

Ech... Może prościej. Jest sobie 5 słodkich bułek. Próbujesz każdej i stwierdzasz, że są słodkie, a Ty chcesz słoną. Obok leży kolejna słodka bułka. Widzę tą bułkę, wiem, że jest słodka, wszak pracuję w tej cukierni i mówię kilka razy, że ona też nie będzie słona i nie spełni Twojego oczekiwania.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

25 stycznia 2025, 14:17 - sob

Tak, jest to dobra koncepcja. Monitor z lepszym jakościowo obrazem gorzej radzi sobie w grach a monitor gamingowy, ma z kolei gorszej jakości obraz. No i nieporównywalnie bardziej męczący.

PS. Jaskrawość maksymalna nie ma żadnego znaczenia. Ważna jest minimalna. W tej kategorii EIZO nie ma konkurencji na rynku. Część modeli potrafi zejść do 1 nita.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
KubaT

25 stycznia 2025, 15:05 - sob

nosilence pisze:
Dobrym pomysłem byłoby kupienie monitora osobno do normalnego użytkowania i pracy ?? np. ten : FlexScan EV2781
27,0″ (68,5 cm) | 2560 x 1440 (16:9) | IPS, tylko on ma 350cd/m2, nie lepiej by było 250cd/m2 ? : https://eizo.pl/monitor/flexscan-ev2781/
Jasność maksymalna nie ma znaczenia, bo w celu uzyskania łagodnego obrazu i tak ustawia się znacznie niższą wartość. Zależnie od warunków w pomieszczeniu, przeważnie jest to 80-120 nitów.

nosilence pisze:
a osobno do rozrywki np. Samsung OLED 27" 240Hz?
Przy Twoich problemach ze wzrokiem prawdopodobnie dość szybko z niego zrezygnujesz, bo sprzet typowo rozrywkowy generuje najmniej przyjazny oczom obraz, o czym już się przekonałeś.

nosilence pisze:
Jeśli powyższa moja propozycja jest sensowna to poproszę o modele 27" jakie polecacie, myślę że z rozdziałką 2560 będzie ok
NEC EA272Q, NEC EA271Q COLOR (póki jeszcze jest dostępny), Eizo CS2731 (jeśli chcesz szerszy gamut, z kolorami przypominającymi OLED) .
nosilence

25 stycznia 2025, 15:14 - sob

To do pracy i normalnego użytkowania odpowiedź znamy, monitory EIZO lub NECa 6ms lub 10ms , powyższe proponowane powinny zdać egzamin.
Co w związku teraz z monitorami rozrywkowymi do gier na przyklad, by były tak przyjazne oczom jak EIZO ? Najlepiej OLED(testowałem) lub QD-OLED(aktualnie mam i testuję) albo WOLED (którego jedynego nie testowałem).

Wróć do „Monitory różne”