Monitor 4K dla fotografa amatora. LG-AOC-ASUS-iMAC 27 5k?
Monitor 4K dla fotografa amatora. LG-AOC-ASUS-iMAC 27 5k?
Cześć,
Stoję przed zakupem monitora, głównie do obróbki zdjęć, ale chciałbym także zacząć zajmować się obróbką filmów i kolorowaniem. Zrobiłem research na forum, gdzie polecano modele NEC271 lub 275, ale zależy mi na zakupie nowego urządzenia, ponieważ mogę go kupić na raty.
Mój budżet to 2000 zł, a minimum to rozdzielczość 4K. W tym przedziale cenowym znalazłem kilka modeli, które chcę rozważyć:
ASUS PA279CRV – ten model jest krytykowany na forum na jakość wyświetlania,
AOC U27U3CV – brak recenzji w PL,
LG 27UQ850 – chwalony na amerykańskim YouTube.
BENQ PD2705U/2706Q.
Zestawiając je w tabelce, najlepszy wypadł ASUS, AOC ma pozytywne recenzje w Czechach. LG z kolei cieszy się dobrą opinią recenzenów na yt z USA. Benq nie posiadam pokrycia aRGB powyżej 95%. Ciężko podjąć decyzję, ale zależy mi, żeby monitor w przyszłości dało się skalibrować kolorymetrem. Monitor będę podłączał przez USB-C do mojego MacBooka M1 Pro.
Dodatkowo wpadłem na pomysł, by rozważyć zakup iMaca 27" z 2017 roku (5K) i używać go jako monitora do MacBooka, dodatkowo mógłbym korzystać z niego również do przeglądania internetu gdybym macbooka np sprzedał, pożyczył partnerce. Miałbym po prostu dodatkowe urządzenie.
Widzę, że apple jest chwalone za jakość kolorów, jedyny problem jaki występuje to temp. barwowa.
W opisach jest napisane, że ten iMac ma szeroki gamut aRGB, ale trudno znaleźć dokładne dane. W jednym z miejsc natknąłem się na informację, że pokrywa 99,7% sRGB, ale tylko 89% Adobe RGB, więc te wartości nie są porównywalne do monitorów wymienionych powyżej.
Zaleta jest to, że mogę pozbyć się mojego starego komputera (i3 10100f, GTX 1050 i monitor NEC 244WMI) i stworzyć bardziej ergonomiczne stanowisko pracy. Mój obecny komputer jest znacznie słabszy niż MacBook oraz potencjalnie iMAC.
Co sądzicie o wyświetlaczu z iMaca? To ekran Retina na panelu LG, a ta firma nie cieszy się najlepszą opinią w świecie monitorów. Co ze wszystkich wymienionych polecilibyście najszybciej? Wiem, że nie jest to NEC, ale chciałbym móc kupić monitor na raty albo zyskać pełnoprawny komputer sprzedająć wcześniej stary zestaw.
Będę tworzyć treści głównie do internetu, rzadziej do druku. Na co dzień zajmuję się fotografią na imprezach okolicznościowych, a wkrótce planuję działać także z rolkami na Instagramie (poza weselami).
Stoję przed zakupem monitora, głównie do obróbki zdjęć, ale chciałbym także zacząć zajmować się obróbką filmów i kolorowaniem. Zrobiłem research na forum, gdzie polecano modele NEC271 lub 275, ale zależy mi na zakupie nowego urządzenia, ponieważ mogę go kupić na raty.
Mój budżet to 2000 zł, a minimum to rozdzielczość 4K. W tym przedziale cenowym znalazłem kilka modeli, które chcę rozważyć:
ASUS PA279CRV – ten model jest krytykowany na forum na jakość wyświetlania,
AOC U27U3CV – brak recenzji w PL,
LG 27UQ850 – chwalony na amerykańskim YouTube.
BENQ PD2705U/2706Q.
Zestawiając je w tabelce, najlepszy wypadł ASUS, AOC ma pozytywne recenzje w Czechach. LG z kolei cieszy się dobrą opinią recenzenów na yt z USA. Benq nie posiadam pokrycia aRGB powyżej 95%. Ciężko podjąć decyzję, ale zależy mi, żeby monitor w przyszłości dało się skalibrować kolorymetrem. Monitor będę podłączał przez USB-C do mojego MacBooka M1 Pro.
Dodatkowo wpadłem na pomysł, by rozważyć zakup iMaca 27" z 2017 roku (5K) i używać go jako monitora do MacBooka, dodatkowo mógłbym korzystać z niego również do przeglądania internetu gdybym macbooka np sprzedał, pożyczył partnerce. Miałbym po prostu dodatkowe urządzenie.
Widzę, że apple jest chwalone za jakość kolorów, jedyny problem jaki występuje to temp. barwowa.
W opisach jest napisane, że ten iMac ma szeroki gamut aRGB, ale trudno znaleźć dokładne dane. W jednym z miejsc natknąłem się na informację, że pokrywa 99,7% sRGB, ale tylko 89% Adobe RGB, więc te wartości nie są porównywalne do monitorów wymienionych powyżej.
Zaleta jest to, że mogę pozbyć się mojego starego komputera (i3 10100f, GTX 1050 i monitor NEC 244WMI) i stworzyć bardziej ergonomiczne stanowisko pracy. Mój obecny komputer jest znacznie słabszy niż MacBook oraz potencjalnie iMAC.
Co sądzicie o wyświetlaczu z iMaca? To ekran Retina na panelu LG, a ta firma nie cieszy się najlepszą opinią w świecie monitorów. Co ze wszystkich wymienionych polecilibyście najszybciej? Wiem, że nie jest to NEC, ale chciałbym móc kupić monitor na raty albo zyskać pełnoprawny komputer sprzedająć wcześniej stary zestaw.
Będę tworzyć treści głównie do internetu, rzadziej do druku. Na co dzień zajmuję się fotografią na imprezach okolicznościowych, a wkrótce planuję działać także z rolkami na Instagramie (poza weselami).
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Monitor 4K dla fotografa amatora. LG-AOC-ASUS-iMAC 27 5k?
Z powyższych najmniejszym złem jest LG, ale już go nie ma bo został wyprzedany i wycofany.
iMac jest problematyczny jako zewnętrzny monitor do nowszych Maców i wymaga specjalnego adaptera, nie grzeszy też ergonomią z uwagi na stopkę bez regulacji.
iMac jest problematyczny jako zewnętrzny monitor do nowszych Maców i wymaga specjalnego adaptera, nie grzeszy też ergonomią z uwagi na stopkę bez regulacji.
Za 2000 zł nie dostaniesz nowego monitora 4K nadającego się do pracy z kolorem.
Samo procentowe pokrycie jakiejś przestrzeni barwnej nie mówi absolutnie nic o jakości wyświetlanych w jej obrębie barw, bo o tym decydują matryca i układ sterowania, które w tanich monitorach 4K są słabej jakości. Żeby ocenić faktyczna przydatność monitora do pracy z barwą, trzeba zrobić pomiary za pomocą kolorymetru i odpowiedniego softu.
Najlepsze, co w tym budżecie możesz dostać, to używany monitor do koloru z pewnego źródła:
https://monitory.mastiff.pl/monitor-eiz ... cx240.html
Samo procentowe pokrycie jakiejś przestrzeni barwnej nie mówi absolutnie nic o jakości wyświetlanych w jej obrębie barw, bo o tym decydują matryca i układ sterowania, które w tanich monitorach 4K są słabej jakości. Żeby ocenić faktyczna przydatność monitora do pracy z barwą, trzeba zrobić pomiary za pomocą kolorymetru i odpowiedniego softu.
Najlepsze, co w tym budżecie możesz dostać, to używany monitor do koloru z pewnego źródła:
2. Mylisz. LG i odłam LG Display to zupełnie różni producenci. Panele LGD były w topowych monitorach pokroju Eizo CG277. Poza tym, ze takie rozwiazanie o którym piszesz nie ma sensu.
1. Żaden z tych monitorów nie ma kalibracji, jedynie można je oprofilować - z lepszym bądź gorszym skutkiem. Robi się to softem dorzuconym do kalibratora, wiec możesz oprofilować wszystko razem z najbardziej badziewnym laptopemoskar pisze: ↑19 stycznia 2025, 12:01 - ndzCiężko podjąć decyzję, ale zależy mi, żeby monitor w przyszłości dało się skalibrować kolorymetrem.
2. Mylisz. LG i odłam LG Display to zupełnie różni producenci. Panele LGD były w topowych monitorach pokroju Eizo CG277. Poza tym, ze takie rozwiazanie o którym piszesz nie ma sensu.
PS. jednak jest. Ale niestety rozdzielczością to raczej nie target autora.
Przecież to stary model, nie ma go nawet na stanie.KubaT pisze: ↑19 stycznia 2025, 17:25 - ndzNajlepsze, co w tym budżecie możesz dostać, to używany monitor do koloru z pewnego źródła:
PS. jednak jest. Ale niestety rozdzielczością to raczej nie target autora.
No niestety, w tym przedziale cenowym nie ma szerokogamutowych monitorów do koloru o rozdzielczości 3840x2160, więc trzeba wybierać pomiędzy rozdzielczością a wierną reprodukcją barw.
Najtańszy monitor spełniający wszystkie oczekiwania Autora (CS2740) kosztuje prawie 6000 zł.
Najtańszy monitor spełniający wszystkie oczekiwania Autora (CS2740) kosztuje prawie 6000 zł.
- NocnyJastrzab
Bardzo opcjonalnie jeszcze BenQ SW272U.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Niestety, SW272U potrafi mieć bardzo nierówną czerń, dużo poniżej poziomu CS2420:
https://www.dpreview.com/forums/post/67505345
https://www.dpreview.com/forums/post/67505345
Rozumiem Panowie, że nie będzie to monitor najwyższej klasy, ale czy naprawdę żaden z nich do niczego się nie nadaje? Przykładowo benq 2705u w czasie premiery kosztował blisko 3 tysiące złotych powinien coś sobą reprezentować? Czy o tym monitorze AOC Panowie cokolwiek słyszeli? Bo o nim informacji jak na lekarstwo, może ten tańszy producent jest w stanie cokolwiek dobrego zaproponować?
@NocnyJastrzab Jaki jest koszt sprofilowania u Ciebie monitora w Krakowie?
Proszę o radę co zrobilibyście na moim miejscu i musimy wykluczyć monitory pozostałe NEC, EIZO itd. Wyboru muszę dokonać z pośród tych które wymieniłem. Dziękuje
@NocnyJastrzab Jaki jest koszt sprofilowania u Ciebie monitora w Krakowie?
Proszę o radę co zrobilibyście na moim miejscu i musimy wykluczyć monitory pozostałe NEC, EIZO itd. Wyboru muszę dokonać z pośród tych które wymieniłem. Dziękuje
Żaden z tych monitorów nie jest sprzętem do koloru. BenQ również, bo tam jest więcej marketingu niż faktycznej jakości, jak pokazałem na przykładzie SW272U.
Oprofilowanie trochę pomoże, ale nie zwiększy równości monitora, a zbyt silna korekcja może spowodować banding i/lub uwypuklić wady panelu (skutki uboczne kalibracji programowej, czyli na poziomie karty graficznej, nie samego monitora).
Oprofilowanie trochę pomoże, ale nie zwiększy równości monitora, a zbyt silna korekcja może spowodować banding i/lub uwypuklić wady panelu (skutki uboczne kalibracji programowej, czyli na poziomie karty graficznej, nie samego monitora).
W takim razie co z najgorszych powinienem wybrać? Bo na razie dowiedziałem się, że żadnej się nie nadaje i wszystkie są źle. Ten iMac na prawdę też źle oddaje kolory?
Za 2000 zł dostaniesz kilkuletniego iMaca, który może mieć mocno zużyte podświetlenie, zwłaszcza jeśli cały czas miał jasność ustawioną na 100%, i/lub przebarwienia/plamy na matrycy.
Najlepsze, co możesz kupić w tej cenie, to ten używany CX240, bo na nim na pewno się nie przejedziesz.
Najlepsze, co możesz kupić w tej cenie, to ten używany CX240, bo na nim na pewno się nie przejedziesz.
- NocnyJastrzab
Wykluczyłeś dobre rozwiązania na rzecz dziadostwa, więc co mamy ci doradzić? Kalibracja i profilowanie nie jest 100% "lekarstwem" w każdej sytuacji. Jak wspomniał @KubaT przy słabym panelu nie można skorygować punkt bieli i ustawić w miarę zadaną jasność. Jednak nie mamy pełnego wpływu na charakterystykę i liniowość, a te często tracą właśnie przez kiepskie wysterowanie.
Postawione założenia wykluczają wszystkie zaproponowane monitory! Edycja filmów i koloryzowanie jest nawet bardziej wymagające, niż edycja zdjęć. Dlatego ekran musi mieć conajmniej dobrą liniowość, bez bandingu i przebarwień. A to zapewni tylko sprzęt odpowiedniej klasy z opcją sprzętowej kalibracji, która ma tylko pomóc wyciągnąć optymalne parametry dla dedykowanego standardu pracy.
Postawione założenia wykluczają wszystkie zaproponowane monitory! Edycja filmów i koloryzowanie jest nawet bardziej wymagające, niż edycja zdjęć. Dlatego ekran musi mieć conajmniej dobrą liniowość, bez bandingu i przebarwień. A to zapewni tylko sprzęt odpowiedniej klasy z opcją sprzętowej kalibracji, która ma tylko pomóc wyciągnąć optymalne parametry dla dedykowanego standardu pracy.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Paradoksalnie, kalibracja niskiej klasy monitora jest dużo trudniejsza i bardziej czasochłonna niż w wypadku sprzętu dedykowanego do pracy z kolorem:
1) Ustalasz, jaką technologie podświetlenia ma matryca, żeby dobrać właściwą korekcję spektralną.
2) Ustawiasz cel kalibracji i wstępnie kalibrujesz.
3) Sprawdzasz, czy profil dobrze pasuje do ekranu.
4) Sprawdzasz, czy kolory w interesujących Cię przestrzeniach barwnych (np. sRGB, Adobe RGB) są wyświetlane z akceptowalnymi odchyłkami.
5) Oceniasz skutki uboczne (banding, przebarwienia).
Kroki 3-5 powtarzasz tak długo, aż uzyskasz optymalny stosunek korekcji do skutków ubocznych.
Z kolei w wypadku dedykowanego monitora do koloru tylko ustawiasz cel i robisz kalibrację.
1) Ustalasz, jaką technologie podświetlenia ma matryca, żeby dobrać właściwą korekcję spektralną.
2) Ustawiasz cel kalibracji i wstępnie kalibrujesz.
3) Sprawdzasz, czy profil dobrze pasuje do ekranu.
4) Sprawdzasz, czy kolory w interesujących Cię przestrzeniach barwnych (np. sRGB, Adobe RGB) są wyświetlane z akceptowalnymi odchyłkami.
5) Oceniasz skutki uboczne (banding, przebarwienia).
Kroki 3-5 powtarzasz tak długo, aż uzyskasz optymalny stosunek korekcji do skutków ubocznych.
Z kolei w wypadku dedykowanego monitora do koloru tylko ustawiasz cel i robisz kalibrację.
Z tą czernią, to kwestia ruletki:
EIZO CS2740:
https://www.wazer.eu/wp-content/uploads ... 740-16.jpg
źródło:
https://www.wazer.eu/eizo-cs2740-lattac ... -prosumer/
EIZO CS2740:
źródło:
dziękuję za pomoc Panowie. Nocy Jastrząb, ponowie pytanie jaka jest cena profilowania monitora oraz kalibrowania ? Może uda mi się znaleźć używany 271U który zmieści się w budżecie i nie będzie zajechany jak passat b5 lub wybiorę któryś z w.w monitorów mając świadomość, ze korzystam z tandety.
- Tom01
- Kontakt:
Przedmówca miał na myśli, że zapodajesz do jakich parametrów ma być ustawiony obraz i wszystko się robi automagicznie. Natomiast jakie ktoś te parametry zada, to już inna sprawa.
Przedmówca miał na myśli, że zapodajesz do jakich parametrów ma być ustawiony obraz i wszystko się robi automagicznie. Natomiast jakie ktoś te parametry zada, to już inna sprawa.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Tom01
- Kontakt:
W tym momencie znalezienie EA271U to science fiction. Radzę szukać używki EA275UHD, choć też ludzie się nie wyzbywają, bo nie ma na co zamienić. Ew radzę zejść z wymaganiami na 2560x1440, podnieść nieco budżet, tym bardziej, że raty, i w zasięgu można już mieć np EA271Q COLOR. Gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka. Bez żadnych dodatkowych wydatków, kalibracji itp.
O cenie zapomina się za miesiąc. Na ekran będziesz się kolego gapił latami.
oskar pisze: ↑21 stycznia 2025, 17:20 - wtdziękuję za pomoc Panowie. Nocy Jastrząb, ponowie pytanie jaka jest cena profilowania monitora oraz kalibrowania ? Może uda mi się znaleźć używany 271U który zmieści się w budżecie i nie będzie zajechany jak passat b5 lub wybiorę któryś z w.w monitorów mając świadomość, ze korzystam z tandety.
W tym momencie znalezienie EA271U to science fiction. Radzę szukać używki EA275UHD, choć też ludzie się nie wyzbywają, bo nie ma na co zamienić. Ew radzę zejść z wymaganiami na 2560x1440, podnieść nieco budżet, tym bardziej, że raty, i w zasięgu można już mieć np EA271Q COLOR. Gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka. Bez żadnych dodatkowych wydatków, kalibracji itp.
O cenie zapomina się za miesiąc. Na ekran będziesz się kolego gapił latami.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Tom01
- Kontakt:
Czerń w LCD załatwia się odpowiednią konfiguracją monitora i oświetlenia. I cyk, czerń jest jak dno beczki ze smołą, oglądaną w piwnicy w bezksiężycową noc.
Kyle pisze: ↑21 stycznia 2025, 15:51 - wtZ tą czernią, to kwestia ruletki:
EIZO CS2740:
źródło:
Czerń w LCD załatwia się odpowiednią konfiguracją monitora i oświetlenia. I cyk, czerń jest jak dno beczki ze smołą, oglądaną w piwnicy w bezksiężycową noc.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl